Hambare, case, fantani si chiar un pod… Daca toate sunt pictate cu motive florale inseamna ca te afli in micutul sat polonez Zalipie. Intr-un peisaj de vis, o adevarata oaza de verdeata, localnicii pastreaza cu sfintenie, de mai bine de un secol, o traditie la care nu ar renunta nici in ruptul capului. Isi picteaza casele si tot ce-i inconjoara prin gospodarie cu flori in nuante cat mai viu colorate cu putinta.
Acest minunat obicei isi are originile in urma cu mai bine de o suta de ani cand, spune legenda, suparata nevoie mare ca fumul de la sobe ii innegrise peretii casei, o localnica a ales sa picteze flori in locul petelor inestetice de funingine. Exemplul i-a fost urmat si de alte femei care si-au confectionat pensulele folosind par obtinut din coada vacilor. Vopseaua au preparat-o din grasimea ramasa de la framantatul coltunasilor si din culori naturale extrase din plante. De atunci s-a impamantenit obiceiul ca in fiecare an toate femeile din sat sa refaca micile opere de arta de pe zidurile caselor sau sa adauge altele noi.
Odata cu trecerea timpului, sobele, care pana nu demult le dadusera atatea batai de cap satenilor din Zalipie, au fost inlocuite cu surse de incalzire moderne. Fumul de pe ziduri a disparut, insa, din fericire, nu si obiceiul de a picta toate casele cu motive florale. Asa si-a capatat Zalipie – ”Satul pictat” o adevarata faima. Nu atrage nicidecum prin hoteluri de cinci stele, din contra multe din case au fost construite in urma cu mai bine de un veac din piatra si lemn. Au fost vopsite insa in cele mai vibrante culori, iar aceasta traditie decorativa a devenit parte a identitatii micutei comunitati din sud-estul Poloniei.
Mai mult decat atat, odata cu aparitia unor tehnici moderne, a unor vopseluri mai bune si a unor culori mai variate, modelele florale rustice au devenit tot mai complicate. Ce mai, adevarate opere de arta, desprinse parca dintr-o carte cu povesti ce aminteste de anii copilariei.
Pentru a onora aceasta traditie, in fiecare an, la Zalipie, se organizeaza o competitie. Zeci de pictori locali, majoritatea femei, se intrec in a crea aranjamente florale cat mai complicate pe peretii caselor, tinand insa cont si de tiparele din anii anteriori.
Povestea satului Zalipie si a formei sale unice de a crea arta, nu poate fi completa fara a aminti de Felicja Curylowa, una dintre cele mai mari sustinatoare a traditiei locale. Preocupata ca nimeni altcineva sa puna in valoare acest obicei, Felicja a avut grija sa nu lase niciun coltisor nepictat din casa ce numara trei camere. A acoperit cu flori peretii, mobilierul si chiar tavanul. Povestea ei, ce se petrece undeva la inceputul secolului trecut, a inspirat generatii intregi, iar locuinta pictata ocupa si acum un loc de frunte in micuta comunitate poloneza, fiind transformata in muzeu al satului.
flickr
No Comments