Casă din panouri de lemn, construită în apropiere de Madrid

Sătul până peste cap de aglomerația din Madrid, Tino De la Carrera a hotărât să-și o construiască o casă undeva, la marginea orașului. Nu foarte departe, pentru că n-ar fi vrut să petreacă ore întregi în drum spre serviciu, dar suficient de retras pentru a simți că-și poate încărca bateriile la sfârșit de program.

De la început, a avut ideea unei construcții naturale care să se integreze perfect în peisaj, mai ales că zona este de o frumusețe aparte. A luat legătura cu firma de arhitectură Garcia German și le-a explicat, în linii mari, conceptul. După mai multe discuții, ambele părți au căzut de acord să meargă pe varianta unei case din panouri de lemn. Avantajele erau clare: eficiență energetică, timp scurt de execuție și un buget decent alocat proiectului.

Terenul cumpărat de proprietar, un  graphic designer cu ani buni de experiență, s-a dovedit perfect pentru genul acesta de construcție. Bineînțeles, și arhitecții au avut un mare merit pentru că au știut să scoată în evidență frumusețea locurilor. Casa este așezată la poalele munților Guadarrama, cam la o oră distanță de Madrid, dar zona inspiră atâta liniște încât merită toate minutele pierdute în trafic.

Sustenabilitatea a fost ideea de bază a întregului proiect. Arhitecții au folosit panouri din lemn ca materie primă și spun că soluția s-a dovedit eficientă din mai multe motive. În primul rând, lemnul este un bun izolator termic. Totodată, este un material  ușor de manevrat și prietenos cu mediul înconjurător. Alegerea a fost potrivită și din punct de vedere estetic, căci lemnul adaugă o căldură incredibilă interiorului casei.

Proiectul a fost gata în opt luni. Panourile au intrat într-un singur camion ceea ce a contat destul de mult, având în vedere că au fost transportate din Austria. O echipă de patru muncitori le-a asamblat la fața locului în doar cinci zile.

Foarte importantă a fost partea de izolație și tehnologia de reducere a consumului. Arhitecții au folosit un sistem modern de încălzire pe biomasă care asigură facturi de întreținere cu 70% mai mici. Fațada este îmbrăcată în lambriuri de pin, groase de 16 cm, cumpărate din zonă.

Interiorul casei este unul eclectic, îmbinând ingenios mobilierul modern și obiecte vechi, reciclate creativ. Spectaculos este însă modul în care te poți bucura de frumusețea împrejurimilor din orice colț al casei. Livingul, mai ales, pare că se contopește cu exteriorul grație celor două ferestre care transformă pereții în niște tablouri uriașe. De fapt, asta a fost cea mai mare dorință a proprietarului: să profite la maxim de frumusețea peisajului.

Spațiile de depozitare sunt atent gândite pentru a nu aglomera vizual interiorul. De cele mai multe ori, nici nu-ți dai seama unde sunt dulapurile pentru că sunt făcute din același material ca și pereții. Amenajarea este dinamizată prin pete de culoare folosite cu moderație.

Mi-a plăcut mult casa asta, mai ales că presupune costuri mici de întreținere. Eu cred că ăsta este viitorul construcțiilor rezidențiale, și nu nu numai. Am văzut că și în România există multă cerere pe acest segment. Ce-i drept, bugetul pentru o casă pasivă poate fi uneori mai mare decât pentru o locuință obișnuită, dar în timp, investiția se va amortiza. Am și scris, în urmă cu ceva vreme, despre o astfel de casă construită la marginea Bucureștiului. Găsești articolul aici, în cazul în care vrei să afli mai multe detalii despre avantajele oferite de casele pasive.

Nuevo Estilo

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply