Minunată îmbinare de stiluri la Ferma Cobor. Amenajarea îi aparține Adelei Chivărean

Foto: Adela Chivărean

Amenajarea celor trei case ce alcătuiesc Ferma Ecologică Cobor a pornit de la ideea de reinterpretare a patrimoniului transilvănean într-o manieră cât mai actuală, povestește Adela Chivărean, tânăra care s-a ocupat de conceptul de design interior. Marea provocare a fost să imprime spațiului sentimentul de echilibru și de întoarcere la simplitate, lucruri promovate intens de Fundația Conservation CARPATHIA, cea care s-a ocupat de renovarea bătrânelor clădiri săsești, cu scopul de a le introduce în circuit turistic.

Frumos este că multe materiale folosite în amenajare au fost salvate de la distrugere, fiind integrate armonios în renovarea încăperilor. Partea de tocărie, podele sau uși interioare s-a făcut de la zero, însă păstrează acel aspect vechi pe care proprietarii și l-au dorit încă de la începutul proiectului.

”Am vrut ca ferma să fie diferită de alte pensiuni din zonă care mizează mult pe acel tradițional clasic”, explică Adela Chivărean. ”Am fost influențată, ce-i drept, și de modul în care au fost renovate casele. Arhitectul străin care s-a ocupat de reabilitarea lor a intervenit cu elemente de originalitate care arată foarte bine, puse într-un anumit context. Mi-am dorit să continui pe aceeași linie și în amenajarea interiorului”, spune designerul.

Finisajele folosite contribuie decisiv la creionarea imaginii de ansamblu. Peste tot, în cele trei case, predomină materiale precum lemnul sau piatra ce te duc cu gândul la frumusețea naturii. Este și firesc să fie așa, mai ales că Ferma Cobor este așezată într-un peisaj de basm, pe colinele Transilvaniei, fiind împrejmuită de pajiști întinse cât vezi cu ochii. Respectul pentru trecut este prezent la fiecare pas, atât în detaliile arhitecturale, atent conservate, cât și în materialele vechi, refolosite cu succes în interior.

”Fundația care s-a ocupat de proiect are un portofoliu impresionant de activități cu obiective clare în protejarea pădurilor și pajiștilor naturale, așa că era firesc ca dragostea aceasta pentru natură să folosească drept sursă de inspirație și în amenajarea interiorului. Am reușit să recuperăm multe grinzi vechi sau bucăți de lemn care nu mai aveau nici o utilitate și să le găsim o întrebuințare nouă”, explică designerul.

Un exemplu concret este patul realizat de Adela din două trepte vechi de stejar care zăceau într-unul dintre grajdurile fermei. Cei de la fundație nu se înduraseră să le arunce și bine au făcut, căci iată, cu puțină imaginație, dar și cu muncă minuțioasă de restaurare, scândurile respective au putut fi folosite pentru a construi cadrul unui pat matrimonial rustic. Lemn vechi recuperat găsim și în alte proiecte realizate de Adela pentru ferma Cobor, cum ar fi rama unei oglinzi de podea.

ferma cobor

”Fațadele nu sunt foarte finisate, tocmai pentru că nu s-a dorit ascunderea vârstei clădirilor, ba dimpotrivă. Atenția cade pe detalii și mai ales pe culoarea deosebită a tocăriei. La fel și în interior, am dorit să păstrez aerul rustic, așa că în camere vedem podele din lemn sau din cărămidă, porțiuni de pereți îmbrăcați în piatră naturală sau grinzi expuse pe tavan”, spune Adela.

Rusticul este însă pus într-un context nou, prin alăturarea de piese de mobilier, aparținând unor stiluri diferite, dar rezultatul este încântător. Spațiile sunt aerisite și primitoare, amenajate simplu și cu mult bun gust. Cam cum ar trebui să fie o pensiune în care vii să îți găsești echilibrul interior, să te deconectezi total de agitația orașului și să te bucuri, măcar pentru câteva zile, de tot ce înseamnă viață trăită într-un ritm mai puțin alert.

Ferma Cobor a fost inaugurată anul trecut, iar lucrările de amenajare au durat câteva luni bune. Casa de Oaspeți Nr. 282 poate găzdui până la 9 persoane, în 6 camere (3 camere single și 3 camere twin), în timp ce Casa Mare are o capacitate de 14 paturi, distribuite în 4 dormitoare. La fermă se organizează frecvent workshop-uri, evenimente private sau corporate și teambuildinguri. Casa Seminar este spațiul care găzduiește toate aceste activități.

Merită spus că la Cobor există și o pensiune de cai, așa că este un loc de bifat mai ales dacă vii cu familia. Rezervările se fac la reservation@cobor-farm.ro sau telefonic, la numărul +40 754. 227. 763. Mai multe detalii găsești și pe site-ul www.cobor-farm.ro sau pe pagina lor de Facebook.

Ferma CoborDacă ai întrebări în ceea ce privește proiectul de amenajare interioară a fermei, materiale folosite, execuție, meșteri ș.a.m.d. nu ezita să o contactezi pe Adela pe pagina sa de Facebook.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply