O arhitectă din Baia Mare a strâns donații pentru restaurarea unei case tradiționale din lemn

Bătrânele case din Maramureș, cu ferestre mici și acoperișuri înalte, din șindrilă, încep să dispară încet-încet din peisajul rural al zonei, fiind înlocuite de clădiri moderne, vopsite în culori țipătoare, care nu au nici o legătură cu arhitectura tradițională. În căutarea confortului de la oraș, mulți localnici au preferat să construiască de la zero gospodării în care să aibă parte de toate binefacerile unui trai comod. Astfel, casele bătrânești au fost abandonate de moștenitorii de drept, fiind lăsate în paragină sau vândute ca materie primă.

Sunt, desigur, și situații în care proprietarii nu își permit să investească în reparații. Este și cazul bătrânului Gheorghe Bohotici din satul Mara care a locuit, până nu demult, într-o casă din lemn, veche de aproape un secol. Întâmplarea a făcut ca micuța gospodărie, șubrezită de trecerea timpului, să fie descoperită de arhitecta Laura Zaharia într-o vizită de documentare. ”Lucrez, alături de alți colegi ai mei, la niște ghiduri de arhitectură pentru construirea în stil tradițional. Mă plimbam pe ulițele satului, admirând zona, când am văzut casa lui Gheorghe. Mi-a plăcut foarte mult, chiar dacă era distrusă, în mare parte”, își amintește Laura.

Fabrika de Case - Casa cu clai, Maramures

A făcut câteva fotografii pe care le-a publicat pe Facebook, iar la scurt timp au apărut primele reacții în mediul on line. Văzând că mulți oameni sunt  curioși să afle povestea casei, arhitecta din Baia Mare a lansat o campanie de strângere de fonduri, în speranța că va putea salva micuța gopodărie. În jur de 50 de persoane au răspuns solicitării Laurei și au întins o mână de ajutor pentru restaurarea casei. ”În toamnă am început reparațiile și am încercat să ne mișcăm cât am putut de repede, pentru ca proprietarul să își poată petrece iarna acolo. Acoperișul era destul de șubred și, cel mai probabil, s-ar fi prăbușit  sub greutatea zăpezii”.

Fabrika de Case - Casa cu clai, Maramures

Pentru a readuce la viață căsuța din lemn, Laura a apelat la Ion Opriș din Budești, unul dintre cei mai pricepuți meșteri din zonă. Bârnele degradate au fost înlocuite, iar învelitoarea din draniță a fost refăcută complet. S-a construit după tehnica tradițională, moștenită de generații în Maramureș. ”Încă sunt oameni pricepuți în zonă”, spune arhitecta. ”Bineînțeles, acum există tot felul de ustensile care ușurează munca, dar, important este să păstrăm aspectul cât mai aproape de original”.

Fabrika de Case - Casa cu clai, Maramures

Fabrika de Case - Casa cu clai, MaramuresÎn jur de 44.000 de lei s-au strâns din donații, iar lucrările de restaurare au durat aproximativ o jumătate de an. Din păcate, bătrânul Gheorghe Bohotici s-a stins din viață la sfârșitul lunii februarie.

Fabrika de Case - Casa cu clai, Maramures

Casa din Mara a avut, totuși, șansa unică de a-și spune povestea mai departe grație generozității oamenilor cu dragoste pentru trecut. ”Din păcate, mulți consideră că acest tip de locuință nu poate oferi confortul necesar traiului de zi cu zi. Într-adevăr, sunt locuințe mici și întunecoase, acestea ar fi principalele lor dezavantaje, însă compensează la alte capitole”, spune Laura. ”Ca să locuiești într-o astfel de casă, trebuie să fii îndrăgostit de ea. Pot fi folosite ca birou sau case de oaspeți. Este păcat să le lăsăm să se distrugă”.

O altă soluție ar fi introducerea lor în circuitul turistic, o idee aplicată deja în zona Maramureșului, însă, speculată, culmea, mai mult de străinii care au crezut în potențialul arhitecturii noastre tradiționale.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply