Mai multe ONG-uri cu activitate în zona de restaurare și salvare a patrimoniului și-au dat mâna pentru a veni în sprijinul meșteșugarilor care practică meserii pe cale de dispariție. Ideea există deja de câțiva ani și a fost inspirată de arhitectul Șerban Sturdza. De la agendele sale personale, în care au fost adunate contactele a zeci de meșteri cu care a colaborat de-a lungul timpului, a apărut, la începutul acestui an, Harta Meșteșugarilor, un proiect care își propune atât identificarea meșterilor din România, cât și sprijinirea lor, astfel încât acest patrimoniu imaterial să poată fi transmis mai departe.
În momentul de față, există o bază de date online, disponibilă pe www.hartamestesugarilor.ro – cu contactele celor care lucrează încă după tehnici tradiționale. Pe site-ul proiectului, lansat luna trecută, sunt identificați deja în jur de 200 de meșteri, împărțiți pe diverse meserii: dulgher, tâmplar, șițar/șindrilar, ebenist, fierar, tablagiu, pietrar, zidar, sobar, țiglar, zugrav, stufar, ipsosar ș.a.m.d. Harta Meșteșugarilor nu va include, pentru moment, sectorul de artă populară (țesători, olari, încondeietori de ouă etc) având în vedere că Institutul Național al Patrimoniului (INP), partener al proiectului, lucrează la el.
”Ideea unei cartografieri a meșteșugarilor din România a apărut acum câțiva ani, fiind sugerată de arhitectul Șerban Sturdza. Era un demers necesar, pentru că multe meserii riscă să dispară. Cei care le mai practică, sunt deja trecuți de 60 de ani, așa că este nevoie de mobilizare pentru a salva patrimoniul imaterial reprezentat de experiența acestor oameni”, a declarat Pierre Bortnowski, unul dintre arhitecții implicați în derularea proiectului.
”Sunt în România din 2009 și am participat la multe lucrări de restaurare. Bineînțeles, am avut prilejul să cunosc meșteri foarte pricepuți, dar cred că este tot mai evidentă nevoia de a instrui generații noi. Bagajul de cunoștințe deținut de acești oameni este în pericol să se piardă dacă nu este transmis mai departe”, crede Pierre.

Foto: Facebook/HartaMestesugarilor
Harta Meșteșugarilor își propune să urmeze mai multe linii. În primul rând, proiectul are ca scop facilitarea legăturii dintre meșteri și potențiali clienți sau specialiști din domeniul arhitecturii. Ideea este cât se poate de pragmatică: în funcție de numărul de comenzi obținute, meșterii își vor putea angaja ucenici, iar tehnicile tradiționale de lucru vor avea, în felul acesta, un viitor asigurat.

Foto: Facebook/HartaMestesugarilor
Inițiatorii proiectului speră ca demersul lor să aibă un impact și la nivel politic întrucât, spun ei, un cadru legislativ bine pus la punct le va permite meșterilor să își desfășoare activitatea într-un mod simplu și oficial. De ani de zile se încearcă adoptarea unei legi în acest sens în Parlamentul României, însă deocamdată lucrurile rămân doar pe hârtie. O strategie coerentă ar putea contribui la formarea tinerelor generații și la păstrarea valorilor în țară.

Foto: Facebook/HartaMestesugarilor
”Am lansat site-ul pe data de 11 aprilie, iar feedback-ul a fost unul peste așteptări. Sunt mulți oameni bine pregătiți care au nevoie de puțin sprijin pentru a-și face cunoscută munca. În cazul meșterilor care activează în zona aceasta de construcții, promovarea este ceva mai dificilă. Nu pot participa la târguri de profil, pentru că lucrările lor nu sunt transportabile, nici nu sunt atât de bine organizați în asociații, cum se întâmplă în cazul artizanilor. Cred că tocmai de aceea Harta Meșteșugarilor a fost atât de bine primită. Este un proiect în care oricine poate participa și chiar avem nevoie de sprijinul voluntarilor. Cei care cunosc un meșter specializat într-una din ramurile specificate pe site-ul nostru, pot contribui cu recomandări, completând chestionarul disponibil online. Informațiile urmează să fie apoi verificate. De asemenea, avem nevoie de oameni care să ne ajute să culegem date de pe teren”, explică Pierre.

Foto: Facebook/HartaMestesugarilor
Harta Meșteșugarilor este un proiect realizat în colaborare cu: Institutul Național al Patrimoniului, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Artis Periţia, Asociația Maria, Asociația Arché și Asociația Reener Ländchen. Dă vestea mai departe pentru a aduna cât mai mulți meșteri pe site! Astfel de inițiative chiar merită încurajate! Pe pagina de Facebook găsești toate noutățile legate de proiect. Și bineînțeles, dacă știi un meșteșugar, nu ezita să îl înscrii pe Harta Meșteșugarilor!
No Comments