Sigur ți-ar plăcea o vacanță aici! Cabane de vis în munții Tatra.

Zăpadă cât vezi cu ochii, plimbări cu sănii luminate de torțe și tradiţii cum numai în satele de munte mai găseşti. Toate aceste minunăţii i-au convins să ridice aceste splendide cabane de lemn în inima munţilor Tatra.

Aici, pe platoul dintre pădurile Parcului Național Tatra și râul Poroniec, arhitectul și artistul Urszula Górska-Iwicka construieşte de mai mulți ani case de lemn alpine. Aşa au apărut cele trei chaleturi Gorska Osada, cu tot confortul stațiunilor de lux elvețiene.

Designerul şi-a dorit ca aceste cabane să fie modern decorate, însă fără a neglija dragostea pentru arhitectura populară și folclor. Lemnul şi piatra, materialele naturale caracteristice acestei zone pot fi văzute aici la fiecare pas.

Vila recent construită încă miroase a rășină. Iniţial, Urszula a dorit să o construiască integral din lemn. A revenit însă asupra acestei idei din motive ce ţin de ecologie şi a rezultat o construcţie mixtă, mai modernă. La fel de mult îşi dorea ca acest refugiu să fie unul primitor şi foarte cald, pentru a păstra frumusețea unei case montane în adevăratul sens al cuvântului, cu ziduri masive din buşteni de molid. În condiţiile dure din munţii Tatra era necesară o structură stabilă şi rezistentă.

Vila Gronostaji a fost ridicată pe roci imense aduse aici din carierele locale. Proprietara a dorit ca oaspeţii care îi trec pragul să se simtă întocmai ca într-o casă de munte, cu lemn şi piatră exact ca pe traseele din munţii Tatra. Totul “pentru a aduce munții mai aproape”, chiar și când în faţă se află şemineul şi lumina caldă a focului.

De altfel, şemineul este inima casei, vizibil de oriunde. Nu numai de la parter, ci şi de la etaj. Designerul a renunțat la o parte din podea şi a transformat mansarda într-un mezanin intim.

Măiestria meşterilor locali poate fi remarcată în fiecare colţ al cabanei, fie că este vorba de dantelăria croită în grinzile de lemn, fie de ornamente găsite odată într-o veche cabană, din 1866.

Bucătăria se găseşte între terasă și sufragerie şi are dulapuri de lemn vechi lustruit, încadrate în cadru din aluminiu.

Mobilierul a fost realizat de tâmplarii locali, din lemn de molid, întrucât de la bun început a existat şi dorinţa de a-i sprijini pe artizanii din părţile locului.

Weranda Country

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply