Desi a incetat din viata in anul in care m-am nascut eu, deci cam acum 29 de ani, Laura Ashley ramane la fel de actuala si in zilele noastre, prin brandul care ii poarta mai departe stilul inconfundabil. E imposibil sa nu fi vazut macar o data textilele colorate si interioarele englezesti care au facut-o celebra. Si pe langa talentul de a imbina nuante si imprimeuri intr-un mod inconfundabil, Laura Ashley m-a impresionat prin stilul sau de viata, prin perseverenta si puterea de a crede pana la capat in visul ei. Povestea textilelor delicate cu aer nostalgic victorian a inceput intr-un apartament micut din Londra. Primele schite au fost realizate pe masa din bucatarie. Impreuna cu sotul ei, Bernard, a inceput sa printeze prin metoda serigrafica, servetele, esarfe, sorturi de bucatarie si fete de masa. Un an mai tarziu, s-au hotarat sa isi cumpere o casa la tara, pentru a avea spatiu suficient pentru un mic atelier. La sfarsitul anilor ’50, s-au mutat in Carno, Scotia, resedinta de aici devenind, in timp, sediul companiei. Viata in zona rurala a Marii Britanii a influentat mult creatiile Laurei Ashley. Imprimeurile delicate, feminine, ce amintesc de Anglia secolului al XIX-lea au devenit, in scurt timp, o amprenta personala a stilului sau.
Pentru Laura, viata de familie a fost intotdeauna pe primul loc, asta poate si datorita stilului destul de conservator in care a fost crescuta. Sotul sau, Bernard, i-a fost alaturi inca de la inceput, ajutand-o in permanenta sa dezvolte compania. In timp ce Laura se ocupa de crearea de modele si imprimeuri, Bernard era cel care avea grija de achizitionarea de materiale si de tinerea contabilitatii. In timp, compania s-a extins de la textile, la industria modei. In ciuda succesului enorm pe care l-a cunoscut intr-un timp destul de scurt, Laura a ramas intotdeauna cu picioarele pe pamant. Cei patru copii au ajutat-o sa fie mai creativa si mai entuziasta, iar acest lucru s-a reflectat in viata profesionala. „Nu m-ar fi deranjat sa fiu doar mama, sa stau acasa si sa am grija de copii”, povestea, la un moment dat Laura Ashley, intr-un interviu. „Nu imi plac lucrurile efemere, ci cele care isi pastreaza farmecul si peste zeci de ani. Consider ca designul exprima un stil personal, de aceea nu inteleg ideea de a te reinventa la infinit. Faptul ca mi-am petrecut cea mai mare parte a vietii la tara, departe de zgomotul si influenta orasului, m-a ajutat sa imi pastrez acest stil care ma reprezinta”, declara Laura Ashley despre brandul care ii poarta numele.
Fiica cea mare, fotograful oficial al companiei
Si nu are cum sa nu iti placa stilul cochet si nostalgic al interioarelor semnate Laura Ashley. Culori vii, imprimeuri delicate sau modele inspirate din natura, toate aceste elemente au dat o amprenta personala brandului, facandu-l inconfundabil in industria designului de interior, dar si in lumea modei. Poate cel mai frumos lucru din aceasta poveste este insa modul in care toti membrii familiei au contribuit la longevitatea si succesul companiei. Cea mai implicata in dezvoltarea brandului a fost Jane, fiica cea mare a Laurei. In adolescenta, urmase cursuri de fotografie, asa ca tatalui i s-a parut firesc sa o incurajeze sa isi puna in aplicare cunostintele in cadrul companiei. ”Aveam 18 ani cand mi-am cumparat primul aparat Pentax”, povesteste Jane intr-un interviu acordat publicatiei The Guardian. ”Am inceput cu fotografii de moda, folosind-o drept model pe cea mai buna prietena a mea. Faceam totul in joaca, experimentand, invatand lucruri noi. Pe atunci, aveam doar trei magazine. Primeam bani de la parinti pentru fotografiile mele, dar era o suma simbolica. Tata s-a temut mereu sa nu devenim prea rasfatati. Nu pot spune insa ca nu am trait confortabil”, isi aminteste ea. Daca Laura Ashley a reusit sa aduca aerul de tara la oras prin textilele sale colorate si piesele de mobilier care ii purtau semnatura, Jane a fost cea care a facut ca notorietatea companiei sa depaseasca granitele Marii Britanii.
Ani de-a randul s-a ocupat de cataloagele Laura Ashley Home, surprinzand in fotografiile sale fermecatoare interioare englezesti. In ciuda talentului incotestabil, Jane a suferit mult in momentul in care a fost acuzata ca nu are destula experienta pentru a se ocupa de imaginea companiei. A refuzat oferta unor reviste de moda consacrate, tocmai pentru a nu se considera ca a obtinut acel job datorita notorietatii familiei sale. In anii ’80, Jane avea sa treaca printr-o perioada marcata de tragedii personale. Mama sa, venita in vizita, pentru a o ajuta cu cei doi copii, a cazut pe scari, pierzandu-si viata la varsta de 60 de ani. Trei ani mai tarziu, sotul lui Jane a decedat. A fost momentul in care a hotarat sa se retraga definitiv din compania fondata de mama sa in urma cu trei decenii.
De la un boutique in Londra, la peste 300 de magazine in intreaga lume
In 1985, anul in care a Laura Ashley a trecut in nefiinta, compania numara peste 300 de magazine in intreaga lume si peste 4.000 de angajati. Povestea care incepuse intr-un mic apartament dintr-o suburbie londoneza valora atunci peste $130,000,000. Dincolo de brandul care scoate profit si in zilele noastre, promovand cu succes stilul britanic in toate colturile lumii, ramane istoria unei familii, care a pornit de la nimic si a construit un imperiu.
Sursa foto: Laura Ashley
No Comments