Casă din baloți de paie, construită în apropiere de Cluj

Să nu crezi că 20 de ani dedicați cercetășiei nu te formează ca om și nu îți cultivă un mod diferit de a privi lumea! Ba sigur da, și până la urmă ce ar fi viața fără curaj, fără visuri, fără dorința de a da înapoi măcar un pic din tot ce ai acumulat de-a lungul vremii? De aici a pornit ideea lui Nicu Romaniuc de a-și transforma experiența construirii casei sale din baloți într-un workshop deschis în care toți iubitorii de arhitectură verde să poată învăța practic ce înseamnă o astfel de construcție. Și el a făcut asta cu vreo 4, 5 ani în urmă când începuse să documenteze avantajele și dezavantajele diverselor tipuri de arhitectură ecologică. Abia după ce a participat la câteva seminarii și a vizitat mai multe case naturale de la noi, a decis să își construiască o locuință în regie proprie folosind tehnica baloților de paie. Zilele acestea, e zarvă mare pe șantierul de la Ghiurfalău (Gheorgheni, Cluj). De fapt, așa s-a întâmplat toată vara, iar pentru Nicu marea bucurie este să poată strânge laolată oameni cu aceeași deschidere către arhitectura verde.

Gândul că va locui cândva într-o casă naturală i-a încolțit în minte cu ani în urmă, pe la începutul lui 2000, în timpul unei tabere în SUA. Ideea a ajuns să fie pusă în practică abia în vara aceasta, însă, la cum merg lucrurile, Nicu este convins că va fi totul gata până în decembrie și că sigur își va petrece Revelionul cu familia și prietenii în casa de pe dealurile Ghiurfalăului.

”În Statele Unite, am auzit despre casele Earthship, construite din cauciucuri vechi. A fost prima variantă pe care o luasem în calcul. Am și aplicat tehnica acasă, în Maramureș, pentru un interior, dar, întrebând în stânga, în dreapta, ne-am hotărât totuși să construim locuința din Gheorgheni, folosind baloți de paie”, spune el. ”Am fost la Popasul Verde din Sângeorz-Băi unde am dormit două nopți, împreună cu familia. Și la Satul de lut am participat la un workshop. Este una să citești pe internet, este cu totul și cu totul altceva să lucrezi cu materialul, să îl simți, să vezi efectiv tehnica. Pe mine lucrurile astea m-au ajutat mult și tocmai de aceea am vrut să le arăt și altora cum se poate construi o casă din baloți de paie”.

Recunoaște că sfaturile celor care activează de ani buni pe zona aceasta a arhitecturii verzi i-au prins bine, iar pe șantier munca voluntarilor a contat enorm în evoluția proiectului. Cei care au dat o mână de ajutor, au revenit, dorind să deprindă tehnica, iar Nicu spune că după doar câteva zile de muncă participanții știu deja să construiască singuri cu baloți de paie.

Micii promotorii ai arhitecturii verzi

”Lumea este încă reticentă la ideea de case construite altfel decât din BCA și beton. Este o chestiune de mentalitate care nu se va schimba prea curând. Totuși, arhitectura verde a căpătat destulă popularitate în ultimii ani. Și în România, sunt zeci, poate sute de case naturale, dar mulți nu știu, pentru că poveștile lor nu apar în presă. Eu cred că promovând proiecte personale, oamenii vor începe să cunoască avantajele arhitecturii verzi și vor trece peste prejudecățile care există în domeniul construcțiilor”, crede Nicu.

De priviri suspicioase și ironii s-a lovit și el, încă de când a început să le spună cunoscuților că vrea să își o facă o casă ecologică. Mulți cred că baloții de paie sunt ușor inflamabili, expuși rozătoarelor sau lipsiți de rezistență, fără să vadă vreodată de aproape o construcție verde, fără să citească un articol pe această temă, fără să schimbe o propoziție cu specialiști din domeniu.

”Ce mi se pare surprinzător e că oamenii consideră periculoși baloții de paie și nu polistirenul cu care se antifonează toate clădirile. Casa noastră este cât se poate de normală, sigură și eficientă. Singura diferență este că are pereții mai groși”, spune Nicu.

Locuința va avea o suprafață utilă de aproximativ 100 de mp, mai mult decât ar fi avut nevoie o familie cu patru membri, spun acum proprietarii. Este dispusă pe parter și are un pod înălțat în stil american, care suplimentează spațiul util. La interior, una dintre cele mai mari investiții va fi soba, ce urmează să fie construită de Mircea Cernat. Deja a fost instalată o stație de epurare care urmează să filtreze apa menajeră, iar pe viitor Nicu speră să poată amenaja în grădină și un mic iaz.

Construcția casei s-a dovedit o experiență în sine nu doar pentru voluntarii ajunși la Gheorgheni, ci și pentru familia Romaniuc. Cu toții au fost implicați pe șantier, inclusiv cele două fete, Sonia și Ariana. Nu mai vorbesc de Mihaela, cea care își susține permanent soțul în toate proiectele. Nicu este foarte activ pe zona de educație a copiilor. Ai să vezi pe site-ul său www.misternicu.ro în câte acțiuni a fost implicat, de-a lungul anilor. Participă la petreceri private pentru cei mici și la spectacole cu diverse ocazii, așa că dacă ești interesat de o colaborare, nu ezita să îl contactezi. De curând, a lansat și site-ul www.muzica-educativa.ro, o platformă online de educație muzicală pentru copii.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mihai 29 December 2020 at 11:35

    Salut. Mi se pare foarte interesanta ideea de a realiza o casa din baloti de paie si de aceea as vrea sa va intreb ce proiectanti si ce firma de constructii imi recomandati pentru realizarea unei astfel de constructii astfel incat sa nu intampinam probleme la avizare si la executie. Va multumesc frumos pentru raspuns!

  • Leave a Reply

    Share