Cauti un semineu deosebit? Iti recomand sobele ecologice Kiva!

Stii semineele acelea, cu forma arcuita si cu horn inalt, pana in tavan, asezate, de regula, in coltul incaperilor? Sigur le-ai remarcat in sutele de fotografii disponibile pe internet, mai ales pe site-urile dedicate arhitecturii ecologice. Ei bine, m-am gandit sa documentez putin subiectul si sa vad care este istoria acestor sobe din chirpici.

Fabrika de Case - Semineu Kiva intr-o resedinta din New Mexico

Fabrika de Case - CVVILLASFabrika de Case - Semineu in bucatarie

In primul rand, am aflat ca se numesc kiva si sunt specifice regiunii din sud-vestul SUA, mai exact zonei New Mexico. Termenul ”kiva” se refera, de fapt, la incaperile ceremoniale folosite de amerindieni (Pueblanos) pentru ritualuri religioase. Istoria acestor seminee dateaza, din cate se pare, din secolul al VIII-lea. Initial, functia lor era de a incalzi camerele subterane care gazduiau ceremonialele sacre ale nativilor americani.  Au evoluat, in timp, de la o simpla gaura sapata in pamant, pana la forma de stup de albine, pe care o stim astazi.

Fabrika de Case - Interior traditional in New MexicoFabrika de Case - Living spatios, cu motive etnice, intr-o casa din Santa FeFabrika de Case - Semineu kiva

Semineele kiva sunt prezente in majoritatea locuintelor din New Mexico, fiind un element definitoriu in arhitectura regiunii. Aceste sobe, facute din chirpici, au fost folosite, mai tarziu, de gospodine pentru prepararea hranei. Se regaseau, de regula, in exteriorul casei, pentru ca nu erau prevazute cu acel horn, iar degajarea fumului in incapere ar fi fost un cosmar. Mai tarziu, in perioada ocupatiei conquistadorilor spanioli, undeva in jurul secolului al XVI-lea, s-a gasit aceasta solutie a hornului inalt, pana la tavan, care s-a pastrat pana in zilele noastre.

Fabrika de Case - Semineu Kiva, pe hol

Fabrika de Case - Semineu traditional kiva intr-o resedinta din Santa Fe

Principala caracteristica a semineelor kiva este forma lor neobisnuita: partea de jos este mai mare, usurand procesul de degajare a caldurii, iar hornul se ingusteaza, odata cu inaltimea. In afara de eficienta energetica, forma acestor sobe poate fi justificata si prin prisma materialelor de constructie din care sunt realizate. Chirpiciul cantareste destul de mult, asa ca era nevoie de o fundatie mai mare pentru a sustine greutatea partii de sus. Tocmai acest impediment a facut ca semineele kiva de astazi sa fie confectionate din materiale alternative, ce-i drept mai putin ecologice, insa mai usoare si mai practice.

Fabrika de Case - Semineu Kiva pe gaz

Fabrika de Case - Semineu din lut

Fabrika de Case - Semineu kiva in living

Fabrika de Case - Istoria semineului Kiva

De obicei, sobele sunt asezate in coltul incaperii, iar in prelungirea lor sunt construite, din acelasi material, banci pe care sa te poti relaxa, in voie, ascultand trosnetul lemnelor care ard de zor.

Fabrika de Case - Semineu kiva

Cupola este decorata, uneori, cu simboluri religioase, indeosebi cruci din lemn sau din fier forjat, semn al influentei spaniole si al inceputurilor catolicismului in acest colt de lume.

Fabrika de Case - Semineu Kiva, construit in coltul incaperii

Fabrika de Case - Dormitor

De asemenea, baza semineului este ornata, in unele cazuri, cu placi ceramice. Mai trebuie mentionat faptul ca sobele kiva poti fi zugravite, iar paleta variaza, de la alb imaculat, pana la culori indraznete de ruginiu sau verde.

Fabrika de Case - Semineu traditional vopsit intr-o nunanta intensa de mov

Fabrika de Case - Casa Tres HombresFabrika de Case - Semineu kiva, pictat manual

Noile modele de seminee kiva au fost adaptate cerintelor pietei, asa ca au aparut si variante pe gaz. Chiar si forma a suferit modificari importante, hornul alungit disparand, complet, in unele cazuri. In multe locuinte, acest tip de soba a ramas strict un element decorativ. In orice caz, construit dupa tehnica traditionala, semineul kiva este o varianta ideala pentru toti cei care iubesc arhitectura ecologica.

Fabrika de Case - Dormitor rustic

Fabrika de Case - Reinterpretare a semineului kiva intr-o resedinta din Spania

Fabrika de Case - Semineu exterior din chirpici

Houzz, Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Raluca 17 December 2015 at 12:50

  foarte interesant, dar daca ai putea sa ne recomanzi si cine ar putea executa un astfel de semineu / soba.. si cam care ar fi pretul pt o astfel de lucrare?

 • Reply Fabrika de Case 17 December 2015 at 13:29

  Raluca, nu stiu daca se fac la noi in tara, dar am vazut ceva asemanator la ceramistul Kolozsi Attila din Sfantul Gheorghe. Aici este un link unde poti sa ii vezi lucrarile. Sunt trecute si datele de contact. Sper sa te ajute!
  http://transylvanicum.arts.ro/index.php/membrii/ceramica-sobe-olarit/308-kolozsi-attila-2

  • Reply Raluca 17 December 2015 at 14:49

   Multumesc 🙂

 • Reply Fabrika de Case 17 December 2015 at 15:04

  Cu mare drag! 🙂

 • Reply Adrian 17 December 2015 at 16:37

  Arata foarte bine aceste seminee si aprecie articolul documentat. Sunt o buna sursa de inspiratie!

 • Reply Ema O 23 December 2015 at 17:24

  Par foarte cozy aceste sobe. Ca un fel de semineu doar ca mai rustic.

 • Reply Karmen 28 December 2015 at 9:01

  Foarte frumoase, se fac si la noi in unele zone la tara, nu neaparat ca semineu dar tot din chirpici. Mesterii sobari clasici cred ca pot face asa ceva. Eu am un semineu din caramida refractara umplut cu chirpici, deci nu are forma rotunjita facut de un sobar din Bucuresti (de fel din vaideeni e adevarat).

 • Reply Marius 14 June 2018 at 21:59

  Cat de frumoase pot fi aceste seminee! Cata liniste poti gasi intr-o astfel de locuinta. Potrivite pentru un stil rustic, traditional, cu un farmec aparte. Ma duc cu gandul la o casa la tara, intr-o zona montana, in mijlocul naturii. Ce poate fi mai frumos?

  • Reply Fabrika de Case 15 June 2018 at 19:51

   Ai mare dreptate, Marius. Și eu le văd potrivite pentru o casă, undeva, la țară. Dacă sunt prevăzute și cu banchetă, și mai bine. 🙂

  Leave a Reply