Prezentari de case

Și-au dorit o amenajare care să reziste în timp, așa că un mers pe stilul clasic. Iată ce a ieșit!

Echipa designerului american Jessica Helgerson s-a chinuit mai bine de doi ani și jumătate să renoveze casa cu valoare istorică din sud-vestul orașului Portland, Oregon. Dificil a fost să păstreze toate detaliile arhitecturale, făcând, în același timp, spațiul prietenos și confortabil pentru o familie numeroasă, cu trei copii. ”Am fost nevoiți să dărâmăm tot și să regândim complet interiorul”, explică Jessica Helgerson. ” Obiectivul nostru a fost acela de a păstra aerul clasic al clădirii”. A fost una dintre cerințele proprietarilor, care și-au dorit o casă elegantă, cu un interior modern și aerisit. Pentru asta, s-a apelat și la ajutorul designerului Chelsie Lee, cel care a reușit să obțină echilibrul perfect între estetic și funcționalitate. ”Ne-am străduit să nu afectăm valoarea istorică a clădirii, dar am vrut să îi dăm un aer proaspăt și tineresc, asemenea proprietarilor ei. Nu doreau o casă mare și opulentă, ci o locuință practică și confortabilă”, adaugă Jessica.

În urma recompartimentării, au fost amenajate cinci dormitoare, o mansardă, o bucătărie generoasă și o cameră pentru musafiri. Pivnița a fost, la rândul său, adâncită și mobilată, câștigându-se astfel spațiu locuibil suplimentar.

Când a venit vorba de decorarea interiorului, Jessica a avut grijă să împletească armonios detaliile clasice ale clădirii cu mobilier și accesorii moderne. Nu a folosit în amenajare piese în trend, ci obiecte care să reziste trecerii timpului. ”Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez în spații cu detalii arhitecturale deosebite. Respect foarte mult stilul și perioada în care a fost construită o casă, așa că interiorul rămâne singura zonă în care pot să mă joc. De fiecare dată însă îmi sfătuiesc clienții să aleagă o amenajare care să nu se demodeze, iar acest lucru este destul de ușor de realizat dacă alegi piesele potrivite. O casă nu trebuie neapărat să fie la modă, ci doar să îl reprezinte pe proprietar”.

Jessica a pus accent pe obiecte de calitate pe care le-a căutat în târguri de antichități sau pe diverse site-uri de specialitate. Cromatica este aceeași în întreaga casă: nuanțe calde de bej, gri și mici accente de roșu corai. Din loc în loc, a folosit plante naturale care să aducă prospețime interiorului. În holul de la intrare, covorul turcesc fură toate privirile. La fel și corpul de iluminat, confecționat manual. Parchetul herringbone, din lemn masiv, accentuează stilul clasic, elegant pe care și l-au dorit poprietarii.

Sufrageria nu este foarte spațioasă, dar Jessica a avut grijă ca lucrul acesta să nu fie deranjant. A luat măsuri încă din faza renovărilor, cerându-le constructorilor să mărească puțin ferestrele. ”Am reușit, în felul acesta, să mărim vizual spațiul”, explică designerul. ”Nici tavanele nu mai par atât de scunde. Ne gândiserăm, inițial, să le înălțăm, dar ar fi însemnat să distrugem tot interiorul”. Sub una dintre ferestre, Jessica a așezat o banchetă, făcută pe comandă. Locul a devenit astfel un mic colțișor de relaxare, cu vedere către grădină. Tot pe comandă a fost realizată și canapeaua corai, singurul accent de culoare din încăpere. Măsuța de cafea are un aspect ușor rustic, dorindu-se un element de contrast în amenajare.

Ai zice că bucătăria este acolo de când lumea, dar mobilierul este cât se poate de nou. Toate detaliile duc însă cu gândul la trecut, de la aragazul în stil retro, până la podeaua în zig-zag. Marmura nu a fost folosită pentru blat, ci îmbracă, până sus pereții bucătăriei, iar tocăria din fier se potrivește, la fix, cu restul amenajării.

În aceeaşi notă clasică sunt şi uşile vitrate ale dulapurilor, cu inserţii metalice. Masa tip insulă este lungă şi îngustă, fiind folosită atât ca spaţiu de lucru, cât şi ca loc pentru micul dejun. Piesa de rezistenţă a încăperii este, fără îndoială, şemineul placat cu marmură.

Tot în bucătărie, s-a găsit loc şi pentru o zonă generoasă de dining. Fereastra este încadrată de două dulapuri, cu aceleaşi uşi de sticlă. Un tablou de  Britt Bass Turner dă o pată de culoare spaţiului.

Şi baia este destul de îngustă, dar are parte de lumină naturală, din abundenţă. Oglinzile aşezate pe pereţi ajută şi ele la mărirea vizuală a spaţiului.

Dormitorul matrimonial este elegant, dar nu scorţos. Tonurile de gri sunt neașteptat de luminoase și liniștitoare. Aceeași nuanță a fost aleasă și pentru draperiile agățate în dreptul ferestrelor.

În baia principală, Jessica a îmbrăcat cu tapet anumite porțiuni din zid, pentru a aduce un pic de inedit în amenajare.

Pentru camera fetei a fost ales un tapet cu imprimeuri botanice, iar nuanța de verde pastel arată nemaipomenit. Mobilierul este adus din vechea locuință a proprietarilor, la fel și pisica. 🙂

În baia fetei, accentul a fost pus îndeosebi pe finisaje.În camera băieților, mobilierul a fost realizat pe comandă. ”Nu este o încăpere foarte mare, așa că a trebuit să fructificăm fiecare centimetru disponibil”, explică Jessica. ”Am reușit să creăm spații de depozitare, zonă de dormit, dar și un mic birou, pentru teme”.

Holul de la etaj este gândit ca o zonă comună, pentru întreaga familie. Jessica a amenajat aici un mic spațiu de lucru, pentru adulți, un loc de relaxare, lângă fereastră, dar și un spațiu de joacă pentru pitici.

Architectural Digest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *