Obiecte cu suflet create de Florin Constantinescu

1Niciodata nu e prea tarziu sa inveti lucruri noi si sa gasesti timp pentru pasiunile tale. O demonstreaza Florin Constantinescu, regizor la studiourile teritoriale TVR Craiova, care a descoperit, in urma cu cativa ani, dragostea pentru sculptura in lemn. Florin a absolvit Facultatea de Informatica, specializarea imagine si grafica digitala, insa prima lui mare pasiune a fost fotografia. De aproape trei decenii, descrie o realitate o societatii romanesti in culori monocromatice, talent ce i-a adus numeroase premii, in tara si in strainatate. Multe din lucrarile sale se regasesc astazi in colectii private din Franta, Germania, SUA, Olanda si Anglia.

Mereu pregatit pentru noi provocari

Nu s-a temut niciodata de provocari, insa a amanat proiecte de suflet din lipsa de timp. “In urma cu trei ani, am hotarat sa incerc sa descopar noi modalitati de exprimare”, povesteste Florin. “Nu am aveam nici o notiune tehnica, insa domeniul mi s-a parut fascinant. Daca stai sa te gandesti, sculptura are legatura cu artele vizuale”, spune regizorul. A urmarit sute de clipuri si tutoriale pe internet, a citit o multime de articole  de specialitate si a petrecut ore in sir, descoperind, pas cu pas, secretele lemnului. Nu i-a iesit din prima, insa a reusit, cu talent si perseverenta, sa transforme trunchiul de copac in adevarate opere de arta.

2

HORUS – decoratiune de interior, sculptura minimalista

3

Efervescent – o lucrare de arta sculptata in lemn de salcam galben si stejar

4

Sculptură delicată în gips – reprezentare a unei flori stilizate, o lucrare perfectă pentru decorarea camerei în stil minimalist – modern sau eclectic

5

Nervo – Sculptura abstracta, in stil minimlist. Simbolizeaza o celulă nervoasa

6

WA – decoratiune de interior, masuta Wabi-Sabi

7

Sfesnic masiv din lemn

8

Sfesnice din lemn din familia Flamand

Lemnul are viata

La fel ca in fotografie, obiectele semnate de Florin Constantinescu se incadreaza intr-un stil abstract minimalist. De la boluri si tocatoare din lemn, a ajuns sa creeze sfesnice sau decoratiuni de interior, fiecare produs in parte fiind lucrat manual. „Imi place mult sa readuc la viata lemnul vechi. Acele noduri si crapaturi care arata trecerea timpului dau o nota de autenticitate aparte. Lemnul pare sa spuna o povestea prin fiecare imperfectiune a sa. Am folosit chiar si un stalp vechi al unei prispe taranesti. Este pacat ca nu stim sa valorificam acest material. In strainatate, lemnul vechi recuperat costa o avere”, explica Florin. A lucrat cu multe esente, de la stejar, nuc, paltin sau mar salbatic, insa preferatul sau ramane lemnul de salcam, in ciuda dificultatii cu care se prelucreaza. De multe ori, se joaca cu materiale si texturi diferite, folosind, in decoratiunile de interior insertii metalice si forme din gips.

9

FISO – decoratiune de interior, sculptura minimalista

Obiecte versatile, compatibile cu aproape orice stil de amenajare

Universul de creatie al lui Florin se afla in atelierul sau din Craiova. Aici, printre schite, unelte si bucati din lemn de tot felul, se nasc mici obiecte de arta, care „rescriu mereu regulile, amesteca si armonizeaza noul cu vechiul, umilul cu luxul, estul cu vestul, lumina cu umbra”.

101112Initial, Florin a vizat piata din strainatate, de aici si  denumirea brandului in limba engleza, Loved Things. Exista si un magazin online: www.loved-things.com in care vei putea analiza, pe indelete, toate minunatiile care ies din mana lui Florin Constantinescu. Si, asa cum te-ai astepta de la un fotograf cu aproape 30 de ani de experienta, prezentarea este impecabila.

13

Bol din lemn de stejar

14

Platou confectionat din lemn de stejar

Clasicul fundal alb a fost inlocuit cu materiale naturale care complementeaza perfect obiectul prezentat. „E adevarat ca acum un an, cand am lansat magazinul online, am avut in minte, in primul rand, clientii din strainatate. Credeam ca in Romania acest stil nu va prinde, dar am fost surprins sa vad ca si la noi sunt multe persoane care aprecieaza designul minimalist. Exista, din pacate, perceptia ca intr-un apartament de bloc, de exemplu, nu poti integra astfel de decoratiuni. Nu este insa deloc asa. Sunt mici detalii care pot schimba complet estetica unei amenajari”, spune Florin. „Obiectele Loved Things se potrivesc oricarui stil de amenajare, mai putin celor ultra feminine. Fac, intr-adevar, casa buna cu stilul minimalist si cu cel ecelectic”.

15

Constiinta

Intre utilitate si design

Florin Constantinescu a reusit sa isi puna amprenta chiar si asupra obiectelor functionale, pe care le regasim zilnic in bucatarie. Banalele tocatoare sau platouri de servire devin mici obiecte de arta, in mainile talentatului regizor. Esentele de lemn folosite au proprietati antibacteriene, asa ca din acest punct de vedere nu aveti de ce sa va faceti griji. In plus, obiectele sunt facute dintr-o bucata si nu este folosit nici un fel de adeziv.

16

Platou de servire

17

Tocator cu design unic, ce poate fi folosit si ca platou de servire

18

PALMO 15 – platou de servire, tocator de bucatarie

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply