Prezentari de case

Hambar vechi de trei secole, transformat într-o casă de vacanţă cât se poate de modernă

Zece ani a durat transformarea acestui hambar într-o casă modernă şi primitoare. Dar fiecare picătură de sudoare a meritat. Doi designeri britanici de mobilier şi-au propus să transforme o anexă gospodărească din zona rurală a Franţei într-o locuinţă aşa cum visaseră. Însă nu s-au rezumat doar la atât. Au dorit ca proiectul lor să reflecte într-un fel  munca depusă de-a lungul timpului.

Îndrăgostiţi de pitorescul satelor franţuzeşti, Russell Pinch şi soţia sa, Oona Bannon, la rândul ei designer de mobilier, s-au hotărât să-şi amenajeze propria casă de vacanţă pierdută în splendidele peisaje ale departamentului Charente-Maritime. Situată pe coasta de sud-vest a Franței, zona agricolă este cunoscută pentru coniac, stridii și floarea-soarelui. În anii 1970, părinții, mătușa și unchiul lui Russell au ajuns aici şi au cumpărat mai multe gospodării în satul Charmeneuil.

„Casele era destul de căzute, așa că au campat în câmp până ce au restaurat clădirile”, spune Oona. Familia lui Russell i-a lăsat acestuia neatins un hambar ce a intrat în proprietatea cuplului în anul 2003.

Cei doi designeri au avut grijă să păstreze multe din detaliile arhitectonice ale vechiului hambar, ridicat acum mai bine de 300 de ani. Inclusiv plăcile de teracotă. Aşa au transformat fostul adăpost de vaci într-o a doua casă. O schimbare importantă a fost totuşi legată de faţadă. Cei doi proprietari au fost nevoiţi să o reconstruiască, deschizând spațiu pentru o fereastră tradițională oeil-de-boeuf. Ușa din stânga se deschide spre un atelier.

La interior, scara, canapeaua de nuanţă gri deschis şi scaunele vintage de culoare galbenă oferă, împreună, un contrast luminos cu pereții de calcar în camera de zi. Peste 20.000 de mici scânduri de stejar recuperat au fost folosite pentru a crea podeaua.

Un dulap cu forme nonconformiste stă lângă oglinda cheval într-unul din dormitoarele de la etajul superior. Covoraşul cu motive tradiţionale marocane a fost achiziţionat dintr-o piaţă de antichităţi pariziană, în timp ce patul de la Ikea s-a încadrat perfect în bugetul alocat.

 

Casa de vacanţă s-a transformat rapid în locul perfect pentru o evadare din stresul cotidian. Fostul hambar a devenit şi un fel de muzeu al familiei, incluzând foarte multe piese de design, inclusiv câteva prototipuri din perioada de început a Pinch collections. Două corpuri de iluminat – confecţionate din bucăți subțiri de cupru, înfășurate în fibră de banane și lenjerie de pat – atârnă de tavanul camerei de zi, adăugând o notă rustică. Un bufet mare din lemn de stejar alb este poziţionat foarte subtil, permițând familiei să se concentreze asupra petrecerii timpului împreună, în loc să se gândească la obiectele din jur.

 Într-unul dintre colţurile casei, a fost amenajat un spaţiu confortabil dominat de canapeaua ţapiţată în catifea portocalie şi pălăriile ce atârnă într-un suport Thonet.

Timp de mai bine de șapte ani, cu ajutorul tatălui lui Russell, structura a fost transformată într-o casă cu patru dormitoare, unde Russell, Oona și cele două fiice ale cuplului, Ada și Floris, găsesc de fiecare dată locul perfect pentru o evadare din aglomeraţia urbană a Londrei.

„Am moștenit hambarul când încă eram la început cu afacerea noastră cu mobilă”, spune Oona. „Nu aveam bani să angajăm meseriasi, așa că am făcut reparaţiile singuri. De fiecare dată când am vândut o piesă, am ales să sărbătorim cumpărând materiale de construcție”. Russell și Oona au refăcut structura, încet, piatră cu piatră.

Marcat de un tavan boltit de lemn și ziduri de calcar, interiorul are acum un living deschis, o zonă de luat masa și o zonă de bucătărie.

Spre mijlocul casei, Russell și Oona au dorit să păstreze aspectul autentic al clădirii prin construirea unei scări și a mezaninului, pe care le-a lăsat nevopsite în mod intenționat.

„Când suntem în Londra, viaţa noastră merge pe repede ‘nainte, însă aici, în Franţa, lucrurile se petrec într-un cu totul alt ritm. Ne place să acordăm timp hobby-urilor noastre, să refacem piese de mobilier, să gândim spaţiile casei în aşa fel încât să asigure confortul pe care îl căutăm. Este un loc într-adevăr special, iar interiorul este amenajat în acest spirit al naturalului”, spune proprietara.

Accente de culoare, dozate excelent, într-una din băile casei

Multe dintre piesele de mobilier folosite în amenajarea interiorului sunt confecţionate în atelierul Oonei şi al lui Russell. Pe lângă partea de design, pe care proprietarii pun foarte mare preţ, durabilitatea obiectelor este un aspect la fel de important. „Copiii noştri sunt garanţia acestui lucru”, argumentează, cu umor, cei doi. „Mesele sunt folosite pe post de scenă, iar canapelele sunt trambuline, în toată regula, aşa că cei care cumpără mobilier de la noi, pot fi siguri că va dura o viaţă”.

Dwell

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *