Una dintre marile probleme pentru cei care doresc sa locuiasca la casa este legata de costurile mari de intretinere. Acest inconvenient pare sa isi fi gasit totusi solutionarea odata cu introducerea unor tehnologii inovative, menite sa imbunatateasca eficienta energetica a cladirilor. Vorbim despre asa-numitele case pasive, constructii prietenoase cu mediul inconjurator, care nu depind de furnizorii clasici de utilitati, ci doar de resurse regenerabile. Acest concept este arhicunoscut in tarile occidentale, insa relativ nou in Romania. Lucrurile par sa se indrepte si la noi in directia cea buna, mai ales ca in urmatorii ani toate cladirile construite de la zero vor fi obligate sa respecte standarde europene privind eficienta energetica.
Tehnologie suedeza, intr-un ansamblu rezidential din Sectorul 5 al Capitalei
In Sectorul 5 al Capitalei, un dezvoltator imobiliar propune un sistem aproape unic pe piata din Romania, bazat pe energie geotermica. In acest caz, pierderile de caldura sunt aproape egale cu zero, iar cheltuielile de intretinere sunt reduse cu pana la 90%. Astfel, reprezentantii ansamblului EcoVillas afirma ca in loc sa achitam o factura de 130 de euro (cam aceasta este media pentru o casa obisnuita, pe timp de iarna), vom plati doar 13 euro.
Aceasta performanta este rezultatul mai multor factori. In primul rand, materialele de constructie folosite, proiectarea arhitecturala, dar mai ales, izolatia de foarte buna calitate. ”Este un sistem care utilizeaza, in proportie de 80%, energia pamantului. Practic, putem sa producem caldura cu ajutorul unor pompe speciale, folosind gradina din spatele casei”, sustine Gabriel Focseneanu, reprezentant EcoVillas. Fiecare casa are doua puturi la o adancime cumulata de 140 metri. Tehnologia inlocuieste cu succes centralele conventionale pe gaz sau pe lemn.
Vara, pompa de caldura poate inlocui sistemul de aer conditionat
Un alt avantaj este acela ca, pe timp de vara, pompa de caldura poate inlocui optional sistemul de aer conditionat cu racirea pasiva, avand zero costuri cu energia. Raportul de eficienta este 5:1, ceea ce inseamna ca dintr-un 1 kw de energie electrica putem produce 5 kw termici. Tehnologia presupune recuperarea caldurii in perioada rece a anului, si invers, recupereaza racoarea in lunile de vara.
”Sistemul este importat din Suedia. Stim foarte bine ca in tarile nordice majoritatea locuintelor folosesc energie verde, si anume vant, soare sau pamant. Am lucrat cu o echipa de profesionisti, coordonata de arh. Ioana Mihaela Isaila, cadru didactic la Institutul de Arhitectura si Urbanism «Ion Mincu Bucuresti» si am incercat, pe cat posibil sa implementam noile tendinte de design interior. Cele 32 de case ale ansamblului sunt alcatuite din parter si etaj, avand o suprafata totala de 128 mp. Dispun de un living generos, bucatarie si trei dormitoare. In plus, locuintele sunt proiectate sa reziste la un cutremur de 9 grade pe scara Richter”, spune Gabriel Focseneanu.
Incalzirea se face prin podea, insa fiind vorba de o cladire perfect etansa nu este nevoie de alt agent termic. “La exteriorul casei am folosit o izolatie de 24 de cm de polistiren exapandat si ignifugat. In cazul acoperisului, vorbim de o izolatie de 30 de cm din vata minerala, iar pardoseala beneficieaza si ea de o izolatie de 15 cm din polistiren. In felul acesta, sistemul de incalzire prin podea functioneaza, fara probleme. Diferenta intre temperatura pe care o resimtim la nivelul pardoselii si cea din casa este de aproximativ 2 grade. Acest lucru se datoreaza si modului in care a fost proiectata locuinta”, explica reprezentatntul EcoVillas.
Investitia intr-o casa pasiva se amortizeaza prin reducerea cheltuielilor
Este adevarat ca o casa pasiva este ceva mai scumpa decat una traditionala, de aceea conceptul nu este inca foarte dezvoltat la noi. Totusi, pretul se justifica daca luam in considerare tehnologiile utilizate. In plus, investitia se va amortiza, in timp, prin reducerea cheltuielilor de intretinere. Ca sa va faceti o idee, in cadrul asamblului Eco Villas, pretul este de aproximativ 650 euro pe metru construit.
O casa pasiva nu este o locuinta oarecare, ci presupune un stil de viata sanatos, responsabil, in armonie cu mediul inconjurator. Insa, mai mult decat orice, o locuinta verde ne ajuta sa economisim si sa fim independenti de furnizorii de utilitati.
Pentru mai multe informatii referitoare la ansamblul EcoVillas, puteti vizita site-ul www.ecovillas.ro sau puteti lua legatura cu dezvoltatorul prin e-mail, la adresa contact@ecovillas.ro. Showroom-ul se afla in Sectorul 5, strada Vulturesti, numarul 2.
No Comments