Gradini

Grădină ”Ochișoru style” în Otopeni. Vine la pachet cu zonă de relaxare și un foișor ca în reviste

Bogdan știe foarte bine că amenajarea curții nu e o misiune la îndemâna oricui. Nu-ți trebuie doar buget, ci și creativitate, timp și foarte multă răbdare. Este lucrul de care s-a convins în toți anii în care a investit efort, bani, dar mai ales suflet pentru a crea casa Ochișoru, o oază verde într-un București prăfuit și aglomerat.

Când Dan și Ruxi i-au cerut să se ocupe de grădina lor din Otopeni, le-a spus clar că lucrurile nu sunt așa simple cum par în fotografiile din social media. De multe ori, nu vedem munca din spatele imaginilor, și suntem tentați să credem că lucrurile se fac cât ai bate din palme.

Nu e deloc așa, dar când îți dorești ceva cu adevărat, efortul parcă nu te mai sperie atât. Dan și Ruxi au înțeles repede la ce se înhamă. Nu s-au lăsat însă intimidați și l-au rugat pe Bogdan să îi ajute să schimbe înfățișarea curții lor din Otopeni. Știau foarte bine atmosfera de la Ochișoru, cu seri relaxate, alături de prieteni, zone gândite atent și vegetație care să te facă să uiți de agitația urbană. Exact asta și-au dorit și pentru ei – un loc degajat și vesel în care să-și tragă sufletul după o zi de muncă.

Ce-i drept, grădina avea nevoie de un facelift radical, pentru că în afară de foișorul din lemn și o placă turnată, nu existau alte puncte de interes. Dan și Ruxi au insistat mult pe reconfigurarea foișorului, căci bănuiau că ar putea avea potențial, dar  nu știau cum să-l pună în valoare. I-au explicat lui Bogdan că nu vor doar funcționalitate, ci un loc care să îi reprezinte și care să se plieze pe stilul lor de viață. Și, bineînțeles, care să vină la pachet, cu un strop de ochișoru vibe.

La început, foișorul arăta mai degrabă a magazie. De fapt, cam pentru asta era folosit. Bogdan a decis să deschidă două laturi ale anexei, consolidând pereții rămași. Ideea era să creeze aici un fel de living, cu vedere către grădina spațioasă. La Ochișoru, a putut să folosească ferestre mari de stejar și sticlă veche, salvate de la demolări. Aici, în schimb, a creat un sandviș din profile de lemn caroiate între care a montat o placă rezistentă de pexiglas. Improvizația lui Bogdan a salvat mult bugetul, căci un cadru din lemn de stejar, făcut de la zero, ar fi dat complet peste cap toate calculele.

Scândura rămasă din eliminarea celor doi pereți ai anexei, plus băncuțele tipice foișoarelor de la noi, a fost folosită ingenios pentru crearea canapelei în formă de ”L”. Gresia acoperită cu deck a venit să completeze atmosfera marină care definește spațiul. Ai impresia că ești într-o cherhana la malul mării, nicidecum într-o grădină din Otopeni.

Nimic nu fost lăsat la voia întâmplării: de la cromatica liniștitoare, condimentată cu accente vesele, dozate atent, până la accesoriile tematice, cumpărate sau adunate de Ruxi și Dan în diverse călătorii.

Nu mai spun că foișorul a fost gândit, în amănunt, și ca funcționalitate. Include, pe lângă zona de lounge, un loc de dining cu masă extensibilă și, foarte important, un răcitor de sticle pentru petrecerile din timpul verii. 🙂

În față, Bogdan a adăugat o pergolă pe care se întind frumos plante agățătoare și beculețe cu lumină caldă.

O provocare s-a dovedit a fi și crearea zonei de bar pe locul unde exista înainte placa inestetică din ciment. Întreaga suprafață a fost mascată cu lemn și împrejmuită apoi cu plante de tot felul. E un colțișor ce s-a transformat radical, întregind atmosfera de poveste creionată după reconfigurarea foișorului.

Copertina albă, ghirlandele luminoase și șezlongurile în dungi te fac să te simți într-o vacanță permanentă. După căderea serii, locul capătă un romantism aparte.

Copăcelul acela, înconjurat de pietricele albe, are și el o poveste interesantă. A scăpat ca prin minune, pentru că la început părea complet uscat. Bogdan a decis să-l păstreze, văzând că dă semne să înverzească. S-a dovedit o decizie inspirată, copăcelul definind acum întreaga zonă de lounge. Pietricele albe vin ca un  element de contrast și sunt lipite, una câte una, pe un cadru de ciment.

După finalizarea proiectului, Dan a preluat misiunea de a îngriji toată vegetația din grădină. E o pasiune pe care nu bănuia să o aibă. De asemenea, nu ratează nici o ocazie pentru a  adăuga elemente care să se potrivească decorului gândit de Bogdan.

Cam două luni a durat proiectul din Otopeni, iar bugetul a fost undeva la 9.000 de euro. Mobilierul este în mare parte de la IKEA, materialele de la Hornbach, plantele tot de la Hornbach și sere, iar accesoriile de la Jysk sau din colecția personală a tinerilor proprietari.

Conceptul aparține echipei Ochișoru. Bănuiesc că le știi proiectele din online, dar dacă nu i-ai descoperit încă, te invit să le admiri creațiile pe blog și pe pagina lor de Facebook. Eu îi urmăresc de  multă vreme și le apreciez sincer munca și talentul de a pune în scenă frumosul, în toate formele sale.

Membrii echipei sunt Bogdan, Mădălina, Alex și Ștefan. Dacă vrei să le ceri sfatul pentru un proiect de amenajare, nu ezita să le dai de veste la hello@ochisoru.ro!

Foto: Alex Boghian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *