Cum scoți maximum dintr-un apartament cu formă ciudată

Marele avantaj al acestui apartament, amenajat de arhitecta Ana Escribano Fernández este lumina naturală de care se bucură. Dar renovarea lui s-a dovedit a fi destul de complicată din cauza formei neobișnuite. Proprietarii au insistat pentru reconfigurarea spațiului, căci multe încăperi erau complet nefuncționale. Arhitectei i-a revenit, așadar, sarcina de a-i da o coerență apartamentului, făcându-l confortabil și prietenos.

Prima decizie importantă a fost unirea balconului cu sufrageria. După eliminarea peretelui dintre cele două spații, arhitecta a trebuit să găsească o soluție pentru stâlpii de susținere rămași fix în mijlocul încăperii. A reușit să creeze zone cu funcționalități bine delimitate, asta în ciuda suprafeței relativ modeste a sufrageriei.

”A fost destul de complicat să integrăm în decor stâlpii de susținere”, explică arhitecta. ”Evident, nu puteam să-i eliminăm din schemă. Soluția a fost să creăm acolo o bibliotecă micuță, accesibilă și din terasă, și din zona de living. Nu am mascat în nici un fel aspectul brut al betonului pentru că am vrut să păstrăm o tentă industrială, accentuată, de altfel, și de plăcuțele metalice glisante care se văd la nivelul rafturilor”.

Terasa este gândită ca un colț pentru citit, cu un șezlong confortabil așezat în dreptul ferestrei. Alături este poziționat strategic un lampadar colorat, rezervat lecturilor de seară. În living, piesa de rezistență este comoda din lemn masiv. Arhitecta spune că în jurul ei s-a conturat întreaga amenajare. Întotdeauna a crezut că e important să pornești de la un element anume care să dicteze apoi dezvoltarea întregului concept.

”Apartamentul are 80 de mp, dar forma lui triunghiulară a fost mult mai dificil de gestionat decât îmi închipuisem. Practic, am fost nevoiți să reconfigurăm tot interiorul. Baia și bucătăria au fost repoziționate. Am schimbat toate țevile și caloriferele din locuință, loc prizelor și corpurilor de iluminat. A fost foarte mult de muncă până să ajungem în punctul în care suntem astăzi”, spune arhitecta.

Din punct de vedere cromatic, amenajarea este una minimală. Pereții sunt albi pentru a mări vizual spațiul. Petele de galben, verde sau albastru sunt folosite moderat, cât să scoată interiorul din monotonie.

Micile accente metalice se regăsesc cam peste tot prin casă: vezi biblioteca, măsuța de cafea din sufragerie sau noptiera din dormitorul principal. Chiar și în baie, dacă observi panoul de duș. Este nota industrială pe care arhitecta și-a dorit-o, dar nu vorbim de ceva exagerat, interiorul rămânând unul elegant și primitor.

Există și elemente feminine încântătoare: casetele ceramice sub formă de ananas, posterele supradimensionate sau covorul din dormitorul matrimonial.

”Proprietarii și-au dorit ca baia și bucătăria să fie poziționate în partea îngustă a triunghiului. Ideea a fost chiar bună pentru că am reușit să fluidizăm mult interiorul. Apartamentul nu e foarte spațios, în ciuda celor 80 de mp de care dispune, dar, zic eu am reușit să scoatem maximul din toată situația. De exemplu, în sufragerie, avem bibliotecă, zonă de lounge, chiar și loc de dining, într-o încăpere destul de modestă. Cred că interiorul pare mai mare decât e, de fapt, pentru că există coerență la nivelul întregii amenajări. Accentele de culoare se continuă dintr-o cameră în alta. La fel și materialele folosite. Totul este pus în context pe fundalul alb al pereților”, explică arhitecta.

Bucătăria este micuță, dar suficient de bine organizată încât să facă loc tuturor celor trebuincioase unei familii. Interesant este tavanul cu model geometric, alb-negru. De obicei, podeaua  este cea care atrage atenția într-o bucătărie. Aici situația este fix invers.

Nici baia nu e foarte spațioasă. Compensează însă prin finisajele alese și atenția acordată detaliilor.

El Mueble

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply