Sate de vis în Marea Britanie

De la cătunele pitite printre stâncile scoţiene sau aşezate pe văile galeze şi până la comunităţile din Cornwall, Insula Britanică găzduieşte printre cele mai fermecătoare aşezări rurale din lume. Căsuţele  de basm ce par desprinse din poveştile cu hobbiţi, elfi sau zâne, cu străduţe înguste din piatră sunt înconjurate de peisaje feerice. Mai presus de toate însă, şarmul acestor locuri încremenite în timp este dat de forţa cu care tradiţiile sunt apărate de sute de ani împotriva oricăror schimbări ce le-ar putea afecta structura lor existenţială.

Castle Combe, Anglia

Considerat de mulţi drept cel mai frumos sat din Anglia, Castle Combe este o mică aşezare rurală ale cărei faleze sunt spălate de valurile râului Bybrook.

Fabrika de Case - Castle Combe, Marea BritanieStrăzile sale înguste şi pitoreşti cunt căptuşite cu piatră de râu. La fel şi casele a căror frumuseţe rustică a convins regizori de renume mondial să transforme satul în platou de filmare pentru pelicule precum filmul de fantezie “Stardust” sau “War Horse” al lui Steven Spielberg, nominalizat la Oscar.

Fabrika de Case - Sate de vis in Marea Britanie, Castle CombePe vremuri, Castle Combe era un important centru în industria de prelucrare a lânii, iar renumele pe care şi l-a câştigat mai este astăzi păstrat doar prin câteva căsuţe de pe malul râului, care poartă denumirea “Weaver House” (Casa Ţesătorului). Întreaga aşezare este dominată de Biserica St. Andrew, ce are unul dintre cele mai vechi ceasuri medievale din țară, încă în uz.

Beddgelert, Ţara Galilor

Fermecătorul sat galez Beddgelert se întinde într-un ţinut sălbatic, undeva la marginea Parcului Național Snowdonia. Cele mai multe case sunt ridicate din piatră neagră tăiată din carierele aflate în apropiere. Micuţa comunitate se mândreşte cu pitorescul pod de peste râul Colwyn, ce oferă o privelişte idilică. Fabrika de Case - Beddgelert, Tara GalilorCât despre denumirea aşezării din Ţara Galilor, legenda spune că în secolul al 13-lea, Prințul Llewelyn şi-a pierdut câinele favorit în timpul unei partide de vânătoare. Afectat de moartea lui Gelert,  prinţul a dat ordin să i se facă un mormânt, care este  astăzi o atracție turistică. Beddgelert este cunoscut printre pasionaţii de ornitologie şi horticultură care mai ales în timpul verii îşi petrec ore nesfârşite în spectaculosul peisaj galez.

Fabrika de Case - Beddgelert, Snowdonia

Plockton, Scoţia

Scoţia cu ale sale Highlands oferă cu siguranţă printre cele mai spectaculoase peisaje rurale din Insulă. Iar satul Plockton este dovada vie. Într-un golf adăpostit, micuța așezare de coastă este o adevărată încântare, o oază de liniște. În urmă cu două secole satul era o înfloritoare comunitate de pescari.

Fabrika de Case - Plockton, ScotlandÎntre timp însă lucrurile s-au schimbat așa încât, în prezent, o mare parte a economiei sale se bazează pe turism, o mulțime de fotografi fiind atrași de frumusețea naturală deosebită a zonei.

Fabrika de Case - Plockton, ScotiaMicuțul port, cu ale sale fermecătoare case albe, este dominat de Castelul Duncraig – un conac spectaculos construit în anul 1866 de către antreprenorul feroviar Sir Alexander Matheson.

Fabrika de Case - Castelul Duncraig

Cushendun, Irlanda de Nord

Situat la gura de vărsare a râului Dun, pe coasta de nord-est a Irlandei de Nord, Cushendun a fost proiectat în 1912 de către arhitectul Clough Williams-Ellis în stilul specific regiunii Cornwall. Satul a fost ridicat în această manieră în onoarea soției politicianului Lord Cushendun, născută în Cornwall.

Fabrika de Case - Cushendun, Irlanda de NordCăsuțele din jurul portului și podul de piatră ce se întinde peste râul Dun fac din Cushendun o adevărată bijuterie arhitecturală. La toate acestea se adaugă o frumusețe naturală remarcabilă.

Cushendun village, was designed for Lord Cushendun in the style of a Cornish village by the architect Clough Williams-Ellis. Since 1954 most of the village and the parkland around Glenmona to the north has been owned by the National Trust. It has a sheltered harbour and lies at the mouth of the River Dun and Glendun, one of the nine Glens of Antrim.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply