Daca l-ai fi intrebat in perioada studentiei care este cladirea preferata din Bucuresti, ti-ar fi raspuns, fara sa stea pe ganduri, Vila Mina Minovici, construita dupa planurile arhitectului Cristofi Cerchez. Nu stia atunci ca va ajunge, peste ani, sa reinterpreteze stilul neoromanesc la cererea clientilor sai. ”Nu am pornit din start cu ideea sa proiectez un anumit gen de case. A fost, mai degraba, o intamplare”, marturiseste arhitectul Adrian Paun. „Oameni care aveau, probabil, nostalgia arhitecturii neoromanesti m-au rugat sa reproduc case construite in acest fel, adaptand, bineinteles spatiile la standardele si cerintele zilelor noastre. Am vazut, impreuna cu clientii mei, mai multe cladiri care purtau amprenta specifica sfarsitului de secol XIX, respectiv inceputului de sec XX, am analizat fiecare detaliu ce imbraca fatada, ancadramentele din jurul ferestrelor, imbinarea elementelor decorative si ne-am propus sa adungem in prezent aceasta dragoste pentru frumos”.
Ii place sa descopere cladiri vechi, care ascund povesti in fiecare detaliu, de aceea nu pleaca nicaieri fara aparatul de fotografiat. „Am iesit, de curand, din Bucuresti si am vazut o casa abandonata in Rosiorii de Vede. Am oprit si am facut cateva cadre. Era parasita, iar fatada purta semne vizibile ale trecerii timpului, insa puteai sa iti dai seama de frumusetea ei de altadata. Stiu ca sunt multe cladiri cu un potential urias care ajung ruine, insa nu ii judec pe proprietari . Prefer sa vad partea plina a paharului. In ultimii ani, am vazut foarte multi oameni care incearca sa restaureze case de patrimoniu, iar asta ma face sa fiu increzator”, spune arhitectul.
Documentarea pe teren este cea mai buna sursa de inspiratie pentru Adrian Paun, iar ceea ce impresioneaza, in mod deosebit, este faptul ca reuseste sa faca actuale elemente de acum 100 de ani. Inca de la primul proiect finalizat, rezultatele au fost exceptionale. Si cum un beneficiar multumit este cea mai buna carte de vizita, Adrian Paun a inceput sa capete notorietate in breasla, numele sau fiind tot mai des asociat cu casele in stil neoromanesc.
A infiintat propriul birou de arhitectura in urma cu trei ani si jumatate
A inceput sa lucreze pe cont propriu, in urma cu mai bine de trei ani, cand a infiintat proiectul „Case Frumoase”. Pana atunci fusese angajat la o firma britanica, dar si-a pierdut locul de munca in perioada de criza financiara. S-a dovedit insa ca tot raul a fost spre bine, iar acel moment avea sa ii schimbe definitiv traseul profesional. Inceputul nu a fost usor deloc dar a reusit sa inchege o echipa de oameni priceputi care au inteles exact ce li se cere. De aici lucrurile s-au dezvoltat firesc.
„In general, imi place sa acord atentie fiecarui detaliu. Cred cu tarie ca elementele decorative sunt cele care dau identitate unei case. Este, insa, destul de dificil sa mai gasesti mesteri priceputi, iar cand dai de ei este complicat sa ii pastrezi. De exemplu, cand am infiintat biroul de arhitectura, am pornit cu o echipa de trei tamplari. Unul dintre ei a primit oferta sa mearga in Germania si a semnat contract dupa doar o zi de proba. Angajatorul s-a oferit chiar sa ii plateasca un curs pentru a invata limba, iar salariul nici nu se compara cu ceea ce putea primi aici. La noi, munca si talentul nu sunt inca apreciate la justa valoare”, considera arhitectul Adrian Paun.
Cat costa o casa frumoasa?
Cand construiesti o casa de la zero bugetul este foarte important, iar acesta variaza in functie de dimensiuni, materiale sau complexitatea proiectului. Arhitectul porneste de la niste premise pragmatice si lucreaza, tinand cont de cerintele clientului. Sarcina specialistului este sa eficientizeze cat mai mult spatiul, punand accent pe confortul beneficiarului. „Casa este cea mai mare investitie pe care omul o face intr-o viata. Ea trebuie sa dispuna de toate facilitatile si sa il reprezinte pe proprietar. Este foarte important cum compartimentam spatiul disponbil. Eu cred ca frumusetea unei case porneste de la interior catre exterior. Am vazut multi oameni care au renuntat la serviciile arhitectului, crezand ca fac o economie, au suprapus doua etaje, cu o echipa de constructori si, in final, si-au dat seama ca nu sunt multumiti de rezultat. Au incercat sa compenseze ulterior, placand fatada cu fel de fel de materiale scumpe si au pus o balustrada de inox, insa tot nu se mai putea repara mare lucru. Arhitectul este cel care se ocupa de aspectul estetic. Are in spate ani de experienta si stie cum sa puna in practica ideile clientului”, spune Adrian Paun.
O casa frumoasa nu este neaparat o casa costisitoare, costul fiind poate cu 15% mai mare decat in situatiile standard. Detaliile decorative sunt cele care modifica bugetul final, insa exista o multime de variante pe piata din care puteti alege. De exemplu, ancadramentele de usi si ferestre, cornisele sau braurile pot fi din polistiren, iar in aceasta situatie preturile sunt acceptabile. Exista, bineinteles, si alternative mai costisitoare, cum ar fi elementele decorative din stucatura sau praf de piatra.
Exemplul american
Pentru arhitectul Adrian Paun o sursa de inspiratie, cand vine vorba de compartimentarea interiorului, o reprezinta casele americane. Crede ca exista multe prejudecati in ceea ce priveste felul in care ne raportam la constructiile de peste Ocean, insa confortul nu ar trebui sa ne sperie. „Romania a pierdut foarte mult in perioada comunista, cand au fost construite milioane de blocuri, mici, inghesuite, fara nici un considerent estetic. Avem multe de invatat de la americani, din punctul meu de vedere. O casa trebuie sa fie functionala si spatioasa. O sa se dezvolte si la noi aceasta idee, sunt sigur. Este ca si in cazul telefoanelor mobile. La inceput ,ca sa iti cumperi un astfel de aparat trebuia sa girezi cu apartamentul, acum il iei aproape gratis”, explica tanarul arhitect.
Este imposibil sa nu indragesti munca lui Adrian Paun si cred ca inca nu este atat de cunoscut pe cat ar trebui. De mult nu am mai vazut case construite de la zero care sa arate atat de bine. Gasesti pe site-ul www.case-frumoase.ro toate proiectele sale de pana acum, dar și pe www.uberhause.ro. Sunt specificate acolo și prețurile.
15 Comments
Inspirate, originale, frumoase. Pentru o casă plasată în sudul județului Dâmbovița, la mal de Argeș, ce casă(e) s-ar potrivi? Mulțumesc cu anticipație pentru îndrumare. Cu stimă.
Cristi, pentru partea de proiectare iti recomand sa intri pe site-ul domnului arhitect Adrian Paun, http://www.case-frumoase.ro. Exista acolo datele de contact si mai multe schite de unde te poti inspira.
Da ! Da ! Da ! SUPERB ! FELICITARI !
Prima aduce prea mult cu o biserica. Restul arata a case-case. Si sunt de vis!
Cristian, sa stii ca am citit pe site-ul arhitectului Adrian Paun ca in perioada interbelica stilul neoromanesc era foarte prezent in arhitectura ecleziastica. Sunt date si cateva exemple: Biserica Sf. Elefterie din Bucuresti, Catedrala din Timisoara sau Catedrala din Targu Mures. De altfel, arhitectul a si proiectat o bisericuta de 70 de mp care apartine de un spital din Bucuresti, asa ca s-ar putea sa ai dreptate. 🙂
Ceea ce a pus arh. Adrian Paun pe site, este prima varianta a casei, propusa de el. Este o varianta care a suferit modificari, tocmai pentru a nu semana cu o biserica, asa cum bine ai spus.
Prietene Cristian, cred ca nu ai fost dus la biserica, din moment ce faci asemenea confunzie.
Vreau o adresa de mail,telefon
Toate datele de contact sunt mentionate pe site-ul http://www.case-frumoase.ro. Adresa de e-mail este adrianpaun@case-frumoase.ro.
Catalog de preturi !?
Pentru preturi, te sfatuiesc sa vorbesti direct cu arhitectul. Poate fi contactat pe adresa de e-mail adrianpaun@case-frumoase.ro. Sper ca ti-am fost de folos. 🙂
Le ador, felictari !
Foarte frumoase
Da, chiar sunt! 🙂
Proiecte deosebite. Este bine ca se mai construiesc case in acest stil.