A renunțat la cariera în publicitate și a investit într-o cabană în Carpați

Peisajul este uluitor, dominat de munții ce veghează semeți, însă viața aici nu este pentru oricine. Maciek și Jagoda au acceptat însă provocarea, cu toate că începuturile au fost dificile. Cabana pe care au cumpărat-o, în stilul celor ridicate în Carpaţii polonezi, a venit la pachet cu o colonie de… păianjeni.

Pânzele ţesute cu multă dibăcie atârnau din tavan, atunci când au trecut pragul căsuţei din lemn. Le-au căzut în păr, pe cămășă, pe față şi chiar dacă acum râd când îşi aduc aminte, la momentul respectiv nu li s-a părut deloc amuzant. Ba chiar a fost o mică dramă. A durat ceva până să curăţe întreaga cabană, însă cu ajutorul prietenilor pe care şi i-au făcut în micuţa localitate Lutowiska, din comitatul Bieszczady, la graniţa dintre Polonia, Ucraina și Slovacia au dus la capăt această treabă. Deşi erau tentaţi să o folosească doar pentru vacanţe şi weekenduri, în cele din urmă, Jagoda și Maciek au decis să se mute în această cabană.

În urmă cu câţiva ani, Jagoda era o femeie de afaceri  ce deţinea o agenţie de publicitate în Szczecin, un oraş polonez de la Marea Baltică ce numără peste 400.000 de suflete. Cu o viaţă socială destul de agitată, chiar nu ar fi crezut niciodată că o să ajungă să trăiască undeva în munţi. Însă împreună cu Maciek au găsit în Lutowiska o cabană construită din buşteni, care i-a fermecat pe loc. Şi-au frecat mâinile atunci când au aflat că este de vânzare şi au imaginat tot felul de planuri şi proiecte. Mai ales că Maciek este restaurator şi iubeşte casele din lemn.

Iarna a venit, ţevile erau înghețate, iar în cabană era atât de frig încât până şi respirația devenea rece. În Munții Bieszczady, iarna poate ţine din luna octombrie tocmai până în mai. Din acest motiv timpul petrecut acolo poate deveni chinuitor pentru cineva care nu este pregătit să facă faţă.

Singura sursă de încălzire pentru cei doi soţi a fost aragazul, însă cu adevărat dificil era să iasă din casă atunci când era nevoie de diverse cumpărături necesare traiului zilnic.

A fost o perioadă grea, dar în acelaşi timp şi frumoasă, pentru că atunci s-au pus bazele căsuţei pe care au numit-o Magoda (MAciek+jaGODA). A fost un moment minunat. Cei doi soţi au discutat foarte mult despre amenajare, au planificat totul, au pus cap la cap detaliile, iar în timp au ajuns să se obişnuiască şi cu sunetele misterioase ale unei case din lemn. Visul lor era să aibă o cabană cu șemineu, o verandă plină de oaspeți şi un câine care să lenvească toată ziua pe covorul din faţa focului. Cumva au supraviețuit primei ierni, iar apoi a venit primăvara.

Cu ajutorul unui prieten care a salvat de la distrugere multe case de lemn din Bieszczady, au început lucrările de refacere a cabanei. Nu a fost deloc ușor. Prima grijă a fost să conserve din punct de vedere arhitectural toate elementele specifice zonei, mai ales că era vorba de o casă din buşteni. Şi obloanele, foarte frumos sculptate, dar şi ferestrele cu perdele din dantelă au intrat în acest plan.

Pe verandă, acolo unde priveliştile sunt uluitoare, se odihneşte un scaun din lemn realizat manual, alături de o roată metalică de atelaj. Tot acolo a fost amenajată şi o căsuţă unde păsările pot poposi pentru a-şi trage sufletul şi pentru a se hrăni.

În faţa casei a fost plasat strategic şi un tradiţional car din lemn, dar şi suporturi împletite din răchită, în care primăvara sunt sădite tot felul de flori.

De altfel, şi interiorul este dominat de lemn și de mobilier tradițional. Şemineul rustic  a fost realizat din cărămidă veche.

În camera de zi, ţesăturile în culori deschise dau mai multă luminozitate, în timp ce faţa de masă este realizată manual. Buba, Golden Retriever-ul, adoră să se holbeze la strălucirea flăcărilor din șemineu.

Pentru că se potrivesc unei cabane rurale, ornamentele de paie nu pot lipsi. Acestea sunt completate de câteva decoraţiuni interesante, printre care masa și oglinda de la etaj. Locul de sub scări este ocupat de manechinul unui croitor vechi.

Perdele și draperii brodate manual există şi în dormitor în timp ce pe hol se găsesc mai multe cutii de suveniruri din lemn.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply