A dat frâu liber imaginației și a decorat fațada casei cu flori de glicină! Ce zici de rezultat?

Nu experiența imobiliară a fost cea care l-a convins să cumpere bucata de teren din Vâlcele, județul Covasna, ci mai degrabă frumusețea stațiunii, renumită cândva pentru apele sale minerale. Ceva din trecutul glorios al zonei, cât și peisajul deluros, de lângă Sfântu Gheorghe, l-au determinat pe Constantin Banu să își construiască aici o casă de vacanță, un refugiu pentru familie și prietenii apropiați. Stațiunea, vizitată în trecut de capete încoronate și intelectuali de vază, ajunsese să fie mai celebră decât Karlovy Vary. Nicolae Bălcescu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, chiar și Regele Ferdinand, veneau adesea la tratament în stațiunea Vâlcele. Pe lângă proprietățile miraculoase ale apelor minerale, oamenii de seamă ai vremii erau atrași de aerul cosmopolit al localității, de arhitectura în stil elvețian, restaurantele cochete sau aleile de promenadă, înțesate de turiști.

”În 2000 am cumpărat terenul, împreună cu sora mea. Ne-am dorit un loc în care să ne petrecem weekend-urile sau vacanțele de vară, departe de aglomerația din București”, povestește Constantin. ”Casa am ridicat-o în 2007, cu un arhitect din Sfântu Gheorghe și cu o echipă de constructori din zonă”. Este un proiect care s-a dezvoltat în timp, cu multă dragoste și entuziasm și cu dorința proprietarului de a-și lăsa cât mai mult amprenta personală. De altfel, curtea este un spaţiu al improvizaţiilor de tot felul, o colecţie de obiecte ingenioase, „meşterite” cu migală de Constantin. „Sunt o persoană autodidactă şi îmi place să creez lucruri care să mă reprezinte. Am descoperit această pasiune de a lucra lemnul şi aici, la Vâlcele, am încercat să îmi pun în practică o parte din idei. De exemplu, cele două balcoane ale casei sunt făcute de mine, cu scândură recuperată”, povestește proprietarul. A fost o muncă destul de complicată, mai ales că a lucrat de unul singur, însă, spune Constantin, nimic nu se compară cu lucrul făcut de mâna ta.

Următorul pas a fost decorarea fațadei, bucureșteanul ocupându-se de partea de pictură, cot la cot cu cei doi copii ai săi. Flori colorate ce te trimit cu gândul la spectaculoasa glicină, înconjoară ferestrele, dând un aer vesel casei de vacanță, asemenea gospodăriilor din Zalipie, celebrul sătuc din sudul Poloniei. ”Întotdeauna am avut un spirit artistic. În copilărie, decoram toți pereții casei, spre disperarea părinților mei”, povestește, cu umor, proprietarul. Nu este însă sigur dacă va păstra actuala pictură, după renovările pe care intenționează să le realizeze în viitorul apropiat.

Mobilierul de exterior este personalizat, la rândul său, cu multă creativitate de Constantin, de la suporturile de flori, confecționate din trunchiuri și crengi de copac, până la zonele de relaxare, așezate la umbra arborilor din grădină.

„Pentru noi, casa din Vâlcele este locul în care ne deconectăm de toată nebunia din București. Este un proiect în care am investit mult suflet și care îmi este tare drag. Bineînțeles, pot exista păreri pro sau contra în ceea ce privește rezultatul final.Țin cont de sfaturile celor din jur, în ideea de a învăța cât mai multe lucruri”, spune proprietarul. ”Contează, în primul rând, faptul că ne simțim bine în acest loc și că tot ce am făcut a fost în familie, poate nu cu atâta pricepere, dar cu mult entuziasm”.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply