Ce inseamna si cum se construieste o casa naturala?

Industria constructiilor de case ecologice se dezvolta si in Romania, desi suntem inca departe de tari cu traditie in acest domeniu, cum ar fi Franta, Germania sau Belgia. In ciuda numeroaselor informatii disponibile pe internet, exista inca prejudecati in ceea ce priveste cladirile verzi. Pamantul, paiele sau lemnul au fost detronate de caramida, fier sau ciment, iar acest fenomen se vede, din pacate si in satul romanesc. Multe case traditionale, care au rezistat de-a lungul generatiilor au fost daramate si inlocuite cu constructii gigant, care nu au nimic de-a face cu cadrul natural in care se afla.

1

Casa de lut in Caras Severin

Ce inseamna, pana la urma, o locuinta ecologica? ”Adoptarea unui stil de viata”, explica Nemeth Janos, specialist in construirea de case naturale. ”Inseamna sa te detasezi de constrangerile financiare impuse de societatea consumerista in care traim E suficient sa privesti in jurul tau si sa construiesti cu ceea ce iti ofera natura. Nu degeaba la munte casele se fac din lemn, in sudul tarii din pamant si/sau paie s.a.m.d.”.

A participat la workshop-uri in strainatate pentru a deprinde tainele meseriei

Janos a facut cunostinta cu industria caselor verzi inca din 2011. A participat la cateva cursuri in Germania si Franta si a invatat, practic, ce inseamna acest domeniu. A vazut cum se folosesc, in constructii, lemnul, pamantul, nisipul, varul, paiele sau stuful si care sunt avantajele oferite de fiecare in parte. Materialele naturale pot fi utilizate si in interior, canepa, lana de oaie sau fibra de lemn dovedind calitati excelente pentru termoizolarea incaperilor.

1

Casa din chirpici la Ciolpani

Desi impresia generala este ca locuintele verzi nu sunt la fel de comode sau sigure precum cele construite din BCA sau caramida, Janos argumenteaza: ”O casa naturala nu inseamna sa renunti la confort sau sa faci un pas inapoi, in trecut. O astfel de locuinta presupune sanatate, bunastare psihica, independenta financiara, confort, durabilitate. Inseamna protejarea naturii, protejarea vietii, a viitorului!”. Confortul climatic, insemnand reglarea temperaturii si umiditatii in interior, dar si eficienta termica ridicata, sunt alte avantaje majore ale caselor ecologice. Cheltuielile de intretinere pot fi si cu 75% mai mici decat in cazul cladirilor conventionale.

Pretul unei case naturale este, cu aproximatie,  200 de euro/mp

Multi romani s-au orientat catre casele ecologice tinand seama si de considerente financiare. Pretul unei astfel de cladiri poate sari de 250-350 de euro/mp, daca se apeleza la serviciile unor specialisti. Exista insa si cazuri  in care prorietarul isi construieste singur locuinta. Atunci, costurile scad simtitor. “Pretul unei case ecologice depinde de creativitatea noastra, de ingeniozitatea constructorului si a beneficiarului, de standardele pe care ni le dorim. Tine, intr-o oarecare masura, si de noroc”, crede Janos.

0

Casa din baloti de paie – Popasul Verde, Sangeorz Bai

„Cei care inteleg principiul caselor naturale, aleg un teren ideal care sa ofere, in mare masura, materialele de constructii necesare. Daca stilul de viata le permite sa se implice la maximum, pot avea o casa chiar si sub 100 de euro/mp. Recunosc, deocamdata, stiu putine persoane care au reusit acest lucru, dar se poate. Ganditi-va ca pretul unui apartament in oras ajunge la 750 euro/mp. Diferentele de costuri nu sunt deloc de neglijat”.

1

Casa din lut si paie in SUA

Desi este contrazis de multi specialisti din domeniu, Janos crede ca oricine  poate construi o casa naturala, daca se documenteza suficient. ”Omul, din instinct, este capabil sa faca acest lucru”, spune el. “Exista o multime de materiale pe internet din care oricine poate invata. Sunt tutoriale, filmulete, articole de specialitate. De asemenea, le recomand celor care isi permit sa participe la workshop-uri si ateliere unde pot cere sfaturi profesionistilor din domeniu”.

1

Casa din lut in Marea Britanie

Construirea unei case este o misiune in care trebuie implicati toti apropiatii. Lucrand cot la cot si materializand impreuna un vis, relatiile vor deveni mult mai solide. “Discutati in familie despre utilitatea casei (design, forma), realizati o schita pe o hartie cu patratele si lasati-va imaginatia sa zboare. Va fi mult mai placut si cu mai putin stres decat daca lucrati cu o echipa, fie ea si specializata. Daca totusi decideti sa apelati la cineva care lucreza in domeniu, asigurati-va ca acesta are experienta…altfel riscati”, este de parere Janos.

0

Casa din lut in Noua Zeelanda

Casele ecologice trebuie «croite» pe masura proprietarilor

In ciuda miturilor existente, casele ecologice nu au limitari din punct de vedere structural. Faptul ca sunt construite din materiale naturale, permite proprietarului sa isi foloseasca deopotriva creativitatea si amprenta personala. Multe constructii ecologice au forme ciudate, linii rotunjite sau forme organice, respectand intocmai personalitatea si standardele beneficiarului. De obicei, specialistii nu recomanda casele cu etaj sau cele mansardate.“Este costisitor sa termoizolezi eficient si ieftin acoperisul unei case…mult mai la indemana este termoizolarea podului“, explica Janos. “Ideale sunt locuintele «croite»” pe masura proprietarilor. Fiecare coltisor trebuie sa fie util. Spatiile mari raman, de multe ori, nefolosite. In plus, sunt costisitor de intretinut. De asemenea, este foarte importanta si orientarea casei, pentru a capata cat mai mult din energia soarelui pe perioada friguroasa. Se recomanda un soclu inalt si streasina lata pentru a feri locuinta de  umezeala“.

1

Casa din lut si paie in SUA

00

Casa din lut si paie in SUA

Cladirile naturale au aceeasi durata de viata precum cele standard, drept dovada bisericile, castelele sau casele traditionale, trecute pe lista atractiilor turisitice de bifat din intrega lume. “Din interese financiare, suntem invatati si indusi in eroare ca materialele de constructii din diferite magazine sunt cele mai bune, cele mai rezistente sau cele mai ieftine. Ce poate fi insa mai ieftin, mai sanatos sau mai durabil decat pamantul de sub picioarele noastre?”, considera Janos.

0

Casa ecologica in Tara Galilor

Daca hotarati sa construiti o locuinta ecologica, trebuie mentionat aspectul reparatiilor periodice. „Vorbim de o casa ca si parte a vietii noastre, nu de un obiect sau de o afacere. Ne protejeaza de vant, frig, ploaie, inamici, pericole. Nu ar trebui sa ne fie greu sa o «ingrijim» si noi. In fond, ne ia o zi sau doua pe an, din viata. Avand in vedere ca vorbim despre materiale gasite in natura, efortul inseamna doar cateva ore pierdute. In schimb, reparatiile la o casa standard pot ajunge la 2.000 – 3.000 de lei”, conchide specialistul.

0

Casa din baloti de paie – Wegerzyn Gardens Metropark

Nemeth Janos administreaza trei site-uri pe internet in care explica detaliat ce presupune arhitectura ecologica si pasii care trebuie parcursi de cei care doresc sa isi construiasca singuri o casa verde. De asemenea, organizeza workshop-uri si ateliere pentru cei interesati de acest domeniu.

0

Casa din baloti de paie in Pennsylvania

Mai multe detalii puteti puteti gasi la urmatoarele adrese:

www.casedinbalotidepaie.ro

www.natural-home4u.com

www.casenaturale.org

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Mihaela 20 October 2015 at 10:31

  Specialistii in domeniu sunt , de obicei , persoane cu diplome in domeniu dar sunt rigizi in gandire si nu ies din limitele impuse de profesorii lor.

 • Reply Mihaela 20 October 2015 at 10:32

  Felicitari pentru site!foarte educativ !

  • Reply Fabrika de Case 25 October 2015 at 19:38

   Multumesc mult, Mihaela. 🙂

   • Reply Silviu-Georgian Oprea 7 April 2021 at 0:17

    Pot construi o casa cu peretii exteriori din pamant si cei interiori din alt material?caramida,lemn sau bca?si cu acoperis de lindab,de exemplu?

 • Reply Stefan 23 March 2016 at 15:41

  Buna ziua. As fi interesat daca in Romania este necesar pentru constructia unei case de acest gen, este nevoie de autorizatie de constructie si daca se poate construi in regim propriu. Cu stima, Stefan.

  • Reply Fabrika de Case 23 March 2016 at 16:37

   Ștefan, îți recomand să iei legătura cu domnul Nemeth Janos. Sunt sigură că te poate ajuta cu toate amănuntele. Adresa de e-mail este officehome4u@gmail.com.

   • Reply Stefan 23 March 2016 at 16:43

    Multumesc mult. O seara frumoasa

  Leave a Reply

  Share