Vrei o casa verde cu aspect neobisnuit? Incearca stilul cordwood!

Ati vazut acele case cu ziduri ce par strapunse de sute de busteni? De cativa ani, tot mai multe astfel de locuinte se construiesc si in Romania. Tehnica de zidarie folosita este ce a bustenilor taiati sau cordwood. Ce presupune? La construirea zidurilor, bustenii si buturugile folosite pe post de caramizi sunt sigilate cu mortar sau, varianta mai la indemana, cu ajutorul unui amestec de lut sau pamant, cu adaos de nisip sau de paie. Stilul acesta de constructie isi are originile in SUA, insa a fost folosit si in Canada, iar in prezent, din ce in ce mai mult, in vestul Europei. Cea mai veche casa de acest fel, care inca rezista, a fost construita in anul 1895!

Fabrika de Case - Casa cordwood, Wisconsin

Casa cordwood, Wisconsin

Fabrika de Case - Cabana in WisconsinPrincipalul avantaj al caselor cordwood este costul redus al constructiei. Pentru o astfel de locuinta, cu o suprafata de 75 de metri patrati, ar fi nevoie cam de 60 de metri cubi de lemne de foc, la care se mai adauga, pentru varianta foarte ieftina, lut, nisip si fan. Iar prin folosirea lutului se obtine un alt beneficiu: in timpul verii in casa e racoare, in timp ce iarna se mentine caldura.

Fabrika de Case - Interior cordwood

Cel mai bun lemn pe care il avem la dispozitie in Romania, pentru astfel de proiecte ecologice, este cel de stejar. Specialistii spun ca, inainte de toate, lemnele de foc ar trebui cioplite pentru ca, in caz contrar, exista riscul sa se fisureze in perete. La fel de important este ca bustenii sau buturugile sa fie uscate. Ideal ar fi ca lemnele sa se pastreze sub un acoperis de protectie, timp de un an.

Fabrika de Case - Cabana construita din busteniFabrika de Case - Constructie cordwoodSi pentru fan trebuie tinut cont de cateva amanunte. Cel mai important detaliu de avut in vedere este acela ca fanul trebuie taiat cu un topor sau maruntit intr-o masina de tocat, astfel incat sa nu fie prea lung. Apoi, in etapa urmatoare, se amesteca intr-o cada cu apa, lutul cu nisip si fan. Se framanta pana in momentul in care se obtine consistenta dorita. Amestecul rezultat se intinde pe lemne si apoi se poate trece la ziditul peretilor.

Fabrika de Case - Casa din busteni taiatiFabrika de Case - InteriorFoarte important este ca deasupra zidurilor sa fie mentinut un acoperis de protectie, asa incat acestea sa fie ferite de umiditate. Cam o luna si jumatate, poate chiar doua, dureaza intregul proces. Din acel moment se poate trece la etapa de tencuit, atat din exterior, cat si din interior.

Fabrika de Case - Pereti cordwoodFabrika de Case - Pereti busteni taiatiAtentie si la acoperis! Streasina trebuie sa fie cat mai mare pentru pentru a proteja peretii impotriva umezelii. La fel de important este ca, periodic, peretii sa fie verificati, iar in cazul in care sunt descoperite crapaturi si fisuri, acestea sa fie reparate.

Fabrika de Case - Cordwood

Ideal, in cazul unei case ecologice construite prin tehnica cordwood, este ca lungimea lemnelor sa fie cuprinsa intre 40-60 de cm, dublu decat lungimea necesara pentru peretii din lemn conventional. Amestecul poate fi folosit din lut, ciment si var.

Fabrika de Case - Casa cordwood in Watervilet, Michigan

Casa cordwood in Watervilet, Michigan

Recomandabil este ca solutia de ciment sa fie folosita la exterior, iar partea de mijloc sa fie completata cu material izolator termic, cum ar fi combinatiile de lut si paie sau rumegus cu var. De asemenea, se poate construi un zid dublu, spatiul dintre peretii interiori si exteriori, urmand sa fie competat cu material izolator termic. Pentru un design spectaculos, dar si pentru a obtine mai multa lumina in incaperi, unii adauga bucati de sticla in ziduri.

Fabrika de Case - Arhitectura ecologica

Exista desigur si unele dezavantaje ale tehnicii cordwood. In primul rand, perioada indelungata necesara pentru a ridica astfel de case. Acestea se construiesc incet si este nevoie de multa rabdare. Apoi, niciun perete nu o sa semene cu celalalt, asa ca daca va propuneti ca bustenii sa fie aliniati uniform ar bine sa va ganditi de doua ori inainte de a demara un astfel de proiect. Un alt impediment este numarul relativ mic de specialisti in aceasta tehnica de constructie, care activeaza in Romania.

Fabrika de Case - Cabana cordwood

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Odu Green roof 2 February 2016 at 23:54

    Este absolut încântător aspectul atractiv al acestor case, mai ales a celor care pe lângă tehnica cordwood mai adaugă un element natural si de design suplimantar: acoperișul verde tip biodivers (penultima poza).
    Casele eco sunt recomandate pentru un trai mai sănătos, fără stres cotidian 🙂

  • Reply Fabrika de Case 3 February 2016 at 10:31

    Ai mare dreptate. Intr-adevar, acoperisul verde este, la randul lui, o alternativa de luat in calcul pentru cei care doresc isi construiasca o casa ecologica.

  • Leave a Reply