O locuinţă de weekend cu aer contemporan în apropiere de Cracovia

Într-un sat pitoresc din apropierea Cracoviei, Kasia şi Tomek au renovat un vechi conac dărăpânat. Iniţial  au căutat o fermă, unde să îşi poată creşte caii şi animalele de companie de care se ataşaseră. Apoi, iremediabil, s-au îndrăgostit de aceste locuri şi, bineînţeles, de conacul în care au observat încă de la bun început o comoară arhitecturală. Și astfel, într-un decor ce aminteşte de Toscana, cei doi tineri polonezi şi-au luat inima în dinţi şi au pornit poate cel mai important proiect de renovare.

Fabrika de Case - Vila in Polonia, gradinaDupă mai bine de un an de muncă asiduă, bătrânul conac şi-a recăpătat strălucirea, chiar dacă doar grinzile de lemn mai amintesc de clădirea de altădată. Mai mult decât atât, proprietarii au integrat fostele anexe ale fermei transformându-le în ceea ce puţini s-ar fi aşteptat.

Fabrika de Case - Vila in Polonia, exteriorDe exemplu, cocina porcilor a devenit…bucătărie. În acest spaţiu nu exista nici măcar pardoseală. Kasia şi Tomek au discutat cu echipa de muncitori şi le-au explicat că doresc să păstreze cât mai mult din autenticitatea clădirii. Sugestia pe care au primit-o a fost să opteze pentru o podea klinker, iar soluţia s-a dovedit a fi pe placul amândurora, adăugând interiorului nota de rustic pe care o căutau.

Fabrika de Case - Vila in PoloniaAspectul brut a fost completat de tavanul boltit din ciment, peste care nu s-a mai aplicat nici un strat de vopsea. „Marele avantaj al bucătăriei este suprafaţa generoasă”, mărturiseşte proprietara. „Este loc suficient pentru a cina în familie sau alături de prieteni dragi, dar şi pentru a pregăti toate bunătăţile din lume. Avem o masă tip insulă pe care o folosim destul de des, dar şi o sobă tradiţională pentru zilele în care vrem să petrecem mai mult timp în bucătărie, gătind aşa cum o făceau, pe vremuri, bunicii noştri”, spune Kasia.

Fabrika de Case - Vila in PoloniaAmenajarea împleteşte armonios stilul rustic cu cel industrial, aducând laolată tradiţionalul şi modernul. Două uşi mari franţuzeşti se deschid către o amplă terasă de unde se pot admira dealurile din împrejurimi.

Dacă la exterior casa surprinde prin eleganţă, iar interiorul este cu totul şi cu totul aparte. Întreaga compartimentare a fost gândită în detaliu, dând senzaţia de spaţiu şi de libertate. Zona de dining, cu tavan înalt a fost ideea lui Tomek.

Fabrika de Case - Vila in Plonia, tavan inalt „Întotdeauna am visat o casă de acest gen. Aduce întrucâtva cu modelul american. Îmi place că totul pare foarte aerisit şi luminos. Chit că vorbim despre o clădire veche, am vrut să îi dăm o înfăţişare contemporană. Kasia lucrează în domeniul designului de interior şi a ştiut cum să împace istoria casei cu elementele moderne de amenajare”, mai spune el.

Fabrika de Case - Vila in Polonia, dining cu tavan inalt

Pereţii perfect albi fac ca interiorul casei să pară plin de prospeţime, în timp ce grinzile vechi din lemn aduc aminte de trecutul bătrânului conac. Mici pete de culoare se regăsesc doar la nivelul accesoriilor sau al uşilor. Nuanţe pastelate de verde sau albastru îndulcesc atmosfera, aducând un plus de feminitate.

Fabrika de Case - Vila in Polonia, accente de culoare

„Pe ici, pe colo se mai văd mici imperfecţiuni sau crăpături ale zidurilor, dar nu ne deranjează pentru că întregul proiect de renovare a fost o aventură, în sine”, spune Kasia.

Casa a fost refăcută în ideea unei reşedinţe de weekend, un refugiu pentru un cuplu tânăr care vrea să se deconecteze, în timpul liber, de agitaţia oraşului.

Fabrika de Case - Vila in Polonia, dormitor cu terasa

Situat la mansardă, dormitorul este diafan şi romantic, izolat cumva de restul încăperilor.

Fabrika de Case - Vila in Polonia, dormitor Patul este aşezat exact sub cele două luminatoare, oferindu-le proprietarilor posibilitatea să se bucure de cerul înstelat, înainte de culcare. „Este un sentiment de nedescris să poţi să adormi admirând cerul. Şi în zilele ploioase, îmi place, la nebunie, să mă cuibăresc în pat şi să răsfoiesc o carte în timp ce ascult picăturile de ploaie izbindu-se de fereastră”, povesteşte Kasia.

Fabrika de Case - Vila in PoloniaBaia este spaţioaşă şi a fost concepută ca un spaţiu comun cu dormitorul.

Fabrika de Case - Vila in Polonia, baie

O fâşie de zid pe care a fost aşezat televizorul delimitează practic cele două zone. „A fost ideea mea, dar trebuie să recunosc că nu este deloc o alternativă practică”, mărturiseşte proprietara. „Când foloseşte periuţa de dinţi electrică, pot să îmi iau adio de la privitul la televizor”, spune zâmbind.

Fabrika de Case - Vila in Polonia, dormitorul si baia, spatiu comun

Este o casă în care vin adesea prieteni şi cunoştinţe, drept dovadă în fiecare încăpere găseşti câte o masă cu o grămadă de scaune în jur sau canapele confortabile din care nu îţi mai vine să te ridici.

Fabrika de Case - Vila in Polonia, zona de living„Nu este o reşedinţă permanentă, dar este un loc special, de care ne-am ataşat foarte mult, mai ales că am muncit atât la renovarea sa. Amenajarea nu este deloc pretenţioasă, dar nici nu ne-am dorit asta. Are exact ce-i trebuie unei locuinţe de weekend”, conchide Tomek.

Fabrika de Case - Masa confectionata din crengi de copac

Weranda Country

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply