Vizitele in satele romanesti sunt o adevarata calatorie istorica. Cu siguranta, de cate ori ai mers la bunici sau la un muzeu cu traditii romanesti, ai observat cateva elemente specifice care alcatuiau decorul casei. Fie ca vorbim despre vestitele carpete de perete lucrate manual de bunici, la razboi, despre cosurile impletite pentru merinde sau scaunele cu trei picioare, pe care se odihneau batranii dupa zilele lungi la camp, toate se regaseau in peisajul satului romanesc. Motivele populare specifice fiecarei zone transformau incaperile in adevarate expozitii si imbiau la relaxare, la viata simpla si cugetare.
Azi, evolutiile tehnologice si aparitia stilurilor moderne au facut sa dispara din unele locuri traditia. Iubitorii de istorie si traditii romanesti, insa, pastreaza vie cultura populara romaneasca si se lupta pentru dainuirea acesteia generatie de generatie. IIANA este unul dintre succesorii moderni ai mesterilor populari, prin colectiile de mobilier traditional romanesc pe care le integreaza excelent in designul caselor de azi.
Fotoliul romanesc realizat din lemn masiv de stejar, tapisat, lucrat manual cu motive traditionale romanesti florale din zona Maramures, moale si confortabil este un accesoriu superb pentru o casa moderna sau clasica. De asemenea, poti integra in designul casei tale si o banca traditionala romaneasca fara spatar sau un taburet cu motive florale din Oltenia. Acestea se imbina perfect cu un mobilier din lemn masiv inchis, in linii simple, si cu accesorii in aceeasi tematica, precum pernele multicolore, paturile calduroase tesute la razboi sau goblenul. Fotoliul poate lua diverse forme, astfel incat sa poti face cea mai potrivita alegere pentru casa ta.
Daca vrei sa pastrezi din simbolurile istorice, atunci masca populara traditionala lucrata manual, sculptata in lemn de arin, cu blana naturala de oaie turcana, pictata in culori vii poate fi alegerea potrivuta. Jocul mastilor este o traditie care s-a pastrat in putine parti ale tarii, printre care si Moldova, acolo unde rolul mastilor este de a alunga duhurile rele. De aceea, acestea trebuiau sa fie cat mai infricosatoare, cu blana de oaie si coarne de vita sau berbec. Au un rol decorativ si se pot agata cu usurinta pe perete. In timpul sarbatorilor de iarna flacaii le purtau in jocul mastilor.
Covorul traditional oltenesc, tesut manual la gherghef pe verticala este apreciat ca unul dintre cele mai valoroase tipuri de scoarta romaneasca, fiind tipul de covor cel mai solicitat pentru designul caselor de azi. Elementele florale zoomorfe si antropomorfe, chenarele cu rol de a sublinia si a scoate in evidenta compozitia campului central si coloritul sunt cateva dintre caracteristicile covoarelor oltenesti.
Intra pe www.iiana.ro si vezi intreaga colectie de mobilier si accesorii pentru o casa in stil traditional!
No Comments