Din păcate, multe locuințe nu dispun de suficient spațiu pentru amenajarea unei zone de dining, mai ales dacă vorbim de vechile apartamente de bloc, însă trebuie să recunoaștem că nimic nu e mai plăcut decât o cină în familie, cu toți cei dragi alături. De cele mai multe ori, improvizăm zona de dining în bucătărie, însă și sufrageria poate fi un loc potrivit pentru a așeza o masă cu câteva scaune în jur. Situația ideală ar fi o încăpere separată, destinată exclusiv meselor în familie. Iată câteva alternative pentru amenajarea acestui spațiu!
Definește stilul!
Dining-ul trebuie să respecte stilul general în care este decorat restul casei, indiferent dacă face parte din sufragerie sau dacă este amplasat într-o altă cameră. Nu este o zonă dificil de amenajat. Ai nevoie doar de o masă, câteva scaune și, eventual, de un bufet în care să depozitezi vesela. Pentru un aer feminin și elegant, îmbracă pereții încăperii într-un tapet cu imprimeuri îndrăznețe. Mobilierul retro, vopsit în alb se potrivește foarte bine în acest decor, iar pentru a completa tabloul nostalgic, agață perdeluțe vaporoase în dreptul ferestrelor.
Asigură-te că ai suficientă lumină naturală!
Dacă stai la casă, ar fi ideal să așezi masa, undeva, în apropierea ferestrelor. În felul acesta beneficiezi de lumină naturală, din plin. În plus, poți să mai arunci o privire în grădină, în timp ce iei prânzul cu familia. Cu cât suprafață vitrată este mai mare, cu atât mai bine.
O altă variantă ar fi ca zona de dining să comunice cu exteriorul, iar în această situație ușile franțuzești reprezintă o soluție practică și elegantă, în același timp. În zilele calde de vară, ușile pot fi larg deschise către grădina înverzită, lăsând aerul proaspăt să pătrundă în încăpere.
Ideea de bază a diningului ar trebuie să fie, înainte de toate, confortul. Până la urmă, acest spațiu este destinat apropiaților tăi. Dacă încăperea este suficient de mare, alege o masă de 8-10 persoane, ca să nu mai stai înghesuit de sărbători sau la evenimentele festive. Evită să pui televizor în această cameră și încearcă să te bucuri de momentele simple ale vieții, cum ar fi mesele în familie. Alege scaune cu spătar, cât mai confortabile. Poți folosi chiar mobilier împletit pentru grădină. Arată foarte bine și în interior.
Chiar dacă în zona de dining elementul de bază este funcţionalitatea, nu înseamnă că vom neglija estetica încăperii. Detaliile sunt foarte importante, aşa că alege cu atenţie covoarele, corpurile de iluminat, perdelele şi accesoriile. Pentru decorarea pereţilor, ai la dispoziţie o mulţime de variante, de la ceasuri de diferite dimensiuni, la oglinzi sau tablouri.
Piesele clasice, din aceeaşi gamă, riscă să dea un aspect monoton şi bătrânicios camerei, aşa că ar fi bine să combini puţin stilurile pentru un look mai dinamic. Dă o raită prin târgurile de vechituri sau cercetează site-urile de specialitate pentru a găsi exact ce vrei! Nu îţi fie teamă să experimentezi şi să asociezi piese care aparent nu au legătură unele cu altele. Vei fi surprins de rezultat. De exemplu, stilul rustic poate fi pus într-o altă lumină, asociindu-l cu elemente industriale, precum corpurile de iluminat, scaunele metalice sau diverse rafturi din fier şi scândură, pe care le poţi confecţiona chiar tu.
Indiferent că stai la casă sau la bloc, poţi opta pentru varianta unui open space, o compartimentare tot mai populară în zilele noastre. Principalul avantaj este acela că spaţiul pare mult mai mare şi mai aerisit. Prin contopirea bucătăriei şi a sufrageriei, poţi face loc şi unei a treia zone: cea de dining.
No Comments