Încântătoare casă din piatră, în nord estul Angliei

O restaurare ca la carte şi reciclarea mobilei pe care alţii o aruncaseră fără niciun regret la gunoi: au fost primele două idei pe care Val şi Norman Rennie le-au pus pe hârtie înainte de a transforma  o neprimitoare cabană din piatră în locul de evadare perfect.

Cuplul a avut de la bun început o idee clară asupra tipului de proprietate la țară pe care îl căută, chiar dacă exista o anumită indecizie în privinţa locului. “Trăind într-o casă modernă, cu patru dormitoare, dar în oraş, dintotdeauna mi-am dorit o căsuţă în mediul rural”, spune Val. “Nu ne-am dorit o proprietate prea mare sau mult teren, pentru că mergem doar în weekend acolo. Am vrut însă un pic de spaţiu şi o casă pe care să ne punem amprenta din punct de vedere creativ”.

Cei doi soţi au pornit la drum cu un buget redus, conştienţi fiind că vor trebui să lucreze cot la cot cu echipa de muncitori pentru a duce la bun sfârşit proiectul. Ce-i drept, au avut de partea lor şi un mic avantaj. Faptul că Norman a lucrat în construcţii înainte şi acum avea ocazia să-şi amenajeze propria casă de vacanţă a reprezentat, cu siguranţă, un mare avantaj.

După ce timp de mai bine de un an şi jumătate au căutat căsuţa ideală, colindând din ţinutul Northumberland până în Ţara Galilor, cuplul şi-a dat seama că soluţia cea mai practică se află în apropiere. Nu mai departe de o oră şi jumătate de condus maşina pentru a se deplasa cu uşurinţă în timpul lucrărilor de restaurare. Un moment important a fost şi cel în care au hotărât ce tip de proprietate să aleagă. Iniţial, se gândiseră la o casă cu două dormitoare. Pentru că nu găseau nimic care să se încadreze în suma de bani pe care o aveau la dispoziţie, luaseră deja decizia să ia o  locuinţă cu un singur dormitor, care să aibă însă posibilitatea de extindere. Au găsit însă casa ideală, cu două dormitoare, într-un mic orăşel de pe valea râului Wear, în ţinutul Durham.

Fabrika de Case - Casa in nord estul Angliei„Nu mai văzusem acest loc înainte, dar se află la numai 50 de minute de mers cu maşina:  undeva aproape de râul Wear, într-o zonă înconjurată de păduri. Este perfect pentru plimbările lungi”, mărturiseşte Val.

Casa din piatră, cu grădină, a stat goală timp de doi ani, aşa că soţii Rennie nu au găsit-o în condiţii foarte bune. Tapetul de pe pereţi stătea să cadă, încăperile erau afectate de igrasie şi totul era vopsit într-o nuanță de maro, care se degradase odată cu trecerea timpului. Nimic nu mai conta însă, pentru că proprietarii şi-au dat seama de potenţialul locuinţei şi au făcut abstracţie de toate neajunsurile, mai ales că nu erau obligaţi să locuiască acolo pe parcursul desfăşurării lucrărilor de renovare.

Fabrika de Case - Casa in nord estul Angliei

Tavanele false au fost date imediat jos pentru a face loc grinzilor expuse, care dau un aspect rustic întregii case. Apoi, scările interioare au fost demontate şi mutate în living pentru a face mai mult loc în bucătărie. De altfel, întregul amplasament a fost modificat în aşa fel încât să se obţină mai mult spaţiu atât în bucătărie, cât şi în living.

Fabrika de Case - Casa in nord estul Angliei După ultimele modificări întreaga locuinţă a câştigat la capitolul funcţionalitate, mai ales prin amenajarea celor două dormitoare şi a băii de la etaj.

Fabrika de Case - Casa in nord estul Angliei

Fabrika de Case - Casa in nord estul Angliei

Pentru a a da mai multă autenticitate proprietăţii, Val şi Norman au înlocuit tocăria pe care o găsiseră atunci când au cumpărat casa cu cercevele aşa cum se făceau odinioară. Odată ce a scăpat de igrasie şi a fost renovat, livingul este acum confortabil şi primitor. Canapelele vintage şi covorul dau şi ele o notă de originalitate. La fel, soba metalică aşezată într-un colţ al şemineului. Deasupra sobei stă agăţat un ceas antichizat.

Fabrika de Case - Casa in nord estul Angliei

Val şi Norman au ales să monteze podele din lemn în toată casa. Şi pentru da un aer rustic, în bucătărie a fost montată o chiuvetă tradiţională, model Belfast. Toate pernuţele şi jaluzelele cu modele florale au fost confecţionate de Val, din materiale textile mai vechi, pe care nu le mai folosea. Spaţiul rezervat băii de la parter în trecut, ce se află imediat lângă bucătărie, a fost transformat în debara. Draperia dă şi ea o notă specială încăperii.

Fabrika de Case - Casa in nord estul Angliei

În dormitorul matrimonial, proprietarii au lăsat la vedere o parte din peretele de piatră.

Fabrika de Case - Casa in nord estul AnglieiÎnsă şi mai spectaculoasă este maşina de cusut pe care Val a pictat-o, transformând-o într-o neobişnuită masă de scris, la care a adăugat un scaun de grădină.

Fabrika de Case - Casa in nord estul Angliei

Combinaţia clasică de lemn natural şi dulapuri pictate din bucătărie este exact în stilul tradiţional rustic englezesc. Proprietarii au început reamenajarea bucătăriei folosind uşi din lemn pe care le-au găsit pe Ebay. „Am cumpărat 13, le-am curăţat şi apoi le-am vopsit”, povesteşte Val. Tot de pe Ebay cei doi soţi au cumpărat un vechi dulap care se potriveşte perfect în decor.

Fabrika de Case - Casa in nord estul Angliei

Period Living

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply