Amenajari

Extensie a casei, transformată într-o bucătărie de vis

Deborah și-a dorit o bucătărie spațioasă în care să poată să depoziteze toate ustensilele pe care le adunase de-a lungul anilor. Se simte în largul ei când este înconjurată de legume proaspete, verdețuri și arome exotice pe care abia așteaptă să le testeze în rețete noi. Bucătăria și-a imaginat-o ca pe un spațiu destinat relaxării, căci gătitul este, de departe, activitatea sa de suflet. Și-a petrecut luni întregi schițând pe hârtie fiecare mic detaliu. Ce știa foarte clar: că vrea o insulă uriașă, lumină naturală cât cuprinde, dar și o masă în jurul căreia să încapă lejer toți prietenii familiei. Cum casa nu avea o încăpere care să îndeplinească toate criteriile, Deborah și soțul său au hotărât să realizeze o extensie care să se ridice la înălțimea așteptărilor. Au colaborat cu un arhitect pentru a fi siguri că totul iese conform planului. Culmea e că anexa pare acum parte din casă, deși stilul în care a fost construită este total diferit.

”E primul nostru proiect de renovare împreună și am avut ceva emoții că nu vom ști să gestionăm spațiul cum trebuie”, recunoaște Deborah. ”Am apelat la un specialist care să ne sfătuiască pentru că deși aveam ideile, ne era greu să le dăm coerență”.

Anexa nu putea fi foarte înaltă. Casa se află într-o zonă protejată prin lege din punct de vedere arhitectural, așa că au fost nevoiți să construiască pe un singur nivel. Cea mai mare provocare a fost învelitoarea, total atipică. Are forma a trei triunghiuri egale și asta pentru a permite luminii să pătrundă în interior. Opt ferestre Velux au fost montate în acoperiș, la sugestia arhitectului, iar rezultatul a fost dincolo de orice așteptare. Spațiul a devenit incredibil de aerisit și de luminos.

”Mă așteptam să arate ca un hambar, dar aduce mai mult cu o catedrală”, glumește Deborah. ”Până la urmă, spațiul are suficientă înălțime. Nici nu cred că aveam nevoie de mai mult”.

Grinzi masive de stejar susțin întreaga structură și adaugă acel rustic pe care proprietarii și l-au dorit de la bun început. Amenajarea este una în stil clasic, dar nicidecum pretențioasă. Dulapurile închise asigură suficient spațiu de depozitare, în tip ce rafturile deschise sunt folosite de Deborah pentru a-și etala colecția de ceramice. Atenția pentru detaliu s-a dovedit, în final, de mare folos. Zonele comunică excelent între ele, iar spațiul este fluid și funcțional. Câteva piese de mobilier au fost aduse de proprietari din fosta lor locuință.

”Înainte să ne apucăm de treabă, mi-am spus că o să investesc în cea mai mare masă tip insulă de pe piață. Și într-un aragaz care să mă ajute să testez noi delicii. Am vrut să fie o cameră în care să aibă loc toată lumea. Genul acela de spațiu destinat timpului de calitate petrecut în familie”, povestește proprietara.

Accesul în exterior se face printr-o ușă laterală. Este o decizie care a scutit munca de a reorganiza toată grădina. Lângă fereastră, proprietarii au amenajat o mică zonă de lounge cu două canapele împletite și un cufăr recondiționat, folosit pe post de măsuță de cafea. Masa este gândită pentru zece persoane, astfel încât toată lumea să aibă loc la cină.

 

”Am preferat să am ușa pe lateral, decât să fiu nevoită să mă strecor de fiecare dată printre canapele ca să ies în grădină. Oricum, nu aș fi vrut să mut iarăși toate plantele și aleile. Cred că este cea mai bună soluție pe care o puteam găsi. După ce am terminat șantierul, am chemat toți prietenii în vizită. Concluzia este unanimă: camera asta este perfectă pentru petreceri. Decât alegi muzica și încăperea se ocupă singură de crearea atmosferei”, spune Deborah.

Real home

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *