Nistora Ceramics, obiecte gingașe, modelate în lut

A încercat, o perioadă, să îmbine responsabilităţile job-ului în comunicare cu pasiunea pentru obiectele din ceramică, prelucrate manual, însă programul aglomerat îi permitea rareori să aloce timp hobby-urilor de orice fel.  Când şi-a pierdut, pe neaşteptate, locul de muncă,  Anca a decis să îşi ia inima în dinţi şi să transforme dragostea pentru „oale, blide şi ulcele” într-un mic atelier. Așa a apărut Nistora Ceramics. Primul care a încurajat-o a fost soţul ei, Cosmin, însă marea problemă a fost aceea de a învăţa concret tainele lutului. A căutat, în Timişoara, diverse cursuri specializate în acest domeniu, însă fără rezultat, așa că a început să se documenteze pe cont propriu, cercetând toate resursele disponibile pe internet. ”Din fericire, există informația on-line, iar asta m-a ajutat enorm. Am învățat totul singură, de pe Youtube, Pinterest, Instagram sau de pe diverse bloguri, de la oricine care a fost destul de generos să își pună o parte din cunoștințe pe internet, însă nu e același lucru ca și când ți-ar arăta cineva care a mai făcut asta. M-am lovit de tot felul de lucruri, dar am reținut ce greșeli să nu mai fac. A durat destul de mult până să stăpânesc toate etapele, iar din punctul meu de vedere, cât timp te ocupi de ceramică, tot înveți”, povestește Anca.

Fabrika de Case - Nistora Ceramics

Photo: DeersPhotography / Styling: Flori de Mentă / Flowers: Bloom Bloom / Handbuilt plates in off-white stoneware: Nistora Ceramics

Fabrika de Case - Nistora Ceramics

Cake and styling: Flori de Mentă / Photo: DeersPhotography

”La început, lucram după program, însă din cauza oboselii acumulate peste zi, nu reușeam să fac mai  nimic. Oricum, eu vedeam prelucrarea lutului ca ceva zen, relaxant și odihnitor, dar mi-am dat seama că pentru a crea ceva ai nevoie de o anumită stare de spirit. Cel puțin așa funcționează pentru mine. Când am rămas șomeră, pentru prima dată în viață, am avut un moment de panică, însă acum, trei ani mai târziu, am convingerea că tot răul a fost spre bine. Este un episod care mi-a oferit posibilitatea să mă descopăr și să mă dedic, trup și suflet, pasiunii mele”.

Fabrika de Case - Nistora Ceramics

Fabrika de Case - Nistora CeramicsÎn urmă cu o jumătate de an, a încropit un mic atelier, într-o garsonieră de bloc. ”Nu e boemie, dar e locul în care pot să creez în tihnă, în ritmul meu, experimentând, greșind, luând-o de la capăt”, spune Anca.

Fabrika de Case - Nistora Ceramics Fabrika de Case - Nistora CeramicsÎnainte, modela piesele în propriul apartament, le usca și le ducea la un atelier pentru a le arde. Din vară, însă, are un cuptor special și poate să se ocupe de tot procesul, de la modelat, la glazurat și, în cele din urmă, la arderea obiectelor.

Fabrika de Case - Nistora Ceramics

Fabrika de Case - Nistora CeramicsSpune că în momentul în care te găsești în meseria care e exact pe sufletul și pe chemarea ta, înseamnă că ești deja în locul care trebuie și atunci tot ce e în jurul tău ajunge să te inspire. ”Dacă reușești să găsești meseria care e fix aia a ta, de dimineața până seara, tot ce vezi în jurul tău, tot ce simți, orice lucru pe care pui mâna, culorile pe care le vezi, toate se constituie într-o formă de inspirație. Deseori, mă pun la masă, iau un calup de lut și aflu ce urmează să creez din el abia când am terminat. Întind foaia cu sucitorul, ca și atunci când faci biscuiți și din foaia aceea decupez conturul cu un cuțit. Lucrând liber, de obicei rezultatul este ceva nepremeditat. Materialul în sine îți arată ce o să iasă”, mărturisește Anca.

Fabrika de Case - Nistora Ceramics

Munca în PR a ajutat-o să se ocupe și de promovare, de aceea descrie atelierul ca pe un ”one woman show”. Ea se ocupă de tot: creație, prezentare, vânzare și expedierea produselor, atunci când este nevoie. Volumul de muncă este destul de mare și nu exclude, ca la un moment dat să aibă nevoie de o mână de ajutor. Face totul cu pasiune, iar prelucrarea lutului s-a transformat într-un mod de viață. Dacă la început privea totul ca pe un hobby, acum Anca descrie atelierul ca pe un mic business.

Fabrika de Case - Nistora Ceramics

Fabrika de Case - Nistora Ceramics”Produsele Nistora sunt cumpărate, de obicei, de femei ocupate, care lucrează în mediul urban și care își găsesc un colțișor de gingaș în astfel de lucrușoare care să le aducă poezie”, spune ea. Vasele intră în categoria ceramică manuală și nu au acel inel de susținere, pe spate. Sunt glazurate doar pe interior, de aceea este recomandat să nu fie spălate în mașină, pentru a evita apariția micilor fisuri.

Fabrika de Case - Nistora Ceramics

Fabrika de Case - Nistora CeramicsCreațiile Ancăi sunt unice tocmai prin imperfecțiunea voită a liniilor. Piesele lucrate manual, fără un contur precis vorbesc despre frumusețea simplității și despre întoarcerea în trecut, când totul era făcut de om și nu de mașinării performante. Un astfel de vas este gata în 7, 8 zile și are nevoie de mai multe etape, până să ajungă la forma sa finală. Piesele sunt modelate în lut, după care se lasă la uscat 4, 5 zile. Sunt arse de două ori, în cuptoare speciale, la 800 și 1000 de grade, fiind glazurate între cele două arderi.

Fabrika de Case - Nistora Ceramics

Fabrika de Case - Nistora Ceramics

”În ultimii ani, am descoperit plăcerea de a crea lucruri care nu se fac cu zor. Meșteșugul prelucrării lutului te învață să ai răbdare și să fii disciplinat. Trebuie să te aștepți să greșești, pentru că tehnica se  deprinde în timp, prin mult exercițiu. E o lecție destul de faină pentru omul de acum, pentru că nu prea mai suntem rezistenți la frustrare. Suntem obișnuiți să fie totul gata imediat. Dacă în mediul digital, cu câteva noțiuni de bază, finalizăm proiecte în câteva minute – de exemplu editarea unei fotografii în Photoshop, în cazul lucrului manual este nevoie de mult mai mult timp”, conchide Anca.

Fabrika de Case - Nistora Ceramics

Creațiile Nistora Ceramics le poți găsi pe pagina de Facebook sau pe www.nistoraceramics.com.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply