Trucuri de amenajare ”furate” de la polonezi! Să învățăm de la un popor care își respectă trecutul!

În cei aproape doi ani de când scriu pe blog, am vizitat virtual mii de case, hoteluri, pensiuni sau restaurante din diverse colțuri ale lumii, făcând documentare pentru articolele ce urmau să apară pe Fabrika de Case. Așa am descoperit site-uri sau bloguri personale din străinătate, dedicate designului de interior, care mi-au permis să îmi fac o idee despre stilul de amenajare ce predomină într-un anumit colț al lumii. Am văzut locuințe cochete, cu finisaje impecabile, apartamente moderne, situate în centrul marilor orașe sau case de vacanță, cu un fermecător aer rustic în zone montane din  SUA,  Polonia,  Spania sau Italia. Mi-ar fi greu să spun ce stil de amenajare îmi place. Ador casele din Anglia, cu tavane scunde și încăperi mici, dar frumos decorate, cu acele canapele pufoase, așezate în fața sobei și draperii înflorate, agățate la ferestre sau culorile calde pe care le-am văzut adesea în interioarele din Spania.

Totuși, preferatele mele sunt casele din Polonia, mai ales cele din zona rurală a munților Tatra. Nu mă refer neapărat la arhitectură, deși nici aici nu ai ce să reproșezi. Mi se pare că aduce foarte mult cu ce găsim la noi, în nordul țării, însă felul în care polonezii își respectă trecutul este chiar impresionant.

Acele căsuțe din lemn ce par suspendate în timp, decorate cu tot felul de obiecte moștenite de la bunici, confirmă, o dată în plus, dacă mai era nevoie, că tradiția rămâne un trend ce nu se va demoda vreodată. Îmi place asocierea dintre mobilierul din lemn masiv, sculptat migălos de meșteri artizani, cu tot felul de piese moderne. Surprinzător este ca alăturarea nu e câtuși de puțin nepotrivită. Aș spune că dimpotrivă, este un fel de a aduce trecutul în prezent.

Și ca să înțelegi mai bine de ce iubesc atât de mult casele din Polonia, am ales câteva imagini sugestive.

Cabană din lemn de molid lângă Zakopane

Doi ani a durat construirea căbănuței din lemn de molid de lângă Zakopane, iar proprietarii, Paul și Monika, au încercat, pe cât posibil, să păstreze specificul zonei, aducând, în același timp, câteva elemente de modernitate. Paul și-a petrecut copilăria într-un sat, la poalele munților Tatra, așa că atunci când și-a permis financiar să își construiască o casă de vacanță a ales să revină pe aceste meleaguri încărcate de amintiri.

Fabrika de Case - Case traditionale in PoloniaInteriorul, cu pereți îmbrăcați în lemn și podele deschise la culoare, este decorat cu mobilier tradițional, sculptat de artizani din zonă. Nu-ți vine să crezi câtă grijă s-a acordat fiecărui detaliu, de la scara spirală, ce pare făcută din traforaj, până  la grinzile din lemn, pe care sunt încrustate, cu migală, modele și simboluri tradiționale. Bucătăria este dotată cu aparatură modernă, însă totul se încadrează neașteptat de bine, dovadă că trecutul și prezentul pot conviețui cât se poate de armonios.

Fabrika de Case - Case in PoloniaFabrika de Case - Case in PoloniaFabrika de Case - Case in PoloniaFabrika de Case - Case in PoloniaimageAgroturism în munţii Bieszczady

Kasia şi Leszek s-au mutat în 2004 într-un sat retras, de la poalele munţilor Bieszczady. Când au decis să înceapă o viaţă nouă, departe de agitaţia oraşului, nu aveau un plan concret de viitor. Ştiau doar că vor să îşi întemeieze o familie, undeva, într-un loc liniştit şi, eventual, să îşi deschidă un mic atelier de tâmplărie din care să trăiască decent.

Fabrika de Case - Case in PoloniaFabrika de Case - Case in PoloniaFabrika de Case - Case in PoloniaS-au mutat în casa de la ţară a părinţilor, dar nu înainte de a o restaura, până la cel mai mic detaliu. Au mobilat-o cu obiecte vechi din lemn, păstrându-i farmecul autentic.

Fabrika de Case - Case in PoloniaFabrika de Case - Case in PoloniaFabrika de Case - Case in PoloniaCasa arată impecabil, atât în interior, cât şi la exterior. În curtea imensă, plină de flori parfumate, cei trei copii ai cuplului zburdă veseli, de dimineaţa până seara, făcând întreceri cu câinele lor. Kasia a învăţat să gătească tradiţional şi adoră să le prepare celor dragi tot felul de bunătăţi, în timp ce Leszek petrece ore în şir în atelierul său, meşterind mici piese de mobilier.

Casă cochetă din lemn, lângă Cracovia

Anna şi Jerzy au trăit o viaţă întreagă la bloc, dar nu au renunţat niciodată la visul de a avea o casă doar pentru ei, undeva, departe de oraş. Visul s-a împlinit în momentul în care Jerzy, pompier de profesie, s-a pensionat. Atunci au hotărât să cumpere un petec de teren pe un deal din împrejurimile Cracoviei şi, în scurt timp, au început construcţia propriu zisă. Casa a fost realizată, în totalitate, din lemn după un model ce aduce, într-o oarecare măsură, cu arhitectura scandinavă.

Fabrika de Case - Case in Polonia Interioarele sunt calde şi inundate de lumină naturală, cu podele ceruite din pin şi tavane îmbrăcate în lemn.

Fabrika de Case - Case in PoloniaCamerele sunt decorate simplu, dar cu mult bun gust, cu tot felul de obiecte colecţionate de proprietari de-a lungul timpului.

Fabrika de Case - Case in PoloniaFabrika de Case - Case in PoloniaFabrika de Case - Case in PoloniaFabrika de Case - Case in PoloniaWeranda Country

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply