Cabană idilică într-o vale plină de albăstrele

Cum ar fi ca atunci când te trezeşti să ieşi pe pridvorul casei şi să ai în faţă o minunăţie de câmp plin cu albăstrele? Paradisul acesta chiar există, iar peisajele oferă mult mai mult de atât. Dealuri şi văi maiestuoase ce se oglindesc în lacurile de cleştar, lanuri aurii de grâu şi mult verde. Mult verde pentru că aici pădurile sunt luxuriante.

Nu degeaba i-au zis Mica Elveţie Caşubiană acestei zone din nordul Poloniei. Aici, în satul Nowe Czaple, chiar deasupra lacului Ostrzyckie, Maryla a hotărât să ridice o cabană în cel mai pur stil tradiţional caşubian. A găsit locul din întâmplare, însă de mult timp căuta astfel de peisaje. „M-am plimbat mult prin aceste locuri înainte să iau o decizie. Dintr-o dată am văzut acest peisaj idilic din spatele copacilor: 16 căsuțe caşubiene cu acoperișuri lăsate şi tocărie turcoaz”, îşi aminteşte Maryla.

Chiar dacă majoritatea locuinţelor din zonă par construite în urmă cu cel puţin o sută de ani, ele au fost ridicate recent. Toate respectă însă tradiţia când vine vorba de faţadele cabanelor.

„Căsuţele sunt rustice doar dacă le priveşti din afară. Am dorit interioare moderne, tocmai în ideea de a aduce aceste tradiţii în zilele noastre”, spune Maryla.

Pentru că mai mereu este presată de lipsa timpului, fiind la conducerea unei mari companii alimentare, proprietara a cerut sprijinul designerului  Joanna Kirlyowicz. Au convenit de la bun început să condimenteze albul şi griul scandinav – atât de prezent în casele poloneze- cu nuanţe puternice de albastru, roşu, negru sau galben care să ofere multă energie. Exact ca într-o broderie caşubiană.

Şi grinzile de plafon au o poveste interesantă. Lemnul a fost recondiţionat fiind obţinut din demolarea unei gări de tren construită în urmă cu peste o sută de ani în orăşelul Tczew. De asemenea, au fost aduse modificări structurale cabanei. Majoritatea pereților despărțitori au dispărut, rezultând un spațiu deschis și foarte primitor.

Maryla este vizitată în permanenţă de prieteni şi tot aici organizează întâlniri de afaceri mai puțin formale. Deoarece mai tot timpul în casă se găsesc o mulţime de oaspeți, ziua începe de obicei cu un mic dejun lung și se termină cu o vizionare la cinematograful pe care l-a amenajat la subsol.

Designerul a primit mână liberă. „Am fost atât de fericită să pot face altceva în acest spațiu rural”, spune Joanna.

Pentru dormitor a fost ales un stil etnic. Contrastele au fost evidențiate și în combinaţia de culori. Alegerea este una curajoasă şi datorită acestui fapt cabana simplă s-a transformat într-un interior elegant.

Weranda Country

Articole asemănătoare

O superbă reședință de țară, lăsată moștenire de t... Nimic nu se compară cu liniştea unei căsuțe de ţară pierdută printre podgoriile nesfârşite ale Cataloniei. O sută de ani are această proprietate din P...
O casa care a apartinut lui Henry Ford, salvata di... O casuta de nici 80 de metri patrati, asezata pe malul raului Ogeechee, din Georgia, SUA, a fost salvata din ruine de un cuplu care a dorit sa pastrez...
Pentru acest cuplu de arhitecti renovarea locuinte... Pentru proprietari, acesta este al noualea apartament in care locuiesc si deja au pus ochii pe urmatorul! Marea lor pasiune este sa redea frumusetea l...
Ai văzut cum arată astăzi casa familiei McCalliste... Este perioada aceea a anului când micul Kevin este uitat, din greșeală, acasă de familia sa care pleacă în vacanță la Paris, respectiv în Florida. Vor...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *