Ce variante ai la dispoziție când îți dorești o casă de vacanță, cochetă și confortabilă, care să nu te coste o avere și care să fie gata în mai puțin de două luni? Fetele de la Jooca Studio au răspunsul: casa din containere maritime. Este primul proiect de acest gen la care lucrează, dar după feedback-ul primit, cu siguranță, nu va fi ultimul. Propunerea a venit din partea unei cliente care își dorea o casă de vacanță în Mereni, Teleorman, care să fie construită rapid, la un preț avantajos.
Este o alternativă, spun fetele, care vine la pachet cu multiple avantaje, pe lângă timpul scurt de execuție. Vorbim de o casă neașteptat de rezistentă, care poate fi amplasată pe orice teren, chiar mutată, în caz de nevoie, pentru că nu are fundație și important, de asemenea, nu necesită autorizație de construcție permanentă, care durează, de obicei, foarte mult.
Proiectul semnat de arhitectele de interior Alexandra Stamate, Ana Maria Vasile, Aura Moraru și Alexandra Năstase a pornit de la reinterpretarea unei căsuțe țărănești care să se încadreze în specificul zonei, oferind, totodată, maximum de confort. Proprietara și-a dorit o locuință care să combine simplitatea și căldura traiului de altă dată cu stilul practic și minimalist (în sensul de strict necesar) de acum.
Una dintre cerințe a fost ca fetele să folosească în amenajare cât mai multe obiecte vechi: ii, covoare, ștergare, dar și lucruri adunate de prin sat, cum sunt ușile albastre transformate în tăblie de pat într-unul din dormitoare.
”Clienta noastră este foarte atașată de locul acela, de sat, de curtea în care a copilărit alături de bunicii ei. Când am mers la Mereni pentru măsurători, ne-a povestit bucuroasă și emoționată cum alerga prin grădină, cum mergea după apă, cum își ajuta bunica. Este un proiect născut din nostalgie și din dragoste pentru acele locuri. A fost dorința proprietarei să aibă o casă vacanță în zona în care a copilărit, un loc în care să își petreacă sărbătorile și weekendurile împreună cu familia și care să amintească de casa bunicilor”, povestește Alexandra Stamate.
Casa container are o suprafață de 120 de mp și este construită din patru module. Interiorul va fi compartimentat în zonă de zi ce cuprinde holul de la intrare, un open-space format din living, dining și bucătărie și zonă de noapte cu baie, trei dormitoare și un hol care le leagă. Fațada principală este de inspirație tradițională și are o prispă în față, cum avea și vechea casă a bunicii proprietarei. În spate, fațada este mai modernă, cu o terasă sus pe acoperiș și un deck jos pentru stat la plajă și la petrecere.
”Cred că principalul avantaj al caselor container este că se fac rapid. De exemplu, la Mereni, lucrările vor dura aproximativ șase săptămâni de la semnarea contractului: patru săptămâni durează construirea casei în fabrică, apoi încă două, asamblarea casei pe teren, acoperișul și finisajele. Firma cu care lucrăm se ocupă de tot, dar îi oferă clientului flexibilitate în alegeri. Astfel, cumpărătorul poate să stabilească apriori finisajele pe care și le dorește, în gama de preț conținută în proiect”, explică Alexandra.
O casă container are o durată de viață de aproape 50 de ani și contrar impresiei generale este foarte rezistentă, inclusiv la cutremure. Faptul că necesită doar o autorizație temporară de construcție este, iarăși, un mare avantaj, mai ales pentru persoanele care nu au timp de formalități birocratice. Fetele de la Jooca spun că ce le place, în mod deosebit, la acest tip de casă este că îți testează creativitatea. Containerele se îmbină colț pe colț și trebuie alăturate, dar compartimentarea spațiului este foarte flexibilă. Pereții interiori de tablă ai containerului pot fi dați jos, ceea ce oferă un plan deschis cu multe posibilități. Contează doar structura de stâlpi și grinzi metalice.
”Sunt locuințe care s-ar potrivi tinerilor ocupați, care vor să aibă o casă pe pământ, dar nu au timpul necesar să înceapă o construcție și să umble după acte”, spune Alexandra. ”Tot tinerii cred că sunt flexibili și nu au prejudecăți legate de metoda constructivă atâta timp cât e ce trebuie, este eficientă ca preț și timp și poate fi amenajată pentru nevoile lor. Cred că s-ar potrivi și celor care vor case de vacanță la țară, tot pentru că se fac repede și nu îți bați capul cu autorizația. De la firma cu care lucrăm, înțelegem că sunt mulți care le aleg și ca locuințe permanente”, adaugă arhitecta.
O casă container la cheie costă 35.990 Euro cu TVA inclus. Vorbim de o suprafață de 90 de mp, compusă din trei containere mari, în timp ce o locuință de 120 de mp, alcătuită din patru containere mari ajunge undeva la 47.950 Euro cu TVA inclus.
Alte proiecte realizate de Jooca Studio găsești pe site-ul www.joocastudio.ro, dar poți să urmărești activitatea fetelor și pe Facebook sau Instagram.

Fațadă spate
Rofrance Construct este firma care comercializează containerele maritime folosite la construirea casei din Mereni.
7 Comments
Bună seara!
Foarte interesanta ideea!
Există poze cu casa reală?
Mulțumesc.
Bună dimineața!
Poze cu casa reală există?
Mulțumesc.
Superb! As fi interesata. Ati putea oferi mai multe detalii in privat eventual?
Bună, Ana Maria. Îți recomand să iei legătura cu fetele de la Jooca Studio pentru informații suplimentare. Ele s-au ocupat de proiect. Îți las o adresă de e-mail de contact: hello@joocastudio.ro.
Bună e inseamna”la cheie “în acest caz? Va mulțumesc!
M-ar interesa o casa la 75 m2 pret , si o imagine de ansamblu, cum ar arata o casa la aceste dimensiuni
Buna, puteti va rog frumos sa imi spuneti daca rofrance construct a construit casa din mereni? Aveti cumva si poze reale? Multumesc frumos!