Ori de cate ori cineva trece prin fata casei sale, ramane uluit si nici nu e de mirare daca te gandesti ca, in urma cu cativa ani, acolo se afla o ruina care isi castigase o nedorita notorietate in zona. Decizia Anei de a cumpara acea cladire, cu acoperis cazut si ziduri crapate, a fost privita cu scepticism de toti apropiatii, insa nu a luat in seama parerile celor din jur si a mers pe intuitie. Casa, veche de mai bine de un secol, nu mai parea sa poata fi reabilitata, iar acest lucru i-a fost confirmat de mai multi arhitecti pe care i-a consultat inainte sa faca investitia. In cele din urma, a reusit sa gaseasca pe cineva dispus sa acorde o sansa cladirii abanadonate si astfel a inceput aventura vietii sale. ”Daca ar fi sa o iau de la capat, stiind prin cate am trecut, nu sunt sigura ca as mai face aceeasi alegere, desi, privind rezultatul imi dau seama ca a meritat tot efortul si sacrificiile”, marturiseste Ana.
”Rational, stiam ca este foarte mult de munca si ca ma va costa o avere sa repar totul, dar a fost ceva care m-a atras iremediabil la aceasta casa, asa ca mi-am ascultat inima”. Renovarile s-au intins pe o perioada destul de mare de timp, mai ales ca bugetul pe care si-l planificase initial proprietara a suferit o numeroase modificari. Cand nu au mai fost bani, lucrarile au stagnat, asa ca mutarea in casa noua a durat ceva mai mult. Acoperisul, tocaria si podelele au fost schimbate, iar peretii, consolidati.
”O casa veche este una cu secrete si povesti”
Ana a iubit batrana casa inca de la inceput, cu toate ca arata intr-o stare deplorabila, insa atasamentul a crescut si mai mult, in timp, descoperindu-i secretele si povestile. ”In pod, am gasit o afumatoare exact asa cum avea bunica mea, iar printre grinzi am dat de o sticla metalica de buzunar din timpul Primului Razboi Mondial. Cel mai probabil, a fost folosita de muncitori atunci cand a fost construita casa”, explica Ana. ”Am mai gasit o colectie veche de cruci din lemn pe care le-am folosit in decorarea bucatariei. Le-am restaurat si arata nemaipomenit”!
Interiorul este o fuziune impecabila de stiluri, modern si traditional, iar intreaga amenajare a fost coordonata, de la un capat la altul, de proprietara. Aceeasi impletire o regasim si la nivelul finisajelor.
”Am incercat sa adun toate lucrurile care-mi sunt dragi, fara sa ma gandesc neaparat daca se potrivesc sau nu, dar sunt foarte multumita de ce a iesit. Sunt colectionara de arta. Este o pasiune pe care am transformat-o, in cele din urma, intr-o mica afacere. Toate obiectele care mi-au placut, in mod deosebit, le-am pastrat pentru mine”, spune, zambind, Ana.
Proprietara admite ca renovarea casei a fost, mai intai de toate, o lectie de viata, din care a invatat ca pentru lucrurile bune merita sa astepti. Echipa cu care a lucrat s-a implicat 100%, avand grija ca fiecare amanunt sa fie asa cum si l-a dorit.
Cu unii din mesteri a ramas in relatie de prietenie. Ba chiar, in urma cu putin timp a primit un telefon de la unul dintre ei, spunand ca a descoperit, intr-un targ de vechituri, un dulap din lemn care sigur i-ar placea. A avut dreptate pentru ca piesa de mobilier, pictata manual, si-a gasit locul in dormitorul principal.
Masa din zona de dining este una dintre piesele de rezistenta ale intregii amenajari, ea fiind confectionata din doua usi vechi de hambar.
”Pentru mine, casa asta este asemenea unui tablou pe care nu ma satur sa il admir”, spune Ana. ”Este locul in care mi-am gasit linistea, iar ferestrele care se deschid catre padure imi bucura sufletul, in fiecare dimineata”.
8 Comments
Buna ziua,
Dupa multi ani de cautari am cumparat o casa veche si dorim sa incepem renovarea. Se poate sa ne oferiti date de contact pentru echipa cu care ati realizat aceasta renovare deosebita?
Cu multumiri
Bună ziua, doamna Ofrim. Casa prezentată în articol nu este de la noi din țară, dar spuneți-mi, vă rog, din ce oraș sunteți și poate reușesc să vă recomand pe cineva!
Buna ziua,
Am nevoie și eu de o recomandare pentru restaurarea unei case vechi. Sunt din Suceava.
Va multumesc! 🙂
Salut, Diana! Dacă este vorba de o casă de lemn, ți-l recomand pe Dănuț Hotea din Sighet. Este foarte priceput. Îți las aici contactul lui: 0746 113 993. Zi faină!
Buna ziua,
Am achizitionat de curand o casa veche la care mai sunt necesare lucrari de renovare. Casa este in Bucuresti. Ne puteti ajuta va rog cu o recomandare? Ne intereseaza atat pentru lucrari la interior cat si la exterior (curte). Multumesc!
Adriana Manole
Buna ziua! Si noi cautam o echipa serioasa pentru renovarea unei case vechi in Bucuresti. S-a dovedit o provocare in a gasi pe cineva care sa fie fidel si dispus sa respecte istoria arhitecturala, cu un buget rezonabil. Suntem dezamagiti de nivelul de superficialitate in acest domeniu. Echipele cu care am discutat si care au mai avut astfel de proiecte sunt prohibitive. Apreciem orice sugestie ne puteti face. Este vorba de o casa din anii 50, cu 2 camere, ce necesita renovare pana la caramida si mansardare. Bugetul nostru initial este de 100 000 de euro, cu o marja de 25% peste. Multumiri! Alina Hirit
Bună, Alina. O variantă ar fi să vă înscrieți proiectul pe platforma 5oferte.ro. Selectați acolo lucrările pe care le aveți în plan și o să fiți contactați de firme specializate în domeniul construcțiilor din apropierea voastră. Vi-l recomand și pe dl. arhitect Adrian Păun (adrianpaun@case-frumoase.ro), un om foarte talentat și cu multă experiență în domeniu. Nu știu exact ce prețuri practică, dar poți să-l contactezi pe mail pentru mai multe detalii. Baftă multă! 🙂
Buna ziua!Am nevoie și eu de o recomandare pentru restaurarea unei case vechi , casa se afla in apropiere de Horezu .Cosmin Vaduva