La 61 de ani, doamna Parascovia tese laicere moldovenesti dupa tehnici invatate in copilarie

Doamna Parascovia tese laicere dintotdeauna. E un mestesug pe care l-a deprins din copilarie, la varsta de 10 ani. A invatat de la mama sa cum sa se joace cu itele razboiului, cum sa aseze culorile, ce materiale sa foloseasca pentru a avea cele mai frumoase covoare din sat. De fapt, in multe localitati rurale din Moldova, fetele incepeau sa invete tainele tesatoriei de la varste fragede, 7-8 ani. Totul se facea in casa, de la stergare, fete de masa, scoarte, pana la obiecte vestimentare: itari, camasi, poale, chingi, braie sau ii decorate cu motive specifice, brodate cu multa migala. Este o lume care dispare incet, incet, o lume pe care o mai regasim doar in scrieri literare sau documente istorice.

1Tesutul a ajutat-o sa treaca mai usor peste greutatile vietii

Doamna Parascovia este insa una dintre persoanele care ne face sa apreciem altfel lucrurile din trecut. De ani de zile, femeia tese laicere traditionale moldovenesti, iar din mainile sale ies adevarate minunatii. A avut o viata grea. S-a casatorit la 18 ani si a avut 6 copii pe care i-a crescut, cu truda, mai mult singura, sotul fiind aproape tot timpul bolnav. Razboiul de tesut i-a fost mereu prieten, sfetnic, loc de refugiu. Acolo, in camera umbroasa, isi limpezea gandurile in spatele stativei, manuind cu dibacie suviecile cu lana colorata pe itele razboiului. A abandonat o perioada lucrul, fiind nevoita sa aiba grija de sot, insa dupa moartea acestuia a inceput din nou sa tese. Copiii au crescut, s-au casatorit, si-au intemeiat propriile familii, insa si-au incurajat mama sa nu abandoneze razboiul de tesut, gandindu-se ca in felul acesta nu va simti atat de tare povara singuratatii.

23Vinde covoarele pe internet

La cei 61 de ani ai sai, doamna Parascovia indrageste la fel de mult sa se dedice mestesugurilor traditionale. Stie ca tinerilor nu le mai plac ”toalele” de altadata, ca in multe case taranesti nu se mai gasesc scoarte pe pereti, nici stergare din panza, nici toluri de cozi in tinda. Dar chiar si asa, in ultimii ani, oamenii par sa simta o nostalgie cand vad lucruri traditionale, muncite cu truda, talent si migala. Multi doar admira, aducandu-si aminte de trecut, de bunici, de familie, altii cumpara, dorind sa aiba in casa obiecte cu personalitate, facute manual.

45Olga, una dintre fiicele doamnei Parascovia i-a promis mamei sale ca o va ajuta sa isi vanda laicerele moldovenesti. A facut un cont de Facebook, “Covoare moldovenesti etno stil” si acolo expune modelele de covoare confectionate de mama sa. Toate sunt tesute din materiale ecologice, lana sau bumbac, iar dimensiunile si combinatia de culori se adapteaza in functie de cerintele clientului. Covoarele sunt practice, usor de intretinut si merg foarte bine intr-o casa la tara sau intr-un apartament de bloc. Doamna Parascovia s-a adaptat vremurilor si a introdus cateva elemente de noutate, asa ca sunt sigura ca vei gasi pe contul de Facebook un model care sa iti placa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Lena 5 August 2016 at 16:35

    Salve. Cum se chiama pagina de Facebook a doamnei cu covoarele, pentru ca cu numele care la-ti scris eu nu gasesc nici o pagina. Aveti cumva un link direct? Multumesc.

  • Reply Fabrika de Case 5 August 2016 at 20:55

    Lena, am verificat și eu. Nu am mai găsit pagina de Facebook. Îmi pare rău, nu am un link direct!

  • Leave a Reply