Meșteșugul restaurării de mobilier, respectat cu sfințenie într-un atelier din București

Și-a petrecut copilăria în Călărași, ajutându-și bunicii să construiască bărci din lemn pentru a-și câștiga existența. Așa a început să descopere tainele lemnului și a făcut din asta o meserie pe care o practică cu drag de aproape un sfert de secol. Multă vreme s-a ocupat de recondiționarea mobilierului vechi, împreună cu un prieten, lucrând direct acasă la client, însă de vreo treisprezece ani și-a luat inima în dinți și și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes. Este povestea ing. Irinel Gheorghe, proprietarul unuia dintre cele mai cunoscute ateliere de recondiționare și restaurare de mobilă din București.

Foto: www.restaurare-mobila.ro

A învățat meserie în timp, investind în perfecționarea sa, citind mult și aprofundând tehnici care l-au ajutat să își câștige notorietatea în branșă. Dacă în cazul recondiționării mobilierului vechi, lucrurile merg mai repede și nu necesită atâta migală, restaurarea implică un procedeu mult mai complex, care presupune atenție și precizie, dar și folosirea unor soluții speciale, care să protejeze lemnul vechi de zeci, uneori poate chiar sute de ani.

Foto: www.restaurare-mobila.ro

”Este un interes tot mai mare în ceea ce privește mobilierul restaurat. Cred că oamenii încep să conștientizeze și să aprecieze altfel valoarea lemnului vechi”, spune ing. Irinel Gheorghe. ”O piesă ar trebui să aibă cel puțin 50 de ani vechime pentru a fi supusă restaurării. De exemplu, mobilierul din pal, făcut pe vremea lui Ceaușescu, nu are o valoare deosebită. Bineînțeles, se poate interveni prin schimbarea culorii sau prin mici lucrări de recondiționare, dar nu se va compara cu un mobilier din lemn masiv, făcut acum mai bine de un secol”.

Foto: www.restaurare-mobila.ro

Restaurarea este un proces de durată, mai ales că fiecare piesă care intră în atelier, indiferent de mărimea sa, trebuie depozitată separat și tratată cu soluții speciale pentru a proteja lemnul de fungi și de insecte. Este așa-numita perioadă de carantină care durează în jur de 50 de zile. Abia după această etapă se poate trece la restaurarea propriu-zisă. În funcție de complexitate, o lucrare poate dura între patru luni și doi ani.

Foto: www.restaurare-mobila.ro

”Ca să fii bun în meseria asta, ai nevoie de niște studii de istorie a artei pentru că primul pas în orice proiect de restaurare este încadrarea, în timp, a piesei pe care încerci să o recuperezi. Acesta este punctul de plecare. Spre deosebire de recondiționare, unde ai o oarecare flexibilitate, la restaurare lucrurile sunt foarte exacte. De pildă, acolo unde este nevoie să înlocuim elemente din lemn, trebuie folosit același material, iar vechimea să fie aceeași ca în piesa originală. Lucrăm cu substanțe importate din Italia și Marea Britanie, pentru că lemnul foarte vechi nu poate fi tratat cu soluții din comerț”, explică ing. Irinel Gheorghe.

Sunt mai multe indicii care ajută la încadrarea istorică a unei piese, de la materialul din care este confecționată, până la tipul de îmbinări, detalii ornamentale sau felul în care este tăiată o scândură. Toate aceste amănunte pot ajuta un specialist să stabilească vârsta și valoarea unui obiect.

Cea mai mare provocare a carierei pentru ing. Irinel Gheorghe a fost, de departe, restaurarea casei lui Nicolae Ceaușescu din Primăverii 52. Își amintește că a fost o muncă titanică de opt luni de zile, cu o echipă de 40 de oameni, pentru a reda frumusețea casei ce fusese lăsată în paragină după anii Revoluției.

Foto: www.restaurare-mobila.ro

”Am încercat să reproducem cu fidelitate fiecare detaliu, de aceea a și durat atât de mult întregul proiect. Am restaurat ușile, parchetul. Tot mobilierul a fost restaurat de noi. Am restaurat inclusiv pergola din grădină, unde luau masa Ceaușescu și familia sa. Casa este acum muzeu și a fost inaugurată în 2015”.

Pe site-ul www.restaurare-mobilă.ro găsești o mulțime de informații valoroase despre universul fascinant al restaurării, dar și lucrări semnate de-a lungul timpului de ing. Irinel Gheorghe și de echipa sa. Pentru informații legate de prețuri, poți suna la numărul de telefon 0744. 315. 844 sau poți cere o ofertă pe adresa office@restaurare-mobila.ro.

Orientativ, restaurarea unui dormitor, alcătuit din pat, dulap, noptiere și comodă poate costa în jur de 1.200 – 1.500 de euro. Prețul scade dacă substanțele profesionale sunt înlocuite cu lacuri poliuretanice, ajungând undeva la 4.000 de lei. Bineînțeles, costurile variază în funcție de complexitatea și vechimea fiecărei lucrări.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply