Prezentari de case Slider

Arhitecta Anca Ionescu a transformat un apartament din București într-un Kulcuș cu personalitate

Când ești pe aceeași lungime de undă cu beneficiarul unui proiect, aproape că nu-ți dai seama că lucrezi, spune arhitecta Anca Ionescu (Kulcuș). E concluzia la care a ajuns după finalizarea amenajării apartamentului de trei camere din Lujerului, în care locuiesc Andreea, Alex și băiețelul lor, Matei. Plus cei doi prieteni înaripați, papagalii Kiki și Riki. 🙂 Principala rugăminte a proprietarei a fost să transforme casa în ”acasă”, căci își dorea un spațiu adaptat vieții de familie, care să includă obiecte de suflet pe care le adunase de-a lungul timpului.

Amenajarea nu a pornit de la un stil anume, ci s-a conturat firesc în jurul celor câtorva piese păstrate de proprietari. La nivel de finisaje, însă, schimbarea a fost totală. Ce-i drept,  apartamentul era ușor depășit de vremuri, din punct de vedere estetic. Cele două dormitoare au rămas la fel, fiind redecorate anterior de Andreea și Alex.

”Apartamentul nu arăta deloc pe gustul nostru. Avea arcade și decorații din gips carton pe plafon și pereți, spoturi aurii și o gresie maro care se intersecta într-o formă șerpuită cu parchetul laminat. Baia, deși foarte mică, era neagră complet”, își amintește arhitecta Anca Ionescu. ”Am înlocuit în totalitate finisajele și am regândit pozițiile luminilor și prizelor”.

Apartamentul se află într-un bloc vechi, construit în ’69. Este un semidecomandat, cu trei camere și o suprafață de 70 de mp. Nu a avut nevoie de recompartimentare. Singura diferență ar fi eliminarea peretelui dintre living și balcon, dar modificarea fusese făcută deja de proprietarii anteriori. O adevărată aventură a fost însă schimbarea geamurilor din sufragerie în dreptul cărora se află biroul. Aici s-a mers pe un sistem culisant care să permită aerisirea încăperii, fără a deranja toată aparatura din zona de lucru. Problema a fost că proiectul a durat 10 zile, timp în care sufrageria a stat fără ferestre. E de înțeles că etapa a venit la pachet cu ceva palpitații, dar din fericire vremea s-a comportat ”responsabil” și aventura s-a încheiat fără probleme.

Masca de șemineu și covorul sunt cele două piese care atrag toată atenția în zona de living. În mod normal, nu le-ai vedea într-un apartament de bloc, dar proprietarii și-au dorit mult să le păstreze. De altfel, și Anca. Dau un aer ușor boem încăperii, look completat și de numeroasele plante și decorațiuni textile, agățate pe pereți. Proprietara are o grămadă de accesorii pe care le reorganizează periodic, din nevoia de a mai schimba una-alta prin casă. Preocupare pe care noi, doamnele, o înțelegem perfect. 🙂

”Masca de șemineu a fost folosită în designul vitrinei unui magazin și când nu a mai fost necesară acolo, Andreea a luat-o acasă”, spune Anca. ”Mai multe obiecte au ajuns așa la ei. Și rama aurie în care am pus oglinda de deasupra șemineului are aceeași poveste”.

Piesele noi de mobilier au fost proiectate de arhitectă în așa fel încât să vină în completarea celor deja existente. De asemenea, importantă a fost alegerea ceramicelor de la Osmyum care definesc zonele în care sunt folosite.

De exemplu, în baie, faianța tip subway, montată vertical și gresia alb-negru, folosită inclusiv pentru placarea căzii, dau  spațiului un aer dinamic și urban. Aici a contat mult și folosirea bateriilor sanitare, cu aspect industrial, în ton asemănător cu mânerele dulapului, oglinda și corpurile de iluminat. Asocierea e fantastică. Nu întâmplător baia este prefarata arhitectei și a proprietarilor apartamentului.

În bucătărie, ceramicele au, de asemenea, un rol important. Gresia decorativă adaugă culoare, iar peretele din zona de lucru, placat cu faianță, impresionează prin delicatețea modelului ales. Corpurile de iluminat sunt de la Design&After și IKEA.

”Cred că am obținut acel efect de acasă pe care mi l-a cerut Andreea la începutul colaborării. Apartamentul este foarte luminos, primitor și vesel, la fel ca proprietarii. Ai sentimentul că ești într-o casă locuită, nu într-un showroom și asta cred că e foarte important. Cu Andreea și Alex m-am înțeles excelent de la început, sunt o familie minunată. Am ținut cont de cerințele lor, așa cum o fac la fiecare proiect. Colaborarea a fost lejeră, ne trimiteam poze prin whatsapp, luam decizii rapid. Pentru ei bănuiesc că a fost mai puțin relaxant, pentru că ei s-au mutat din casă”, spune arhitecta.

Dacă visezi și tu un Kulcuș personalizat de Anca, nu ezita să o contactezi pe pagina de Facebook. Găsești acolo o grămadă de alte proiecte minunate pe care le-a semnat de-a lungul timpului.

Mai jos îți las câteva fotografii before and after, ca să îți dai seama cât de mult s-a transformat apartamentul din Lujerului după renovare.

Foto: Cătălin Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *