Casute din turta dulce, desprinse parca din cartile cu povesti ale Fratilor Grimm, se intind pe stancile abrupte, sculptate de valurile spumoase ale oceanului, precum perlele unui sirag. Plaje nesfarsite cu nisip alb se astern ca o patura fina de-a lungul coastei californiene. Aleile inguste, umbrite de chiparosi zvelti, coboara serpiund catre Pacific. Nu e de mirare ca zeci de artisti au fost sedusi de farmecul inegalabil al micutului Carmel, un loc de basm, cu o istorie aparte. Desi situat in vestul SUA, oraselul are ceva din farmecul european, in ceea ce priveste arhitectura. Mii de turisti sunt atrasi anual de neobisnuitele casute, a caror faima a facut inconjurul lumii.
Totul a inceput cu o poveste de dragoste
Povestea spune ca in 1927, un tanar de douazeci de ani, pe numele sau Hugh Comstock a calatorit in Carmel sa isi viziteze sora. Aici a intalnit-o pe Mayotta Browne, o cunoscuta creatoare de papusi de fetru destinate mai degraba colectionarilor, decat copiilor. A fost dragoste la prima vedere, iar in mai putin de un an, cei doi s-au casatorit. Afacerea Mayottei a crescut peste noapte, extinzandu-se in aproape toata tara. In momentul in care papusile au inceput sa puna stapanire pe intreaga casa, tanara i-a cerut sotului sau sa construiasca un adapost pentru figurinele plusate. Asa a aparut prima casuta semnata de Hugh Comstock. Fara vreo experienta in domeniu, dar cu o imaginatie debordanta, tanarul a construit o cabanuta din lemn, cu acoperis tuguiat si horn exterior, batut cu piatra de rau. Ancadramentele din jurul ferestrelor par modelate in plastilina de mainile nevinovate ale unui copil jucaus. Usa arcuita din scandura cu insertii din fier forjat anunta intrarea intr-un taram magic. Casa a primit numele Hansel, dupa personajul imaginat de Fratii Grimm.
Neobisnuita constructie a facut valva in micutul orasel de pe coasta californiana, iar in momentul in care ziarul local i-a spus povestea, Comstock a fost asaltat de oferte. In urmatorii cinci a construit in jur de douazeci de astfel de case, majoritatea regasindu-se si astazi pe lista de atractii din Carmel. Toate casutele au primit cate un nume: Gretel, Casanova, Fables, Sunwiseturn, The Tuck Box sau The Honeymoon Cottage.
Pe cat de dragalase sunt aceste creatii in miniatura, pe atat sunt de bine cotate pe piata imobiliara. Daca in anii 1920, cand Hugh Comstock a inceput constructia lor, casele valorau cateva zeci de dolari, fiind ridicate in marea lor majoritate din lemn si lut, in prezent micile bijuterii arhitecturale costa cateva milioane bune. Pe stradutele inguste, ai impresia ca poti da, in orice moment, nas in nas cu Cenusereasa, Alba ca Zapada sau alt personaj de poveste. Arhitectura lui Comstock a fost puternic influentata de lucrarile graficianului britanic Athur Rackham.
Dintre toate casutele semnate de Hugh Comstock, singura care a avut, inca de la inceput, scop comercial a fost The Tuck Box. Restaurantul dateaza din jurul anului 1927. Multa vreme a functionat ca ceainarie, iar multe din retetele de prajituri servite alaturi exista si astazi.
Carmel, unul dintre cele mai rormantice orase ale lumii
Plajele fine, peisajele incantatoare, calitatea restaurantelor, dar mai ales arhitectura neobisnuita au clasat micutul orasel califonian pe locul trei in topul celor mai romantice destinatii, dupa Paris si Venetia.
Sursa foto: Linda Hartong, Tales from Carmel/Mentalfloss
No Comments