Cu banii din nuntă și-au cumpărat un teren de 7.500 de mp într-o zonă de vis, la doar o aruncătură de băț de Fălticeni. Visau să-și construiască acolo, la marginea pădurii, o căbănuță primitoare care să amintească de vacanțele copilăriei și care să devină, de ce nu, locul pe care să-l numească ”acasă”. Plănuiseră deja să nu construiască inutil, așa că interiorul a fost gândit special pentru două persoane.
Au știut că vor o casă din lemn, cu o arhitectură care să se încadreze în specificul zonei și care să nu le dea bugetul peste cap. La nici trei luni de la începerea proiectului, casa este aproape gata, cu mici excepții care țin mai mult de retușuri. Partea cu adevărat frumoasă însă este că proprietarii s-au ocupat în mare măsură de tot procesul de construcție, apelând la ajutor de specialitate doar în cazul pereților din lemn.
”Am cumpărat terenul într-o perioadă în care se făceau defrișări în zonă și ne-am zis că ar fi frumos să ridicăm aici o căbănuță din lemn de brad”, povestește Emanuel Alexandrache. ”Soția își dorea ceva tradițional care să amintească de casa bunicii. Am convenit să nu folosim beton decât unde este neapărată nevoie și să nu ne întindem prea mult ca suprafață. La parter, avem o încăpere în care este soba, bucătăria și baia care au fost adăugate ulterior, iar la mansardă am amenajat dormitorul. Nu este o casă mare, dar suficient de confortabilă pentru doi adulți”.

Patul este făcut de Emanuel
În cazul pereților din lemn, Emanuel a colaborat cu Gabi Trifan, un meșter specializat în construirea de case din bușteni. Spune că l-a ajutat mult pentru că există o tehnică specială de îmbinare a lemnului și i-ar fi fost greu să se descurce pe cont propriu. De la pereți în sus, însă, s-a ocupat singur de construcție pentru a mai reduce din cheltuieli. Din același motiv, a ales să-și acopere casa cu șindrilă bituminoasă, în loc de dranița tradițională. O astfel de învelitoare l-ar fi costat dublu, plus manopera, nici ea prea ieftină.
”Într-adevăr, ne-am fi dorit un acoperiș din șiță, dar după ce ne-am făcut calculele, am rămas pe varianta șindrilei bituminoase. Este mai accesibilă ca preț și nu mai ai nevoie de meșteri pentru montaj. Am lucrat singur la învelitoare. Oricum, în toate etapele de construcție am fost implicat 100%. Este efort, bineînțeles, dar așa ai garanția că lucrurile ies exact așa cum le-ai plănuit”, spune proprietarul.
Casa este așezată pe un teren în pantă, într-un cadru natural de vis. În locul fundației clasice, s-a mers pe varianta stâlpilor din beton care susțin întreaga construcție. Emanuel e hotărât să îi îmbrace la un moment dat în cărămidă pentru că nu-i place aspectul cimentului de nici un fel. Cel mai mulțumit este de acoperișul în patru ape, specific Bucovinei, dar și de partea de tâmplărie, lucrată cu multă iscusință de un meșter din Fălticeni. A insistat pentru un aspect tradițional, chiar dacă asta a însemnat mai multe cheltuieli. De fapt, cei mai mulți bani s-au dus în finisaje și lemnărie, dar sunt detalii care contează enorm în imaginea de ansamblu.
”Așa, pe partea de structură, pereți, ș.a.m.d. casa nu costă foarte mult”, spune Emanuel. ”Costurile urcă, într-adevăr, pe finisaje și tocărie. Probabil că dacă am fi pus parchet laminat în loc de dușumea sau altfel de geamuri, bugetul ar fi fost mai mic, dar, până la urmă sunt lucruri pe care nu le mai schimbi ani de aici încolo. Am făcut și estimări greșite, e adevărat. De exemplu, intenționam să cumpărăm un șemineu din Dedeman și ne-a descurajat puțin prețul. Am zis că facem singuri o sobă din cărămidă care să încălzească zona de parter. Nu cred că am economisit mare lucru pentru că toate materialele și accesoriile ne-au dus undeva pe la 3.800 de lei. Am avut și probleme cu ușa cuptorului care nu s-a potrivit, a trebuit să o schimbăm. O întreagă aventură”.
Cu toate astea, rezultatul este lăudabil, iar soba făcută de Emanuel și de tatăl său este primul lucru care îți sare în ochi atunci când intri în casă. Singurul regret al proprietarului este că nu a putut să-i adauge plită, din lipsă de spațiu.
N-ar ști ce sfat să le dea celor care au în plan să își construiască o casă în regie proprie, dar de un lucru e sigur: n-ai cum să iei în calcul de la început toate detaliile și cheltuielile proiectului, oricât de riguros ai fi.
Căsuța de lângă Fălticeni a costat undeva între 18.000 – 19.000 de euro, incluzând aici absolut tot, de la lemnul folosit în construirea sa, până la acoperiș, tâmplărie și interioare. Trebuie ținut cont însă că manopera a fost asigurată, în mare măsură, de proprietar. Căbănuța este așezată fix în marginea pădurii. Unde mai pui că are și o livadă de 250 de pruni.
Mi-a plăcut mult povestea familiei Alexandrache. Mi se pare foarte curajoasă decizia de a schimba mediul urban cu cel rural, dar și mai și mi se pare să te încumeți să îți construiești singur casa visurilor tale. Dar cu îndrăzneală totul e posibil! 😊
No Comments