A plecat din Romania de mai bine de 10 ani, insa dragostea pentru locurile copilariei nu a disparut, in ciuda distantei sau a trecerii timpului. In Belgia s-a adaptat stilului de viata occidental, si-a intemeiat o familie, s-a dedicat complet profesiei, dar a continuat sa pastreze legatura cu tara sa de origine. Asa a aparut ideea unei locuinte de vacanta. In urma cu cativa ani, a revenit in locurile natale, in zona orasului Sangeorz Bai, cu gandul sa cumpere o casuta traditionala in care sa isi poata petrece concediile linistit, alaturi de familie. Nu a gasit nimic care sa il convinga, asa ca a pornit in aventura vietii lui. A hotarat sa construiasca o casa de la zero si nu o casa oarecare, ci una din baloti de paie si lut.
“Dupa discutii lungi, am ajuns la concluzia ca vrem ceva mai deosebit, mai rustic, acel spatiu care sa ne ofere liniste sufleteasca”, povesteste Paul Axinte. „Eu si sotia mea, Ann, ne-am dorit o casa ecologica pentru ca ni s-a parut interesanta ideea de a trai in armonie deplina cu natura si cu mediul inconjurator. Bineinteles, am avut in calcul si costurile mai reduse pe care le-ar presupune o astfel de constructie. Unele lucruri, cum ar fi balotii de paie, lutul sau copacii de sustinere au fost aproape gratis. Dar mana de lucru m-a costat mult si asta a cam compensat pana la urma”, explica tanarul.
Lutul folosit in constructie a fost adus din zona Sangeorz Bai
Constructia propriu-zisa a casei a inceput in 2012, la inceput cu cativa mesteri locali, ulterior cu rude si prieteni. Paul participase in Belgia la cateva workshop-uri dedicate constructiilor verzi, asa ca domeniul nu ii era complet strain. Facuse munca de documentare si pe internet, asa ca stia exact de ce materiale are nevoie, care sunt avantajele si dezavantajele cladirilor organice si ce tehnici trebuie folosite. In tara, insa, lucrurile s-au mai complicat, in mare parte, pentru ca muncitorii cu care lucra nu erau obisnuiti cu acest stil de constructie. Proiectul casei a fost conceput de arhitecta Ileana Mavrodin, insa Paul s-a implicat, la randul lui, punandu-si amprenta in fiecare detaliu.
Materialele folosite au fost, aproape in totalitate, naturale. “Lemnul a doi copaci, un plop si un stejar, reprezinta structura de baza a casei. Chiar eu i-am ales din padure”, povesteste tanarul. “Balotii mi-au dat ceva batai de cap. A trebuit sa ii aduc din zona Becleanului. Cu lutul, in schimb, am avut mare noroc. L-am luat chiar de sub casa si dintr-o padure din imprejurimi. Are o calitate exceptionala. Am mai folosit tadelakt pentru baie, bucatarie si pentru nisele din pereti”, explica Paul. O parte din materiale au fost recuperate dintr-o casa veche care se daramase prin apropiere.
Tavanul ”cret” traditional, specific zonei si barnele vechi de lemn au putut fi salvate, integrandu-se perfect in noua constructie. Din cauza suprafetei mici a terenului, de aproximativ 5 ari, s-a optat pentru o casa pe doua niveluri. Ca tehnica, Paul a ales solutia presarii balotilor de paie, intr-un cadru de lemn, cu cricuri de masina. „Am vazut ideea asta la un workshop in Belgia si mi-a placut. Deci doua randuri de baloti de paie presate cu doua cricuri si apoi stabilizate cu o posta. Asa am ridicat toata casa. Cobul e facut manual si cu picioarele ca pe vremuri. A fost distractiv, dar si multa munca”.
Punctul principal de atractie: acoperisul viu
Unul dintre aspectele care dau unicitate casei este, fara doar si poate, acoperisul. Format din plante Sedum, aduse din Olanda, acesta isi schimba culoarea in functie de sezon. Paul spune ca nu e deloc greu de intretinut si prezinta numeroase avantaje: izoleaza termic si fonic, diminueaza consumul de energie si retine apa de ploaie in proportie de 50-80%. „Eu il consider o alta camera”, explica tanarul.
„Vreau sa-l fac ca un fel de sufragerie fara tavan. O sa fac un fel de gard, sa ai si putina intimitate. Pun o masa si doua scaune si gata, e suficient. De pe acoperis ai cea mai frumoasa priveliste. E un loc cu totul si cu totul special”, spune Paul. Si intr-adevar, casa este asezata intr-un peisaj de vis. In dreapta, se vad varfurile dealurilor impadurite, iar in stanga, se asterne statiunea Sangeorz Bai. Proprietarul spune ca 50 la suta din rezultatul final al proiectului se datoreaza locului ales si energiei pozitive pe care o degaja.
Casa are trei camere, dispuse pe doua niveluri
Casa din baloti de paie, botezata sugestiv ”Popasul Verde” nu are cum sa treaca neobservata. Formele rotunjite, stalpii de sustinere din trunchiuri de copac si aspectul neobisnuit al finisajelor transforma constructia intr-un adevarat model pentru constructiile naturale. La inceput, localnicii au privit cu scepticism proiectul lui Paul, insa cu timpul s-au obisnuit si chiar l-au incurajat pe tanar. Desi nu vorbim despre o constructie conventionala, casa se integreaza perfect in peisaj. Pare cuibarita dintotdeauna intre dealurile din Sangeorz Bai. Jos, la parter, exista o semisufragerie cu semineu, un dormitor mic si o baie cu cada din tadelakt (tencuiala lucioasa, rezistenta la apa, realizate in stil traditional marocan).
Terasa „de zi” ofera ofera o priveliste foarte relaxanta si placuta. Amenajarea este o combinatie intre traditional si modern, cu piese recuperate ce ofera un aer local. La etaj se afla sufrageria mare, bucataria si terasa. Bucataria este construita manual, din tadelakt, iar in spatele ei se afla un mic bar unde-ti poti bea cafeaua dimineata, daca pe terasa e frig. In decorarea interiorului s-a implicat si artistul Maxim Dumitras. El a facut scara interioara, zidurile interioare din caramizi de chirpici si semineul.
Farmecul unei case ecologice consta in micile imperfectiuni
De ce am alege sa locuim intr-o casa ecologica? „Pentru ca aceste locuinte au o caldura aparte si un farmec irezistibil”, argumenteaza Paul. „Unicitatea lor sta tocmai in micile imperfectiuni. Du-te intr-o padure si arata-mi o linie perfect dreapta! Acum au aparut softuri noi de arhitectura 3D in care poti sa faci o casa de forma cubica sau paralelipipedica, cu trei clicuri si e gata proiectul. Dar aceste constructii nu au suflet. Sunt reci si impersonale. Ar trebui sa punem mai mult accent pe trecutul nostru. In Romania trebuie oprit masacrul asta continuu al naturii, al satului. In mediul rural exista traditii care au dainuit in timp si ar fi pacat sa nu le ducem mai departe. In ceea ce priveste arhitectura, trebuie spus ca occidentalii si-au pastrat cu sfintenie casele vechi de sute de ani. Si in Vest se fac defrisari, insa exista programe de reimpadurire”, explica Paul.
Casa va fi inclusa intr-un circuit turistic ecologic
Dupa aproape trei ani de munca, timp in care au intervenit numeroase modificari atat in ceea ce priveste proiectul, cat si banii investiti, casa Popasul Verde este aproape gata, cu exceptia catorva finisaje. Chiar si fatada a fost inviorata de artistele Mirela Traistaru si Dora Von Grosskarol. Acestea au pictat semne, desene, simboluri si culori ce imita „braul sangeorzan”. Neobisnuita cladire va fi introdusa, in curand, intr-un circuit de turism ecologic, iar Paul are planuri de dezvoltare al intregii zone. In aceasta vara a organizat cateva workshop-uri, vizionari de film si o tabara de fotografie. Popasul Verde are si o pagina de Facebook unde puteti vedea mai multe imagini, de la inceputul proiectului si pana in prezent.
2 Comments
Imi place ,e f originala…e super!
Intr-adevar, e o casa cu multa personalitate. Zici ca e din turta dulce! 🙂 Are parte si de o locatie senzationala.