Garange Primat avea doar 11 ani când tatăl ei, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Franţa, a decis să cumpere castelul Domaine des Etangs cu gândul de a-l transforma în reşedinţă de vară pentru familia lor numeroasă. Îşi aminteşte perfect emoţia pe care a simţit-o când, după trei ore de mers cu maşina dinspre Paris, a zărit turnurile rotunjite ale castelului medieval. O bună parte a copilăriei şi-a petrecut-o aici, alături de ceilalţi şapte fraţi, şi recunoaşte că are o mulţime de amintiri frumoase legate de aceste locuri. „Când tata a plecat dintre noi, acum opt ani, mi-am promis că voi avea grijă de Domaine des Etangs, aşa cum ar fi făcut-o el”, povesteşte tânăra. „M-am consultat cu restul familiei şi, după mai multe discuții, ne-am hotărât să transformăm castelul în hotel. În felul acesta, îi dăm posibilitatea să fie din nou locuit”, spune ea.
Cinci ani de zile a durat restaurarea exteriorului, iar de lucrări s-au ocupat doar meşteri din zonă. Garange a coordonat totul, având grijă ca nici un detaliu să nu fie tratat cu superficialitate. Şi-a format o echipă de specialişti care i-au fost alături în toată această aventură, de la decoratori, până la arhitecţi peisagişti sau consultanți de artă.
„Am căutat să implic în proiect oameni talentaţi, care pun suflet în munca lor şi i-am lăsat să îşi exprime ideile, fără să intervin prea mult. Nu cred că am greşit, uitându-mă la rezultat. Cea mai dificilă sarcină a avut-o Camille Muller care s-a ocupat de partea de peisaj. Mi-a plăcut că nu a încercat să facă modificări majore, ci dimpotrivă, a pus în evidenţă frumuseţea naturală a locurilor”, spune Garange.
La exterior, castelul care datează din jurul secolului al XI-lea îşi păstrează aerul medieval, însă interiorul este eclectic şi cu totul diferit de ceea ce te-ai aştepta în mod normal.
Designerul Isabelle Stanislas a renunţat la stilul sobru, specific castelelor franţuzeşti şi a optat pentru pereţi zugrăviţi în nuanţe deschise şi luminoase, piese clasice de mobilier, reinterpretate într-o formulă actuală, dar şi lucrări de artă contemporană, integrate ingenios în amenajare.
„Nu am ţinut cont de buget. Am făcut doar ceea ce am considerat că s-ar potrivi conceptului general”, explică Garange. „Avem o întreagă colecţie semnată de artişti contemporani, foarte valoroşi, dar şi obiecte moştenite din familie, mai ales de la tatăl meu. A iubit nespus acest loc şi cred că s-ar bucura să vadă că Domaine des Etangs îşi spune povestea pe mai departe”.
Castelul este pitit printre dealurile regiunii Charente, o zonă mai puţin cunoscută pe harta turistică a Franţei, însă de o frumuseţe aparte. Domeniul vast, cu peste 300 de hectare de pajiști întinse, pare un loc suspendat în timp. Păduri umbroase și lacuri adânci înconjoară clădirea medievală, iar ici-colo, căsuțe din piatră naturală se oglindesc în luciul apelor. Aceste anexe, șase la număr, pot fi închiriate, turiștii beneficiind de aceleași servicii de cinci stele.
”Cabanele au fost restaurate cu foarte mare efort. Am apelat la meșteri din zonă care au lucrat cu tehnici tradiționale. Ideea era să păstrăm elemente autentice, dar să le aducem, cumva, în prezent”, spune proprietara. ”Oaspeții noștri au parte de intimitate absolută în căsuțele din piatră, mai ales că distanța dintre ele este foarte mare. Cei care nu vor să piardă timpul gătind, pot comanda mâncare de la bucătăria castelului”.
Gastronomia ocupă loc de cinste la Domaine des Etangs, drept dovadă Garange a reușit să îl convingă pe Fabien Beaufour să se ocupe de meniurile servite aici. Celebrul chef și-a câștigat reputația, lucrând în restaurante de lux din Londra sau New York.
În bucătătria castelului, Beaufour lucrează doar cu produse locale, mai ales că vastul domeniu are ferme și grădini proprii. Peste 100 de văcuțe pasc adesea pe pășunele din jurul hotelului.
La Domaine des Etangs oaspeții își pot petrece timpul călărind, făcând plimbări cu barca sau explorând împrejurimile, pe bicicletă.
Copiii au o mulțime de spații speciale amenajate în care își pot consuma energia. Boutique hotelul poate fi închiriat pentru evenimente speciale. Trebuie spus însă că o astfel de experiență nu e la îndemâna oricui. O noapte de cazare în castel poate ajunge și la 2.000 $ în plin sezon.
No Comments