5 orase de vis din Toscana care te vor surprinde

Orase elegante in stil renascentist, coline scaldate de soarele bland si linistitor, care niciunde parca nu straluceste ca-n Peninsula, sunt doar o farama din ceea ce ofera incantatoarea Toscana, unul din puternicele simboluri ale Italiei. Desigur, Florenta este orasul care isi pune amprenta asupra intregii regiuni. Locul in care Renasterea a prins a schimba intreaga lume, trezind-o din negura Evului Mediu. Insa serpuind printre dealurile cultivate cu maslini si vita de vie, din cel mai pretios soi, o alta lume se dezvaluie. Toscana rustica este idilica si pune in scena un adevarat spectacol al lumii. Arta si arhitectura locala, strazile medievale si restaurantele traditionale toscane … ce mai, o adevarata calatorie in timp!

tuscany-01

Montepulciano

Montepulciano este una din asezarile cele mai pitoresti ale Toscanei. Localizat undeva intre regiunea agricola Valdichiana si fermecatoarea Val D’Orcia, orasul a fost ridicat pe cel mai inalt punct al unui deal ce urca pana la 500 de metri altitudine si ofera o imagine panoramica spectaculoasa catre Umbria si Lacul Trasimeno. Oras medieval, strajuit cu ziduri puternice de piatra, Montepulciano este una din bijuteriile cele mai bine conservate din patrimoniul Toscanei, impresionand de-a dreptul prin cladirile istorice, multe dintre ele cu o arhitectura de factura renascentista. Oras-simbol al Toscanei, Montepulciano este si locul in care se produce celebrul vin „Nobile di Montepulciano”, asadar nu aveau cum sa lipseasca pivnitele, la fel de bine conservate in palatele medievale.

montepulciano 2

Biserica San Biagio

montepulciano0Pienza

O alta comunitate unica prin frumusetea sa este Pienza, o asezare situata la doar cativa kilometri de Montepulciano. Aflata in inima uneia dintre cele mai elegante zone din Toscana, Pienza a fost transformata, in secolul al XV-lea, la dorinta Papei, dintr-un mic sat neinsemnat, intr-un orasel renascentist.pienza 1pienza gates jpgPortile impozante, ce dateaza inca din perioada medievala, deschid drumul catre strada principala, de-a lungul careia cei mai importanti negustori din zona vand una din delicatesele locale: branza Pecorino. Fiecare artizan o prepara dupa o reteta proprie, tinuta bineinteles in mare secret. Trecand mai departe spre centru, atractia principala este piata orasului, acolo unde se gasesc o spectaculoasa biserica in stil renascentist si cladirea primariei, doua capodopere ale arhitecturii toscane.

San Gimignano

Orasul medieval San Gimignano, considerat odinioara unul din centrele importante ale Toscanei, s-a dezvoltat, paradoxal, gratie rivalitatii existente intre familiile bogate ce-l controlau. Construit in jurul a 72 de case turn (unele cu o inaltime ce depaseste 50 m), simboluri ale bogatiei si puterii acestor familii patriciene, San Gimignano pastreaza inca atmosfera si aspectul feudal.

san-gimignano-view-piazza-cisterna1san_gimignano_veduta_notturnaOrasul a crescut in jurul celor doua mari piete, Piazza della Cisterna si Piazza del Duomo. Aceasta din urma este marginita de celebrele case turn: turnurile gemene Ardinghelli la vest, turnul Benuccis, Casa Rodolfo și Palazzo Razzi la sud si Palazzo dei Cortesi la nord. Adevarata comoara se gaseste insa in centrul orasului, unde sunt expuse o serie de capodopere ale artei italiene din secolele  14- 15, cum ar fi fresca „Judecata de Apoi” sau „Raiul si Iadul” de Taddeo di Bartolo, „Martiriul lui S. Sebastian” de Benozzo Gozzoli, și mai presus de toate frescele magnifice ale lui Domenico Ghirlandaio.

san gimignanoPitigliano

Sapat in munte si inconjurat de chei pe trei laturi, Pitigliano este un adevarat bastion natural, fiind completat cu un fort ridicat in urma cu sute de ani de locuitori pentru a-i proteja de bandele de raufacatori. In interiorul orasului scarile rasucite par fara sfarsit, iar aleile inguste dau o senzatie unica de intimitate. Arcadele gratioase petrec mai toate stradutele, ce au de o parte si de alta case din piatra inghesuite intr-un talmes-balmes de nedescris. In multe momente orasul pare nelocuit, un muzeu in aer liber, o lume din alte timpuri conservata perfect.

pitigliano_bmp

Foto: Kathryn Ream Cook, New York Times

pitigliano Construit de etrusci, Pitigliano a intrat sub stapanire romana, pentru ca mai apoi, cateva secole mai tarziu, sa devina fieful familiilor Aldobrandeschi si Orsini recunoscute in tot tinutul pentru bogatia lor. De altfel, in acea perioada a fost extinsa cetatea, consolidat zidul de aparare si a fost construit impozantul apeduct.

Anghiari

Asezat pe un deal de piatra, avand raul Tibru, la picioarele sale, Anghiari este considerat o adevarata ”comoara medievala”. Datorita pozitiei sale strategice, orasul toscan a jucat un rol important in Evul Mediu fiind scena celebrei batalii din 1440, cand trupele florentine au castigat batalia impotriva armatei milanese.

1.jpgAnghiari 6Anghiari 5Momentul a intrat cu adevarat in istorie datorita lui Leonardo Da Vinci care l-a reprezentat in legendara fresca ”Batalia de la Anghiari”. Inchis intre ziduri masive, ridicate inca din secolul 13, Anghiari pastreaza atmosfera oraselor mici medievale. Strazile sale inguste respira un aer incarcat de istorie, amintind de vremurile de glorie de odinioara. Casele de piatra cu vedere la strada au ferestre mici, obloane si usi din lemn, uneori deteriorate sau rupte, dar caracteristice zonei. Intrarile si balcoanele caselor sunt adesea decorate cu flori dand un strop de culoare strazilor din batrana cetate, facand-o mai frumoasa si mai fermecatoare.

1Anghiari 3Foto: Pinterest, Flickr

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply