Iti mai aduci aminte de painea la test? Un absolvent de Politehnica reinventeaza acest obicei

Lumea de astazi se deruleaza pe repede-inainte, iar nevoia de a face o mie de lucruri in intr-o singura zi ne indeparteaza, de multe ori, de lucrurile cu adevarat importante. Tehnologia ne-a adus, fara indoiala, o multime de beneficii, insa reversul medaliei a fost renuntarea la traditii. Un absolvent al Universitatii Politehnice din Bucuresti se incapataneaza totusi sa creada ca oamenii nu si-au uitat complet radacinile, si pornind de la acest gand, a readus la viata un obicei uitat, din pacate, de multi romani: coacerea painii in test. Tanarul a pus pe picioare o mica afacere cu astfel de cuptoare din argila pe care le vinde pe internet.

test”Totul a pornit in urma cu trei ani, intr-o vacanta de vara, petrecuta la bunica mea, in Teleorman”, isi aminteste George Dumitru. ”Vechiul test s-a spart si a fost nevoie sa il inlocuim. Am apelat la doua vecine care ne-au ajutat sa confectionam un cuptor nou. De la ele am «furat» tehnica”, povesteste tanarul. Au ramas cateva testuri, asa ca George a hotarat sa le publice pe un site specializat in vanzari. La scurt timp dupa, au inceput sa apara primele oferte si de acolo, lucrurile au evoluat. ”Nu este o afacere propriu-zis, ci mai degraba o modalitate de completare a veniturilor”, explica tanarul, adaugand ca, in cei trei ani de cand e pe piata, a remarcat ca numarul de cereri este, mai degraba, sezonier. A expediat testuri in toate colturile tarii, insa, in mod paradoxal, cele mai multe vanzari au fost facute in Bucuresti.

testPamantul din care este confectionat testul trebuie calcat de noua ori

George confectioneaza cuptoarele sub froma de clopot dupa tehnici traditionale, folosind argila rosie si balega de cal. Compozitia se omogenizeaza si se calca de noua ori. ”Este o cifra cu semnificatie aparte”, sustine tanarul. ”Se spune ca acest pas trebuie respectat, fara tagada, in caz contrar existand riscul ca testul sa crape”. Pamantul se pregateste cu picioarele, iar forma de carapace se modeleaza cu ajutorul mainilor. indexCuptorul din lut trebuie apoi lasat sa se usuce la soare. Exista un procedeu si inainte de prima folosire: arderea testului. ”Clopotul de argila se pune pe vatra, fie rezemat pe doua caramizi, ce formeaza un unghi de aproximativ 45 de grade cu vatra, fie inclinat cu «fierul testului», acesta la randul lui sprijinindu-se pe un lant care este bine consolidat de partea superioara a inceperii”, explica George. Pentru o mai buna rezistenta, tanarul recomanda prima varianta, si anume, arderea testului cu ajutorul caramizilor.

arderea cuptoruluiUrmatorul pas este aprinderea focului sub test. ”Focul trebuie facut timp de doua ore-doua ore si jumatate, la intensitate mica. Se pot folosi vreascuri, bete de floarea-soarelui sau lemne subtiri. Nu grabiti focul in ideea de a terminat procesul de ardere mai repede!

test 1Testul se lasa sa se raceasca pe vatra, iar procedeul se repeta a doua zi. Abia apoi, dupa doua arderi, putem folosi normal testul”, adauga tanarul.

Pretul variaza in functie de dimensiunile cuptorului

Pretul unui test variaza in functie de dimensiuni, de la 100 pana la 200 de lei, cel mai mare model. La aceasta suma, se adauga taxa de curierat, in jur de 40 de lei. Cumparaturile se pot face online, pe site-ul www.testuripaine.ro sau, daca sunteti prin zona, puteti sa achizitionati produsul direct de la depozit: str. Bradului, com. Beuca, judetul Teleorman. Testul este folosit mai ales in sudul tarii. De altfel, cel mai vechi astfel de cuptor dateaza din secolul al X-lea si a fost descoperit in comuna Farcasele, judetul Olt.

testuri

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply remus rotaru 25 September 2015 at 8:57

  Cu teoria stau bine băieții, am primit de la ei un rebut crăpat care s-a rupt după primele două arderi. Evident ca nu mai am acces la pagina dansilor. Faină treabă…

  • Reply Beceru Adrian 23 December 2015 at 16:21

   Va contrazic. Am primit un test foarte bun care il utilizez de 4 luni si merge perfect. Nu are nici cea mai mica crapatura. Nu poate fi vorba de neseriozitate. Fac treaba buna baietii, chiar ii recomand ! 🙂

 • Reply Fabrika de Case 28 September 2015 at 9:18

  Nu stiu exact care este politica in astfel de cazuri, dar am vazut ca site-ul este functional. Este mentionata acolo adresa de e-mail unde pot fi contactati. Au si o pagina de Facebook.

 • Leave a Reply