JAZZY BY POEM BOEM: RAFINAMENT SCANDINAV ÎN INIMA BUCUREȘTIULUI

Fă lucrurile cu dragoste, iar rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor! Este un motto în  care Ioana Enache crede cu tărie și care a ajutat-o nu doar în funcția de director general al Amway România, dar și în proiectele de design interior în care s-a implicat de-a lungul timpului. Prima experiență de acest gen a fost amenajarea vilei Poem Boem din Sinaia, o casă proiectată și construită în 1927 de unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți români ai secolului XX – Toma T. Socolescu. Casa, o adevărată bijuterie arhitecturală, urma să fie folosită ca reședință de vacanță, însă a devenit, la sugestia prietenilor, un home away from home, un loc de regăsire pentru toți iubitorii de istorie și de frumos.

Vila Poem Boem din Sinaia

Vila Poem Boem din Sinaia

Vila Poem Boem din Sinaia

A urmat proiectul R’Urban, locuința în care Ioana și-a petrecut copilăria și care a fost decorată cu același rafinament și dragoste pentru trecut. Amenajarea a însemnat combinarea ingenioasă de elemente urbane cu obiecte vechi ce amintesc de viața autentică a satului românesc. În mod surprinzător, piselnița de grâu, covorul țesut și banca din lemn, recuperată dintr-o biserică, au fost integrate nemaipomenit într-un spațiu rafinat din inima Bucureștiului, dovadă că împletirea dintre cele două lumi poate duce la rezultate fermecătoare, atâta timp cât există un concept coerent și un echilibru al elementelor. În ambele proiecte, Ioana a colaborat cu designerul Irina Solomon.

Apartamentul R’Urban din București

Apartamentul R’Urban din București

Recent, în familia Poem Boem a intrat apartamentul Jazzy, o amenajare cu influențe nordice, în care noul și vechiul coexistă armonios. Bineînțeles, și în acest caz vorbim de un spațiu încărcat de istorie, pentru că Ioana și soțul său, Marius sunt mari admiratori ai arhitecturii interbelice. Încadrarea pe lista clădirilor de patrimoniu vine însă și cu dezavantaje, spun proprietarii apartamentului, pentru că sunt necesare multe avize și evaluări anevoioase făcute de specialiști în domeniu. Interiorul nu a suferit modificări la nivel de structură, compartimentarea fiind, oricum, unul dintre avantajele spațiului.

Jazzy by Poem Boem. Foto: Cătălin Georgescu

”Pentru apartamentul Jazzy, ca dealtfel și pentru proiectele anterioare, am știut foarte clar direcția pe care vrem să o urmam, conceptul și asta ne-a ajutat foarte mult”, spune Ioana Enache. ”Spațiul este mignion și are o dispunere circulară deosebită, așa că ne-am gândit că influențele nordice s-ar integra perfect în amenajare. Am colaborat cu Sânziana Pop de la Visuell care stăpânește foarte bine această zonă. Ne-a ajutat mult pe conturarea conceptului și în alegerea pieselor  de mobilier”, adaugă co-fondatoarea Poem Boem.

Ca și în cazul proiectelor anterioare, proprietarii au respectat trecutul clădirii și au încercat să salveze, cât s-a putut, din elementele originale. Astfel, ușile din lemn și ferestrele au fost restaurate cu multă atenție, fiind apoi vopsite în alb pentru a respecta tema scandinavă a amenajării. La fel, mozaicul din baie a fost păstrat, continuând linia nostalgică sugerată de arhitectura clădirii.

Jazzy by Poem Boem. Foto: Cătălin Georgescu

Decorarea apartamentului Jazzy se remarcă prin linii simple, culori liniștitoare, materiale de calitate și amprenta personală, deja recognoscibilă a brandului Poem Boem. Dacă privești puțin cele trei proiecte de amenajare, toate vorbesc despre întoarcerea la simplitate, despre importanța timpului petrecut cu tine și despre bucuria regăsită în momentele mărunte care ne alcătuiesc, în definitiv, viața.

Jazzy by Poem Boem. Foto: Cătălin Georgescu

Apartamentul dispune de un dormitor, living și zonă de luat masa. Încăperile sunt cochete și primitoare, cu obiecte de mobilier atent alese. Lemnul aduce căldură, în timp ce micile accente industriale, sugerate de corpurile de iluminat, masa cu blat de beton și scaunele cu picioare metalice (The Home) te trimit cu gândul la o locuință urbană.  Alte piese de mobilier, cum ar fi măsuța de cafea din zona de living sau scara decorativă, cu spațiu de depozitare sunt achiziționate prin Atelierul Visuell.

Jazzy by Poem Boem. Foto: Cătălin Georgescu

Proiectele Ioanei au primit numeroase aprecieri. Ba chiar, după cum însăși mărturisește, a primit propuneri de la prieteni pentru a le decora casa în stil Poem Boem. Spune că nu ar refuza colaborări pe zona de design interior, atâta vreme cât stilul dorit este Poem Boem-ish, mai ales că este îndrăgostită de tot acest domeniu. A învățat mult din cele trei experiențe și a înțeles că o amenajare reușită necesită, pe lângă timp și pasiune, o mână forte care să supravegheze și să coordoneze lucrările.

Jazzy by Poem Boem. Foto: Cătălin Georgescu

”Cred că punctul de pornire este alegerea stilului și, bineînțeles, echipa cu care lucrezi. Nu mă refer aici doar la designeri, ci și la meșteri, furnizori ș.a.m.d. De exemplu, noi am pus mare accent pe restaurare în cele trei proiecte pe care le-am finalizat, așa că am apelat la oameni cu experiență în domeniu. Durează mai mult, mai ales dacă trebuie să aștepți în funcție de comenzile lor, dar important este să fii sigur că fac treabă bună”, spune Ioana.

”De asemenea, este necesar ca cineva să supravegheze șantierul și să vorbească cu echipa, astfel încât rezultatul să fie pe gustul clientului. Dacă nu spui exact ce îți dorești de la un proiect, există riscul, ca la final, să simți că spațiul respectiv nu te reprezintă. În orice caz, ingredientul principal, zic eu, este să pui dragoste în tot ceea ce faci”.

În momentul de față, cele două apartamente boutique Jazzy și R’Urban nu mai sunt în circuitul turistic, fiind închiriate pe termen lung de oameni care le apreciază frumusețea și care le simt deja ca pe a doua lor casă. Mai multe imagini cu proiectele Poem Boem găsești pe site-ul www.poemboem.com.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply