Amenajari

Un apartament de 100 de metri pătraţi construit din micile detalii

Toată atenţia pe detalii! Aşa au gândit doi tineri renovarea unui apartament de 100 de metri pătraţi din Batignolles, arondismentul 17, Paris. De cum au cumpărat locuinţa, şi-au propus o schimbare radicală. Vechiul apartament li se părea demodat, iar ei îşi doreau foarte mult o casă care să le reflecte întocmai personalitatea. Au apelat la arhitecta Céline Boclaud, o perfecționistă desăvârșită, adeptă a ideii că micile detalii sunt cele care dau tonul și transformă o încăpere în ceva unic. Rezultatul este impresionant: un decor contemporan, delicat și surprinzător.

Proprietarii s-au implicat activ în redecorare şi încă de la început au aşezat pe hârtie tot ceea ce îşi doreau. Atunci când au cumpărat apartamentul de secol 19, acesta era destul de prăfuit. Arhitecta a trebuit să se adapteze nevoilor cuplului care îşi dorea trei camere, un dormitor matrimonial cu dressing, o cameră tehnică …şi modernitate.

Fără a atenta în vreun fel la originalitatea acestui cămin încărcat de istorie, Celine a trebuit totuşi să se pună în acord cu dorinţa de contemporan a noilor proprietari. Aşadar, a schimbat reţeua electrică, tâmplăria, a gândit altfel bucătăria, a reamenajat baia, un nou şemineu şi a schimbat podeaua. Totul a fost refăcut. Arhitecta a fost cea care a pus în practică ideile de reamenajare ale cuplului, dar a căutat şi soluţii pentru a da utilitate fiecărui colţişor. Toate acestea combinând cu subtilitate materiale şi nuanţe, într-o manieră estică foarte îndrăzneaţă. Costurile s-au ridicat la 130.000 de euro, iar lucrările s-au întins pe parcursul a cinci luni.

Deşi aspectul îmbătrânit nu era deloc atrăgător, apartamentul a avut câteva atuuri de la bun început.  În primul rând, suprafaţa generoasă, nu mai puţin de 100 de metri pătraţi, cu o sufragerie pe măsură, ce numără trei ferestre.

Perfecte pentru a permite luminii naturale să pătrundă în încăpere. Arhitecta a păstrat  în mare parte structura. A deschis puţin camera de zi şi a redus din suprafaţa dormitorului matrimonial pentru a face loc dressingului, dar şi pentru a amenaja o nouă baie.

Tot la capitolul inovaţii, una din încăperi a fost transformată în birou, care în caz de nevoie devine rapid cameră pentru oaspeţi. Iar la capătul holului se găseşte dormitorul copiilor. Cei doi împart aceeaşi cameră, însă fiecare cu „teritoriul” lui. Foarte interesante au fost şi soluţiile gândite pentru a depozita cât mai multe lucruri într-un spaţiu amenajat inteligent şi practic. Pentru fiecare piesă de mobilier s-a încercat câte un mic „truc”, cu ajutorul căruia să poată fi stocate diverse articole, fie ele de îmbrăcăminte sau menaj. Foarte interesante sunt dulapurile din camera copiilor, care pe lângă funcţia de a depozita hainele, au şi rolul de a delimita spaţiul. Acestea oferă acces şi dintr-o parte şi din alta.

 

Spaţii de depozitare se găsesc şi pe holul principal, mascând accesul în dormitorul matrimonial.

În privinţa cromaticii, proprietarii au ales un albastru închis pentru camera de zi şi pentru dormitorul copiilor pe care l-au combinat cu nuanţe neutre. Mai puţin obişnuit este kaki-ul în dormitorul matrimonial.

În baie, dominant este verdele palid, combinat cu fitingurile din alamă ce dau un aspect retro.

Piesa de rezistenţă este însă bucătăria neagră, cu care proprietarii îşi surprind de fiecare dată oaspeţii care trec pentru prima oară pragul apartamentului.

Cote Maison

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *