Conacul Bratescu, eleganta clasica la doar cativa pasi de Castelul Bran

In timp ce mai toate pensiunile din zona Branului au mizat pe elementul traditional, Radu Bratescu a pariat pe turismul de nisa. In 2014, a inaugurat conacul care ii poarta numele, la aproape trei ani de la inceperea constructiei. Finisajele fara cusur, mobilierul clasic, personalizarea fiecarei camere, serviciile de calitate, toate aceste detalii te duc cu gandul la un boutique-hotel, si nu la o pensiune standard. De fapt, asta a fost si dorinta proprietarului. ”Am hotarat sa investesc in turism dupa o calatorie in Slovacia, alaturi de sotia mea. Am vizitat o multime de locuri frumoase, insa gandul ne-a ramas la Hotel nr. 16, din Bratislava. Am zis ca daca vreodata ne vom lua inima-n dinti sa construim de la zero o pensiune, asa am vrea sa arate: intima, cocheta, cu elemente clasice. Cumva, sa nu stii ce se ascunde in spatele zidurilor”, explica Radu. Pentru asta, a apelat la Gabriel Henegar, un arhitect extrem de talentat, cu care mai lucrase in trecut. A stiut ca este singurul care ii intelege viziunea si nu s-a inselat. Rezultatul este impecabil.

1Conacul reunește elemente din arhitectura locala

Desi vorbim despre o constructie noua, hotelul se incadreaza perfect in peisaj. Pensiunea combina armonios mai multe stiluri, de la cel neoromanesc (vezi arcadele de la nivelul superior si coloanele vernadei), pana la elementele tip Fachwerk, acele detalii decorative din lemn, pe care le regasim, de obicei, in nordul si vestul Germaniei. Un exemplu mai la indemana de fatada tip Fachwerk este castelul Pelisor.

1Conacul Bratescu are acel aer aristocratic, boem, insa nu este deloc ostentativ sau scortos. Dimpotriva, pare o casa de vacanta extrem de cocheta. Interesanta este si coerenta dintre exteriorul si interiorul cladirii. Caramida expusa pe care o regasim in decorul fatadei este integrata perfect si inauntru. La fel se intampla si cu elementele din lemn.

2 35”Colaborarea cu Gabriel a fost excelenta”, povesteste Radu.”A inteles foarte bine ce ne dorim, iar rezultatul ne-a intrecut asteptarile. S-a jucat cu volumetriile si a gandit atent fiecare spatiu. Cel mai mult imi place ca nu exista acea compartimentare tip vagon, pe care o intalnim in proportie de 80% in hotelurile de la noi”, a adaugat proprietarul conacului.

4Fiecare camera, cu poveste proprie

Cat despre amenajarea interiorului, designerul Marinela Filip a facut minuni. Si in acest caz, vorbim de o coerenta de ansamblu, chiar daca cele sapte camere ale hotelului au fost decorate diferit, la cererea proprietarilor. „Inspiratia a fost zona Branului, o zona speciala cu stiluri amestecate: rustic, din casele localnicilor oieri, usor burghez, din vilele construite pentru vacantele interbelice, dar si rafinat, pornind de la Castelul Bran decorat de Regina Maria”, povesteste designerul.

119„Proprietarii si-au dorit un stil Boutique, cu fiecare camera decorata diferit. Marea provocare a fost, ca la multe alte proiecte, bugetul. Este foarte greu sa propui diverse variante si sa micsorezi cu fiecare varianta, investitia. Nu este vorba de raportul calitate-pret, care obligatoriu trebuie respectat la orice lucrare, ci mai mult: de gasit solutii constructive si de calitate, la un buget redus”, explica Marinela. Fiecare camera a conacului are o poveste proprie. Decorul romantic si ideea de confort sunt insa elemente ce se regasesc in toate incaperile. Un rol deosebit il joaca si textilele de foarte buna calitate, comandate de la Linea Oro.

4”Tesaturile sunt importante intr-o amenajare: incalzesc spatiul sau il definesc, il accentueaza. La Conacul Bratescu, exista o camera inspirata din atmosfera Castelului Bran, pardoseli si grinzi maron inchis, pereti albi, dar accentul este dat de draperiile imprimate cu albastru, amintind de imaginea sobelor din castel cu cahle pictate albastru pe alb. Inclusiv imprimeul tesaturii te trimite acolo”, argumenteaza designerul.

1313.1Piese vechi, reinterpretate, accentueaza decorul clasic

In cazul Conacului Bratescu s-a demonstrat ca imaginatia poate invinge bariera impusa de fondurile limitate. Din fericire, la capitolul imaginatie, designerul sta foarte bine. Nu degeaba a lucrat 25 de ani in industria modei. Impreuna cu proprietarul, a reusit sa gaseasca piesele potrivite pentru a crea atmosfera clasica pe care si-a dorit-o. A luat la pas magazinele de antichitati din zona si, cu multa inspiratie, a reinterpretat piesele gasite, incadrandu-le in decorul sofisticat al conacului. Cea mai mare parte a mobilierului a fost realizat insa pe comanda.

3”Proprietarul a cumparat de la anticari cateva piese vechi si frumoase: cateva dulapuri, 2-3 canapele, oglinzi, lampi care au fost reconditionate.  Pornind de la aceste piese, alese impreuna, am proiectat si apoi am comandat mobilierul camerelor de la două firme diferite: Rotechim (Chichis) si Borbath (Baraolt). Intr-o singura camera, am cumparat cateva piese de la Ikea. Deci, in afara de cateva piese vechi  sau de accent, totul este facut pe comanda. A fost ca un puzzle, la care fiecare piesa a accentuat sau a completat ceva. Speciala este si alegerea culorilor pentru mobilier. In aproape fiecare camera, avem mobilier in doua culori: crem cu maro, alb cu maro etc. Unde a fost nevoie, am transformat o piesa veche. De exemplu, intr-o camera, o canapea veche retapitata a devenit cap de pat, iar baza acesteia, o sofa la picioarele patului”, a mai spus designerul.

2 781Daca arhitectura si interiorul Conacului Bratescu te-au convins deja, ei bine, mai exista un alt mare avantaj. Hotelul se afla foarte aproape de Castelul Bran. In plus, preturile sunt rezonabile, in raport cu serviciile oferite. Despre Marinela Filip vom mai vorbi in perioada urmatoare si ii vom cunoaste impreuna proiectele de design interior. Sunt sigura ca o sa iti placa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply