Arhitectura

Casă din panouri de lemn, finalizată în doar zece săptămâni

David Gleeson și Leah Atkins s-au mutat în Lake Conjola în vara lui 2017. Orășelul, situat pe coasta de est a Australiei, li s-a părut perfect pentru a-și crește copilul, acum un adolescent în toată regula. O perioadă au locuit în Mollymook. Leah deținea un magazin cu obiecte de casă în Milton (localitate aflată în apropiere), dar când afacerea n-a mai funcționat, au hotărât de comun acord să lichideze totul și să se mute într-o zonă mai liniștită, tot aproape de ocean.

Fosta lor locuință s-a vândut imediat, asta în ciuda amorțelii resimțite de piața imobiliară din Australia. Chiar ei recunosc că au fost luați ușor prin surprindere când s-au văzut nevoiți să-și găsească o casă nouă în doar câteva luni. Și ca situația să fie și mai complicată, David și Leah au hotărât să rămână la planul original: adică să nu cumpere o casă de-a gata, ci să o construiască de la zero.

Au avut norocul să cunoască oameni din industrie și asta i-a ajutat enorm. David are o afacere în domeniul tâmplăriei, dar a colaborat de-a lungul timpului și cu profesioniști din zona de construcții. Așadar, când s-au apucat de treabă, a știut exact la cine să apeleze.

Casa a fost construită în doar 10 săptămâni. Da, ai auzit bine. Este o locuință din panouri de lemn, cu o formă ce aduce într-o oarecare măsură cu cea a unui hambar. Leah a insistat mult pentru acest tip de arhitectură pentru că este îndrăgostită de spațiile aerisite, cu tavane înalte și ferestre uriașe care să facă legătura cu exteriorul. Apropo de asta, proprietara a insistat ca fiecare încăpere a casei să aibă fereastră către ocean. Și, cu mici excepții, constructorii au reușit să-i îndeplinească dorința.

Lucrările la casa din Lake Conjola s-au desfășurat conform planului, asta în ciuda termenului scurt de execuție. În săptămâna în care a plouat neîntrerupt, de dimineața până seara, activitatea s-a mutat în interior, unde erau la fel de multe detalii de pus la punct. În rest, totul a mers ca la carte, fără nici un fel de dramă.

Amenajarea a pornit tot de la ideile Leahei, o persoană extrem de vizuală, cu o pasiune veche în domeniul designului de interior. Culmea e că cea mai mare parte a mobilierului este adus din locuința anterioară a celor doi proprietari. Alte obiecte sunt vechituri, adunate de-a lungul anilor, fără vreun scop precis. În amenajare au fost folosite chiar și uși de interior, găsite la deșeuri. Dar se potrivesc de minune cu conceptul boho-vintage pe care Leah a încercat să-l reproducă.

David și-a asumat execuția principalelor piesele de mobilier din casă. El a făcut dulapurile din bucătărie, masa tip insulă și blatul pentru chiuveta din baie. Peste tot a folosit lemn recuperat și ciment. Blaturile din beton au fost turnate pe loc și au fost finisate, ulterior, pentru un look modern. De asemenea, nota industrială este accentuată prin alegerea corpurilor de iluminat și a detaliilor metalice folosite în decor.

Atmosfera interiorului este influențată, în mare măsură, de finisajele folosite. Culorile sunt prezente doar puțin, în dormitorul de oaspeți. În rest funcționează contrastul alb – wenge – albul folosit la nivelul pereților, wenge, la nivelul pardoselii. De asemenea, texturile: lambriul, împletiturile sau materialele naturale.

Ca piese statement, Leah a folosit multe fotografii alb negru, pălării de paie, expuse ca obiecte de decor sau plante din diverse specii. Deasupra patului, a agățat o uriașă frunză uscată pentru a sublinia, din nou, legătura cu împrejurimile.

La capitolul improvizații, merită menționată fântâna de grădină folosită pe post de chiuvetă de bucătărie.

Cea mai frumoasă parte a vieții în Lake Conjola, spune Leah, este sentimentul de vacanță permanentă. Nu e nimic mai frumos decât să privești oceanul de la fereastra casei tale sau să îți urmărești soțul pescuind, împreună cu cel mic. În plus, spune femeia, când te apropii de cincizeci de ani, începi să te gândești serios cum să mai domolești ritmul cotidian al vieții.

Homes to love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *