Moda căsuțelor pe roți a ajuns și în România! O firmă din Miercurea Ciuc construiește astfel de locuințe mobile!

Imposibil să nu fi văzut pe internet povești ale oamenilor care au renunțat la casele lor convenționale, în favoarea locuințelor mobile, mult mai mici ca dimensiuni, dar considerabil mai ieftine și mai ușor de întreținut. În străinătate, aceste căsuțe au devenit o adevărată modă, iar popularitatea lor e în continuă creștere. Marele avantaj este că pot fi mutate, dintr-un loc în altul, așa că sunt o alternativă excelentă de cazare pentru concediile prelungite. Un alt plus este acela că nu au nevoie de autorizație pentru construcție. Poți, așadar, să le amplasezi, fără grijă, și pe un teren extravilan.

Ei bine, trebuie să știi că există și la noi o firmă care construiește căsuțe mobile. Afacerea a fost pusă pe picioare acum câteva luni de Botond Szakacs din Miercurea Ciuc, iar comenzile nu au întârziat să apară. Frumos este că povestea nu a început ca un business, ci ca un proiect personal.

”Visul meu a fost să am o casă de vacanță, dar nu am reușit să obțin documentația pentru construire, întrucât terenul pe care îl aveam la dispoziție era unul extravilan”, povestește Botond Szakacs. ”Atunci a apărut  ideea unei căsuțe mobile, pentru care nu aveam nevoie de autorizație. M-am apucat de treabă, împreună cu soția mea, folosind ca bază șasiul unei limuzine vechi. Ne-a ajutat mult faptul că amândoi suntem ingineri proiectanți, dar și că am avut prieteni alături, care ne-au întins o mână de ajutor”, mai spune Botond.

Bineînțeles, au făcut și greșeli, dar, la final, rezultatul a depășit orice așteptări. Căsuța dispune de tot confortul unei locuințe obișnuite. Înăuntru există o mică zonă de living, spațiu de lucru, bucătărie, dining, baie și dormitor. Da, toate într-o căsuță pe roți de doar 30 de mp.

Amenajarea este făcută, în mare parte, cu piese de la Ikea, o firmă care lui Botond îi place mult pentru calitatea produselor și prețurile accesibile. Fiecare colțișor a fost atent gândit, astfel încât spațiul să nu fie aglomerat.

”Este o casă care poate fi locuită pe tot parcursul anului, datorită materialelor folosite și a izolației excelente. Iarna, interiorul se încălzește rapid. Este o locuință confortabilă, dar e important ca interiorul să fie amenajat inteligent. De obicei, se recomandă obiecte cu mai multe funcționalități, pentru a nu aglomera inutil spațiul”, spune tânărul.

Căsuța lui Botond nu este una mobilă, pentru că a fost racordată la rețeaua de apă și canalizare. Pe de altă parte, nici materialele din care a fost construită, respectiv lemn, rigips sau OSB nu o recomandă pentru deplasări pe distanțe mari.

Cu toate acestea, proiectul său a stârnit multă curiozitate, iar primele comenzi nu au întârziat să apară. Astăzi, echipa Eco Tiny House se pregătește să livreze cea de-a 15-a căsuță.

Căsuța Gabrielei Isadora – proiect Eco Tiny House

”Căsuța plimbăreață” – proiect Eco Tiny House

”În momentul de față, suntem o echipă de unsprezece oameni, implicați atât în partea de construcție, cât și în vânzare sau marketing. Partenerul meu este Antoine Dussenne, un belgian stabilit de mai mulți ani în România. Inițial, ne-am gândit că o să vindem exclusiv în străinătate, dar am avut cinci, șase comenzi și în țară. Sunt oameni care folosesc aceste case pentru a mări spațiul locuibil, atunci când au musafiri sau când copiii sunt la vârsta adolescenței și au nevoie de intimitate. Iarăși, sunt o opțiune pentru cei care au părinți în vârstă și vor să îi aibă aproape. Sunt case care pot fi locuite permanent, fără probleme”, explică Botond.

”Căsuța plimbăreață” – foto: Bota Sorin-Andrei

Ce e important de precizat este faptul că o casă mobilă nu este același lucru cu o rulotă, deci nu poți să o transporți mii de kilometri într-un an. Este, practic, un apartament pe roți, ce cântărește aproape 3 tone și jumătate. Pentru a putea deplasa căsuţa este nevoie de o maşină cu un motor de cel puţin 2.500 cmc, de regulă o maşină cu tracţiune 4×4, cât şi de permis categoria B şi E. Iarăși, trebuie să ții cont că nu o să poți circula cu 120 km/h pe autostradă.

Tiny Jules Verne – proiect Eco Tiny House

O căsuță pe roți este gata cam în trei luni și costă undeva între 18.000 și 25.000 de euro, poate chiar 30.000 în funcție de dotări. Prețul variază. De exemplu, un birou mobil, făcut de Eco Tiny House a costat 10.000 de euro.

Moda căsuțelor mobile a apărut în SUA, culmea, într-o țară în care locuințele obișnuite au o suprafață de peste 200 de m2. Costurile mari de achiziție, reparații și întreținere pentru proprietățile standard au făcut ca acest trend să capete tot mai multă popularitate. Mulți și-au regândit complet stilul de viață, alegând să risipească mai puțin și să investească, mai degrabă, în experiențe, decât în bunuri materiale. Căsuțele mobile sunt o variantă pentru oamenii care iubesc natura, pentru că pot fi transportate pe distanțe scurte și pot fi amplasate cam oriunde. Sunt construcții prietenoase cu mediul înconjurător, pentru că nu necesită multe resurse pentru întreținere. Pot fi aproape independente, prin montarea de panouri fotovoltaice.

Tiny Robinson – Proiect Eco Tiny House. Locație Liege, Belgia

Bineînțeles, există și varianta unei mici afaceri, pornind de la achiziționarea unei case pe roți. De exemplu, în Franța, o astfel de construcție a devenit librărie mobilă care se deplasează în localități unde nu există puncte de comercializare a cărții.

Nu știu dacă aș locui permanent într-o casă mobilă, dar SIGUR mi-ar plăcea să am o astfel de variantă în timpul verii, când nu știi cum să evadezi mai repede din oraș.

Pe cei de la Eco Tiny House îi găsești pe site-ul www.ecotiny.house, dar și pe Facebook. Te pot ajuta cu orice nelămurire, dacă ai în plan să cumperi o căsuță pe roți.

Foto: Eco Tiny House, Căsuța Plimbăreață

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Cristian Andronache 27 January 2021 at 13:16

    Buna ziua,

    Va scriu pentru a solicita o oferta de preț aferentă unei rulote „tiny home on wheels”.
    Din considerente financiare, doresc doar rulota și structura casei pe ea. Prin structura mă refer la pereții de rezistență (cu barieră de vapori instalată) și acoperiș.
    Restul:
    – izolație (termica),
    – instalații (ținta fiind sistem off grid cu posibilitatea conectării la rețea),
    – sistem de încălzire (soba – deci trebuie ca podeaua sa fie suficient de solidă)
    – etc.

    Având in vedere planul de a o face off grid, îmi trebuie un spațiu tehnic in care sa pot pune bateriile. Bateriile cele mai ieftine sunt și cele mai grele așa ca structura trebuie sa permită acest lucru (concentrare de greutate pe o zona limitata). Nu cred sa fie probleme însă trebuie menționat și acest aspect.

    Intenționez sa locuiesc permanent în aceasta casa mobilă așa ca structura de rezistenta trebuie sa fie suficient de solidă și durabilă. Totodată izolația termica trebuie să poată fi realizata (pe lângă structura de rezistenta) pentru obține eficienta energetică maximă.
    Ca si plan al tiny home (8×2.55m):
    – doresc sa am un spațiu de dormit de sine stătător în loft (izolat),
    – un “dormitor” la “parter” (pentru copil).

    Remorca trebuie sa fie suficient de solidă, mergând pana la a instala grinzi suplimentare incorporate in pereți. Am văzut, in proiectele de specialitate, ca folosesc remorci cu grinzi U și nu “zăbrelite” cum par cele din poze. Putem ridica nivelul ușii de acces pentru a face putea instala grinzi longitudinale suplimentare (grinzile transversale = antretoazele, rămânând “la interior”).

    Mulțumesc anticipat,
    Cristi

  • Leave a Reply

    Share