Au vrut să cumpere o casă la ţară şi s-au ales cu un castel

Nu le-a trebuit prea mult timp să se hotărască. Doar câteva minute …şi gata. Au lăsat în urmă Australia natală, pentru un castel de secol XVIII din Franţa. A fost suficient  să vadă numai patru camere din cele 94 câte numără clădirea. Nu că n-ar fi vrut să vizioneze mai mult, însă castelul era în paragină, aşa că o vizită prelungită ar fi presupus o grămadă de riscuri. Karina și Craig Waters, din Perth, au căutat iniţial un loc în care să-şi petreacă vacanţa în Europa şi se gândeau, mai degrabă, la o casă de ţară unde să se poată distra şi cei doi copii. S-au îndrăgostit însă de istoria castelului Gudanes din Verdun (nu oraşul din nordul Franţei, ci un sătuc din sud), ridicat la 1741, în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea. Proprietatea a fost iniţial construită pentru Louis Gaspard de Sales, marchiz de Gudanes, influent membru al Parlamentului din Toulouse şi cunoscut drept “regele Pirineilor”.

Soţii Waters şi-au dat seama că îşi doresc o casă de vacanţă în Franţa atunci când fiica lor, Jasmine, a petrecut o lună în Hexagon, în cadrul unui program de studii în străinătate. Părinţii au urmărit pe internet aventurile fiicei lor şi, tot căutând pe site-uri franţuzeşti, au fost “agăţaţi” cu câteva reclame imobiliare. Imediat le-a încolţit ideea unei case „a la campagne” unde să înceapă o nouă aventură.

Până la urmă n-a fost o simplă casă, ci un ditamai castel. După ce au cumpărat Château de Gudanes în 2013, Karina și Craig au început imediat lucrările de restaurare şi acum plănuiesc să îl deschidă publicului, ca hotel. N-a fost deloc uşor având în vedere că multe dintre camere aveau tavanele prăbuşite și podelele distruse. În plus, castelul nu beneficiase niciodată de încălzire centralizată, electricitate sau alte echipamente, absolut necesare în zilele noastre.

Patru ani le-a luat să readucă la viaţă Château de Gudanes, astfel încât acesta să poată găzdui, la un moment dat, oaspeţii fermecaţi de istoria locului şi de priveliştea minunată către Midi-Pyrénées. Însă lucrările vor continua mulţi ani de aici înainte.

Cei doi australieni au ştiut de la bun început că renovarea unui castel aflat într-o stare avansată de degradare este de fapt un „angajament pe viaţă”. „Am cumpărat un castel aflat aproape în ruină, însă monument istoric de categoria întâi, într-o ţară în care nu cunoşteam nici măcar limba, asta da provocare!”, mărturiseşte Karina.

Recunoaşte că nici ea, nici soţul ei nu avuseseră vreodată legătură cu arhitectura ori cu restaurarea. În plus, fiind vorba de un monument istoric a fost nevoie de autorizaţii din partea statului francez la fiecare pas pe care l-au făcut.

În primul rând a fost nevoie de o curățenie serioasă. S-au strâns nu mai puţin de 500 de tone de moloz, şi au trebuit îndepărtaţi copacii și vița de vie care crescuseră atât în curtea castelului, cât şi în interior. Apoi, s-a trecut la refacerea zidurilor, a tavanelor şi a podelelor. În unele camere de la zero.

Cu această ocazie, cuplul a început să descopere secretele și istoria castelului Gudanes. Spre exemplu, un tunel despre care se crede că a fost folosit ca ascunzătoare de localnicii din zonă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Şi surprizele nu s-au oprit aici, Karina și Craig Waters au găsit şi o pictură în frescă, ceramică şi sticlă veneţiană.

Toate detaliile vor fi publicate într-o carte ce va fi lansată anul viitor. Deocamdată, cuplul se concentrează pe deschiderea a trei ateliere, fiecare dintre ele proiectat să-i familiarizeze pe oaspeţi cu tot ceea ce înseamnă Château de Gudanes. Hotelul va fi amenajat mai degrabă în stil minimalist.

„Nu vrem să încărcăm pereţii cu picturi sau să aglomerăm camerele cu prea mult mobilier. Hotelul va fi relativ minimalist. Am dorit un loc în care, pur şi simplu, oamenii să vină să se odihnească, să respire și să se bucure de aerul de epocă al castelului şi de liniştea din jur”, admite Craig.

Până când castelul va primi autorizaţia de a funcţiona ca boutique hotel, oaspeţii vor putea vizita cele trei ateliere. Este o perioadă perfectă, plină de petreceri câmpeneşti, însă o atracţie sunt şi târgurile de antichităţi din zonă. Unul din ateliere are ca temă gastronomia locală, mai ales că proprietarii au primit în dar, atunci când au cumpărat castelul, şi reţetele originale Château de Gudanes.

Un alt atelier se ocupă de bricabarc sau târgurile de vechituri, animate de artişti, cumpărători şi vânzători de antichităţi. Cel de-al treilea a fost botezat „şapte nopţi înstelate” şi are în centru relaxarea prin yoga şi meditaţie. Bineînţeles, în fiecare atelier, oaspeții sunt bineveniți să se alăture și să lucreze alături de meșteșugari la fața locului.

Château de Gudanes este un depozitar de amintiri şi pe viitor proprietarii vor să-i păstreze acest caracter, ba chiar să împartă din legendele locului şi cu alţii. Hotelul nu va fi gata în totalitate nici anul acesta şi, cel mai probabil, nici nu va fi un château luxos, însă aşa cum Karina și Craig concluzionează, nu castelul va trebui să se adapteze la viaţa şi stilul oaspeţilor săi, ci invers. Întreaga aventură este imortalizată, pas cu pas, pe Instagram.

Vogue

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply