Cum poate, domnule, un om crescut toată viața la oraș, să renoveze de la zero o casă din chirpici cu acoperiș de paie, să se implice în zeci de activități de promovare a regiunii Dobrogea și pe deasupra să mai aibă grijă de cinci cai, cinci ponei, doi măgari, câteva căprițe și mai știu eu câte alte orătănii?😊 M-am tot întrebat cum face Bianca de are atâta timp și energie pentru toate proiectele în care e implicată: suvenir din Dobrogea, ansamblurile populare, serbările câmpenești, festivaluri și evenimente locale. Ei bine, constănțeanca nu vede nici un efort în munca sa pentru că face fix ceea ce îi place și se bucură, din plin, de tot ce are viața mai bun de oferit. Să nu crezi, însă, că a fost ușor să ajungă până aici, dar lucrurile s-au legat, cumva, firesc, pentru că a întâlnit, pe parcurs, oameni cu aceeași energie pozitivă și dorință de a se implica în comunitățile lor.
Toată aventura a început acum câțiva ani, când Bianca și soțul său hotărau să își cumpere o casă de vacanță, undeva, în Tulcea. Aveau câteva repere clare: să nu fie într-o zonă aglomerată, să respecte elementele arhitecturii dobrogene și, dacă se poate, să aibă apă în apropiere. Întrebând printre cunoscuți, au dat de o gospodărie în Vișina, însă, după cum aveau să constate, la fața locului, casa avea nevoie de reparații serioase până să ajungă să fie locuită.

Foto: Yvette Larsson / The Bucharest Lounge
”Soțul meu nu a fost foarte optimist când a văzut-o prima dată”, își amintește Bianca. ”Spunea că cel mai realist ar fi să o dărâmăm și să construim altceva în loc. Ce-i drept, era destul de dărăpănată și avea nevoie de investiții consistente pentru a redeveni ce a fost. Ne-am gândit, însă, că merită să îi dăm o șansă. Încet, încet, cu eforturi susținute și cu ajutorul oamenilor din zonă am adus-o la stadiul la care o vedeți astăzi”, spune constănțeanca.
Frumos este că au reușit să salveze multe elemente originale de arhitectură. De exemplu, acoperișul de stuf a fost refăcut cu o echipă din Vișina, tocăria de lemn s-a păstrat, înlocuindu-se doar geamul, iar prispa a fost recondiționată, cu mare grijă pentru detalii. Bineînțeles, s-au adus îmbunătățiri unde a fost cazul. De exemplu, podelele din pământ, care păstrau în interior un miros specific, au fost acoperite cu parchet laminat, rezistent la zgârieturi. Și în bucătărie, sunt câteva elemente de modernitate dar, surprinzător, ele fac casă bună cu elemente rurale dobrogene, precum grinzile de lemn, prezente la nivelul tavanului sau soba cu lejancă.
”Am reușit să salvăm inclusiv piese de mobilier pe care prietenii noștri le considerau bune de pus pe foc – un dulap din lemn de nuc sau tăbliile paturilor. A fost mult de muncă, dar ne-am dorit să păstrăm lucrurile așa cum au fost, pe unde s-a putut. Chiar și culorile casei seamănă mult cu cele originale: alb-albastru”, spune Bianca.
Rezultatul final a fost o încântare pentru toată lumea, mai ales pentru prietenii apropiați care văzuseră în ce hal arăta proprietatea când a fost cumpărată. Minunata căsuță cu învelitoare de stuf și tocărie în culoarea cerului și-a câștigat o binemeritată notorietate în zonă, devenind un reper pentru gospodăriile din Vișina. De multe ori, nu au avut suficient spațiu de cazare pentru toți cunoscuții care voiau să vină în vizită. Bianca a înțeles că satul avea un mare potențial turistic, așa că a hotărât să încerce să dezvolte o mică afacere care să promoveze specificul dobrogean.
Într-o magazie veche, și-a instalat războiul de țesut, pentru că marea sa pasiune rămâne lucrul manual. De altfel, primii bani câștigați au fost din broderii inspirate din această parte a țării, pe care o consideră nemeritat de slab promovată.

La Vișina, tradițiile sunt transmise generațiilor tinere
În podul magaziei, a amenajat un fel de garsonieră, cu tot confortul, pentru a lăsa casa la dispoziția oaspeților care vin în vizită. Între timp, Bianca și soțul său au cumpărat și gospodăria din spate, cu gândul de a o transforma în pensiune. ”Curtea noastră este deschisă oricărui om care vrea să se bucure de această zonă minunată. Găzduim evenimente pe care vrem să le dezvoltăm, pe viitor. Regiunea Dobrogei are o mulțime de tradiții frumoase ce merită să fie cunoscute și apreciate la adevărata lor valoare”, spune constănțeanca.
Fiind o mare iubitoare de animale, Bianca a adunat la Vișina cinci cai, dintre care doi pur sânge arab, cinci ponei, doi măgari și câteva căprițe. Spune că în momentul în care va începe să primească turiști, curtea va fi organizată în jurul necuvântătoarelor. Când nu este implicată în activitățile sale, adoră să își petreacă timpul printre animale.
Cât despre planurile de viitor, Bianca recunoaște nu este omul proiectelor bine definite, ci preferă, mai degrabă, să croiască lucrurile din mers, fructificând oportunitățile ce i se ivesc în cale. Marea sa bucurie este că poate astăzi să se bazeze pe oameni care îi împărtășesc entuziasmul și dragostea pentru zona Dobrogei și este convinsă că împreună vor putea contribui la dezvoltarea acestei părți a țării. Mi-a plăcut povestea Biancăi, pentru că vorbește despre pasiune și curaj, despre încăpățânarea de a-ți urma visurile, indiferent de părerea celor din jur. Te invit să îi descoperi pagina de Facebook, unde o să găsești minunate obiecte handmade, inspirate din frumusețile Dobrogei, dar și evenimentele în care este implicată.