Minunata casuta in centrul Slovaciei

Zora si sotul ei vorbeau adesea despre posibilitatea de a cumpara o locuinta la tara, intr-o zona cu multa verdeata, departe de zgomotul si agitatia orasului. Isi doreau de mult sa aiba o casuta doar pentru ei, un loc cochet si confortabil in care sa se retraga la sfarsit de saptamana. Nu era un plan concret, ci mai degraba un vis pe care nu il vedeau realizabil prea curand. Cand au ajuns intamplator in Chyžné, un satuc retras din centrul Slovaciei, lucrurile s-au schimat, iar planurile lor au inceput sa capete contur. S-au indragostit iremediabil de peisajul rural de la poalele muntilor, de ospitalitatea oamenilor, de linistea ce parea sa invaluie casele batranesti insirate disciplinat de o parte si de alta a ulitelor pietruite. Au intrebat localnicii daca exista proprietati de vanzare in zona si asa au dat peste o gospodarie darapanata, cu grajduri si sopron, ce avea sa devina a doua lor casa. ”Nu pot sa descriu in cuvinte ce am simtit in momentul in care am pasit, pentru prima data, in interior”, isi aminteste Zora. ”In primele minute deja recompartimentam spatiul si alegeam mobilierul. Ca sa fiu sincera, nu mi-am imaginat  vreodata ca vom avea curajul sa facem acest pas. Si eu, si sotul meu suntem oameni de cariera, cu un program de lucru foarte incarcat, obisnuiti cu stresul si cu termenele limita. Nu credeam ca vom gasi timp pentru un astfel de proiect”.

Renovarea casei s-a facut cu mesteri din zona

Renovarea casei a devenit curand modalitatea perfecta de a-si petrece sfarsitul de saptamana. Cu ajutorul catorva mesteri locali au readus la viata batrana gospodarie. Au inceput prin regandirea spatiilor. Au demolat pereti, au unit camere, au largit spatiul de la intrare pana au obtinut compartimentarea pe care o planuisera. ”In primul rand, mi-am dorit o bucatarie spatioasa”, povesteste Zora. ”Am locuit la bloc, de cand ma stiu si niciodata nu am avut spatiu suficient sa gatesc sau sa depozitez toate maruntisurile. Aici am luat lucrurile de la zero, asa ca am avut grija ca totul sa iasa exact asa cum am visat”. Cand au trecut la partea de finisaje si-au dat seama ca mai pot salva din elementele originale ale cladirii, asa ca au hotarat sa pastreze tavanele vechi din lemn. Unele grinzi au fost inlocuite, lucru ce s-a dovedit a fi destul de dificil, insa efortul a meritat. Peretii au fost refacuti folosind tehnici locale, iar interiorul a fost zugravit in totalitate in alb imaculat. S-a mers mult pe contraste, asa ca tavanele au fost vopsite in nuante inchise de maro.

1Interiorul pare incremenit in timp

Materialul cel mai utilizat in amenajare este, fara indoiala, lemnul, prezent la nivelul podelelor, tamplariei si a pieselor de mobilier. Gresie exista doar in hol, baie si bucatarie, insa doar in zona in care se gateste, iar incalzirea se face prin pardoseala. Casa nu este foarte spatioasa, fiind conceputa inca de la inceput pentru doua persoane. La parter este o zona de living, un dormitor si un mic birou, doua bai si bucataria.

0Tot aici a fost construit si un mic spatiu de depozitare. ”Ne-am atasat foarte mult de acest loc si am pus suflet in amenajarea fiecarui coltisor, insa camera noastra preferata este, de departe, bucataria”, marturiseste Zora. ”Am vrut sa pastram aspectul traditional, asa ca am insistat pentru o soba de teracota. Am pus banci din lemn, de jur imprejurul ei si langa am gandit un fel de pat pentru o singura persoana. In zilele friguroase este bataie pe locul ala. Nu iti dai seama cum e sa stai cuibarit acolo si sa auzi focul trosnind, in timp ce afara ninge cu fulgi mari”, povesteste, zambind.3Placi de teracota au fost puse si in loc de faianta, in dreptul aragazului, pentru a proteja peretele.

4Sufrageria comunica cu exteriorul prin usile frantuzesti care dau direct in gradina.

11Mobilierul ales este unul rustic, din lemn masiv. Cand vremea este urata, poti sa admiri peisajul fara sa te dai jos din canapea. In amenajarea spatiului, s-a mers pe acelasi joc al contrastelor: pereti albi si tavan inchis la culoare, cu accesorii retro, alese cu mare atentie.

9Baia este mare si luminoasa. Predomina nuanta de alb, insa monotonia este sparta de micile accente de albastru.

0Mobilierul din hol pune accent, in primul rand pe functionalitate, asa ca s-a optat pentru dulapuri din lemn, bine organizate. Podeaua de gresie este acoperita cu un covor tesut manual.

2Pe holul mic exista un semineu electric, care are mai degraba rol decorativ.

10”Nu locuim in Chyžné tot timpul anului, insa nu pentru ca nu ne-am dori asta. Daca nu ar fi obligatiile profesionale, nu as ezita nici o clipa sa ma mut aici permanent”, spune Zora. ”Este o zona minunata, iar viata aici pare sa se scurga intr-un alt ritm. Cine stie, poate in viitor vom avea curajul sa facem si o schimbare completa a stilului de viata!”.

Foto: akobyvat.sk

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply